Om Cecilia

cecilia 1ver 2 color Om Cecilia

I snart tjugo år har mat varit den röda tråden i mitt yrkesliv. Jag är en typisk ”helst-vegetariskt-men-gärna-lite-fisk-och-kyckling-och-kanske

lite-ekologiskt kött eller vilt” människa. För enkelhetens skull brukar jag kalla mig för matkreatör. Jag utför uppdrag som produktutvecklare både inom livsmedels- och förlagsvärlden som kostrådgivare, idé- och receptskapare. Att vara matkreatör kan även för mig innebära att vara kulinarisk rådgivare, föredragshållare och inspiratör. Jag ”hittar” nya trender och idéer och hjälper företag med nya spännande idéer och projekt in i framtiden.

Jag älskar mitt jobb och tröttnar aldrig på den lustfyllda jakten efter ny inspiration, spännande smaker eller nya matminnen. Inspiration hämtar jag främst från resor, andra matentusiaster och kockar, internationella matmagasin, bloggar och nättidningar, trendspaningar från tankesmedjor, mässor, restauranger och duktiga människor i min omgivning.

 

De senaste åren har jag på nytt odlat mitt stora intresse för fotografering. Min första systemkamera köpte jag som fjortonåring. Min passion och kärlek till fina råvaror, vackra miljöer, stil, färger och smak får uttryck i mina fotografier. Att inte bara jobba med mat, koncept- och recept framtagning utan också att få fotografera resultatet är en stor anledning till att jag älskar mitt jobb och att jag alltid känner stor arbetsglädje. Min estetiska sida har fått ett perfekt forum i att skapa vackra matreportage och kokböcker. Jag har fotograferat de fyra senaste böckerna själv.

Under fem år drev och ägde jag en cateringfirma och delikatessbutik i Höllviken, Cecilias Kök. Långa perioder har jag jobbat som matskribent och matredaktör för vecko- och månadspressen. Fast jag är nog mest känd som kokboksförfattare. Sedan 2004 har jag gett ut 8 kokböcker. Efter ett par böcker med olika förlag ville jag testa hur det var att ge ut en bok själv. Det blev en kak- och fikabok, Cecilias Fikastunder. Tack vare boken arbetade jag sedan under fem år mest med stora kak- och bakproduktioner.

Sedan ett par år tillbaka driver jag ett produktionsbolag som matkreatör, jag står till tjänst med recept- och matkoncept, men även bokproduktion, texter, matbilder, styling och tryckfärdiga bilder.

 

MITT SENASTE STORA PROJEKT VEGGIVORE – MED KÄRLEK TILL GRÖNT

En dag då jag satt och letade efter recept på nätet, dök ordet plötsligt upp. Veggivore! Ett ord jag aldrig tidigare sett. Jag uttalade ordet och det föll mig i smaken, det är roligt att uttala och ser kul ut. Det låter inbjudande och passar mig perfekt! Veggivore!
Vad är då en Veggivore, själv hade jag inte en aning innan jag läste en artikel i New York Times. Där definierar man ordet som en person som inte alls är emot kött, men som har en passion för vegetarisk kost. Det kan kanske låta något subtilt, men är ändå en viktig definition. Måltiderna är uppbyggda kring grönsaker och växtriket, men köttet finns med som smakbärare eller som ett tillbehör.

Mormors kalops och radiokaka, farmors lyxigare festmat med lax, sparris, milda crépes med ljuvliga fyllningar och farmors kakor, härliga hem- och nybakade kakor. Varje dag klockan fem, stod mammas husmanskost på bordet. Detta är min kulinariska bakgrund.

MED INFLUENSER FRÅN HELA VÄRLDEN

Efter att ha bott på olika ställen i Europa, men framförallt Italien, låg den italienska maten och Medelhavskosten mig allra närmast, grekisk, nordafrikansk, turkisk, spansk och naturligtvis fransk mat.

Massvis av grönsaker, bönor, linser och örter tillagade på de mest underbara vis och sedan köttet därtill, som gärna fick stå i ugnen i timmar innan det plockades ut och var så mört att det bara föll isär. Fisken och skaldjuren kryddades minimalt och grillades på öppen eld.

När den asiatiska matvågen sköljde in över Europa i mitten på 90-talet, dök jag med glädje ner i den och upptäckte då en helt ny matvärld. Även den full av fantastiska grönsaker, örter och buljonger, köttet spelar här en ännu mindre roll i kosten än vad den gör i Medelhavsmaten. Men vilka smaker och så bra man mår av den.

 

När jag drev min butik och cateringfirma Cecilias kök, så ville jag att maten skulle vara så autentisk som möjligt, både råvarorna och tillagningssättet. Det resulterade i att jag efter många provsmakningar och intervjuer kunde anställa två kockar från respektive Thailand och Kina för att tillaga maten som skulle serveras.

 

Min egen matlagning är vad jag kallar global, med inspiration från hela världen. Inget komplicerat alls, bara ett sätt att tänka. Jag mår bäst när jag äter mycket grönsaker, råa eller tillagade, och gärna färska efter säsong. Själv kompletterar jag gärna mina måltider med influenser från både Livingfood och Raw food. Men att endast äta råa, torkade eller mixade grönsaker passar inte mig, jag har försökt, men det var alldeles för tråkigt. När man hela tiden saknar något i en måltid, då är det inte hållbart.

MEDVETEN MATLAGNING

En Veggivore äter inte vilket kött som helst. Tanken är inte att uppmuntra människor till att bli ickeköttätare utan att försöka, så gott det går, att välja kött från producenter som driver verksamheter som inte är skadliga för miljön eller där djuren utsatts för onödigt lidande. Mycket tyder på att mattrenden i både USA och Europa lutar åt att allt fler blir semi-vegetarianer, många försöker att äta mindre mängd kött, vid de tillfällen då de äter kött. Med andra ord allt fler väljer att bli Veggivorer.

 

Den engelska TV kocken Hugh Fearnley-Whittingstall är kanske den som bäst personifierar den nya trenden i media. Sammanfattningsvis kan man säga att han förespråkar det lilla livet på landet, vilket i och för sig inte hindrar oss från att leva som Veggivorer även i storstan. I det stora, ett liv där familj, vänner och grannar spelar en stor roll, större roll än karriär och ytliga substitut. Och i det lilla, att maten, frukten, grönsakerna, fisken, äggen och köttet går att härleda till odlings eller produktionsstället som helst är ekologiskt men framförallt är lokalt odlad.

FOKUSERA RÄTT

Förhoppningsvis kommer boken ”Veggivore” att inspirera till många lättsamma, otroligt goda, vackra och hälsosamma måltider. Att vara Veggivore innebär inte att du behöver ändra vad du äter, fortsätt att njuta av dina favoriträtter, men ändra fokus. Öka mängden köttfria måltider per vecka, planera vilka grönsaker du ska använda innan du lägger till kött eller fisk. Gör grönsakerna till den centrala delen av måltiden i stället för något litet vid sidan av.

 Knut och brillor 767x1024 Om Cecilia