Dec
7

Jansson och blåbärssnaps

pin it button Jansson och blåbärssnaps

blabamrssnaps Jansson och blåbärssnapsFoto: Cecilia Vikbladh

Ansjovis och potatisgratäng, en självklar stjärna på jul-, smörgåsbordet, som vickning eller som efterlängtad nattamat. Grädda den gärna i små portionsskålar, perfekt på glöggfesten. Funderar du på att smaksätta din egen snaps, tänk på att sätta igång i god tid. Vissa smaker behöver lite tid på sig för att utvecklas. Vill ha fler tips på hemkryddad snaps, så kan du kolla in den här lilla boken som jag  gjort för Kakao förlag. www.kakao.se

9789185861644 large snaps brannvinskryddningar matrecept Jansson och blåbärssnapswww.bokus.com/bok/9789185861644/snaps-brannvinskryddningar-matrecept

Jansson 3 kopia Jansson och blåbärssnaps

Janssons frestelse
4 portioner
1 burk, 125 g ansjovisfiléer
2 gula lökar
8 fasta potatisar
3 dl vispgrädde
1–2 msk ansjovisspad
½ dl ströbröd
nymald svartpeppar
smör att smörja formen med + 2 msk smör
Sätt ugnen på 225 grader. Skala löken. Halvera och skär den i tunna skivor. 
Skala potatisen och skär den i tunna strimlor. Blanda lök, potatis och ansjovisfiléer i en bunke. 
Blanda med lätt hand. Smöra en form eller 4 små portionsformar. Fördela blandningen i formen/formarna. 
Blanda grädde och spad. Mal över lite peppar. Strö över ströbröd och klicka över smöret. 
Grädda tills potatisen är mjuk och fått en gyllene färg. Gräddningstiden är beroende 
på formens storlek, 20–40 minuter. Servera gärna med knäckebröd och kryddstark 
ost och givetvis med en kall öl och snaps.

 Jansson och blåbärssnaps

Blåbärssnaps med kanel och pomerans
En smakrik och mild snaps med härlig färg. Kanel och pomeranssmaken passar extra fint till julrätter. 
Revben, skinka eller köttbullar slinker ner med bravur när du har blåbärssnaps i glaset.  
Använd helst vilda svenska skogsbär, frysta bär fungerar utmärkt. De stora odlade blåbären 
har både mindre smak och färg och fungerar därför dåligt. Lägg 3 dl blåbär i en burk 
tillsammans med 2 kanelstänger, 2 torkade pomeransskalbitar och ca 37 cl okryddat brännvin.
Spriten måste täcka bären. Sätt på ett lock och låt snapsen dra i rumstemperatur i ett par dygn upp till 14 dagar. 
Sila bort bär och kryddor. Sila eventuellt bort bottensats genom ett kaffefilter.
blabarssnaps 1 Jansson och blåbärssnaps

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Jansson och blåbärssnaps
Dec
5

Denna gråa dag kräver färgglada drycker!

pin it button Denna gråa dag kräver färgglada drycker!

 

20130124 3761 1024x578 Denna gråa dag kräver färgglada drycker!

Sedan ett par år tillbaka pressar och mixar de flesta sina egna hälsodrycker. Recept och tips på olika varianter finns överallt. Här nedan hittar du recept ur Veggivore – med kärlek till grönt. Själv ska jag om en liten stund iväg ut på landet och köpa den största lådan jag orkar bära, full av nyskördade vintergrönsaker och frukt.

Som namnet antyder ska en smoothie vara mjuk och len, en drink med krämig konsistens som innehåller mogna frukter, eller bär och grönsaker. Använd gärna groddar och gröna bladgrönsaker som spenat och grönkål. Frukt och bär kan vara frysta. Torkad frukt blötlagda i vatten funkar bra som sötningsmedel. Dadlar, aprikoser, fikon eller russin är perfekt.

Fröer, kärnor, nötter, kokos, havregryn, agavesirap, honung, kryddor och örter, det är bara att testa. Kör frö och kärnor i mixern så de finfördelas innan de blandas ner.

Smoothies 2 Denna gråa dag kräver färgglada drycker!

Men du kan också tillsätta ett par teskedar kallpressad linfröolja eller omega 3-olja, men tillsätt dessa oljor med förstånd, de finns att köpa i hälsokostbutik.

Vätskan eller den egenliga basen, som du tillsätter kan bestå av frukt- eller grönsaksjuice eller olika mejeriprodukter som mjölk, kesella, grädde eller yoghurt. Om du av någon anledning föredrar att inte använda mejerivaror, så finns det ett jättestort urval av alternativ som ris-, kokos-, soja-, mandel- eller havremjölk. Banan, gärna frusen och mogen avokado ger en mild krämighet. Ett par matskedar avsvalnad havregrynsgröt ger samma resultat.

Själv har jag ofta i lime- eller citronskal- och juice, kanel, riven ingefära eller äkta vanilj som smakhöjare. Färska örter som till exempel mynta är bara det bästa. Spirulinapulver, hampa, nypon eller linfrö, jag kan fortsätta i evigheter, det finns faktiskt inga gränser. Vetegräs finns att köpa både torkat och djupfryst i rawfood- eller hälsobutiker.

Jag har både juicepress och mixer och det är naturligtvis det bästa, men du kan köpa färskpressad juice i butiken om du föredrar det. Och om du hackar äpplen och päron så kan du köra dem direkt i en bra mixer. Du måste skära bort kärnhuset men skalet ska vara på.

 

 

1. Herr gurka
4 glas
2 hela slangurkor
5 bladselleri
5 äpplen
3–4 shots vetegräs, eller 4–5 kuber fryst pressat vetegräs, valfritt

Kör gurkorna, selleristänger och äpplena i juicepress. Blanda ner vetegräset. Förvara kallt.

2. Grape- och ananas 
4 glas
2 grapefrukt
½ ananas
1 gurka
3 selleristänger

Pressa juicen ur grapefrukten. Skala och skär ananasen i mindre bitar. 
Kör ananas, gurka och selleri i juicepressen. Blanda.

3. Jordgubbssmootie
2 glas
½ vaniljstång, endast fröna
100 g jordgubbar
1 banan
3 dl mjölk
2–3 tsk flytande honung eller agavesirap

Lägg samtliga ingredienser i en mixer. Kör till en skummig dryck.

4. Äpple och ingefäraknall 
2 glas
2 äpplen
1 stjälkar bladselleri
1 gurka
1 bit färsk ingefära, stor som en tumme
saft av ½ citron
1 stor näve färsk spenat

Lägg selleri, gurka, äpple och ingefära i en juicepress. Häll vätskan i en mixer. 
Tillsätt citronsaft och kör med spenat och eventuellt ett par isbitar.

4. Citruskick
2 glas
4 apelsiner, gärna blod
1 citron
(eller sammanlagt ca 3 dl juice från valfri citrusfrukt)
2 ägg
2 msk honung
Isbitar

Pressa juicen ur apelsinerna och citronen. Häll i en mixer och tillsätt 
ägg och honung. Mixa skummigt. Tillsätt is och kör en pytteliten stund.

5. Rubinröd morgon
2 små glas
2 rödbetor
2 dl svartvinbärsjuice

Blanda 2 dl bär med 1 dl vatten. Mixa och sila. Kör rödbetorna i en 
juicepress och blanda med vinbärsjuicen.

6. Banan- och jordnötsshake
4 glas
1 liter mandelmjölk eller vanlig mjölk
1 vaniljstång, fröna urskrapade
2 bananer
2 dadlar, blötlagda i vatten i minst 2 timmar
2 msk jordnötssmör
1 msk kakao
isbitar

Kör samtliga ingredienser i en mixer. Tillsätt isbitar och mixa.

7. Apelsin, avokado och yoghurtdryck
2 glas
1 mogen avokado
1 bit färsk ingefära, stor som en tumme
2 dl naturell yoghurt
2 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk citronsaft
1 tsk flytande agavesirap eller flytande honung

Dela och kärna ur avokadon. Lägg fruktköttet i en mixer. Skala och riv ingefäran. 
Pressa apelsin- och citronjuicen. Mixa samman med yoghurt och honung.

8. Melondrink
2 glas
½ söt honungs- eller galiamelon
2 gröna äpplen
djupfryst vetegräs eller torkat, valfritt
1 kruka mynta

Skala och kärna ur melonen. Skär i mindre bitar. Skala och kärna ur äpple och 
skär i mindre bitar. Kör i fruktpress eller blanda i mixer och sila.

9. Fänkålssmoothie
2 glas
3 dl blodapelsinjuice
100 g fänkål, ansad i mindre bitar
½ avokado
1 msk citronjuice
isbitar

Pressa juicen ur apelsinerna. Kör fänkål i juicepressen. 
Blanda i mixer och tillsätt avokado och is.

10. Morotsdryck
4 glas
1 påse morötter
2 rödbetor
4 päron
2 dl ananastärningar
en handfull grönkål

Kör morötter, rödbetor, päron med kärnhus och ananas tärningar i juicepressen. 
Häll juicen i en mixer tillsätt grönkål.

11. Lingonsmoothie
4 glas
2 bananer
3 dl mjölk
3 dl vaniljyoghurt
1 msk vaniljsocker
3 dl lingon
Agavesirap eller flytande honung, valfritt.

Mixa bananer och mjölk, tillsätt yoghurt och vaniljsocker. Häll i lingonen och mixa. 
   Smaka av och tillsätt sötma efter egen smak.

12. Rödbets- och morotsdrink
4 glas
3 rödbetor
4 morötter
3 äpplen

Borsta och tvätta rödbetor och morötter. Skär frukt och grön
Smoothies 4 Denna gråa dag kräver färgglada drycker!
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Denna gråa dag kräver färgglada drycker!
Dec
4

Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips

pin it button Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips

potpizza blogg 1024x682 Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips

kal 1 Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips

Rödkål, grönkål och potatis. Höst- och vintergrönsaker när de är som bäst. Färgprakten är överväldigande, eller hur? Så är även smaken på de här spännande pizzorna.  Dillpesto smakar ljuvligt men du kan variera med valfri pesto. Tänk på att skiva eller hyvla potatisen riktigt, riktigt tunt, för bästa resultat. Har du jordärtskockor hemma så kan du använda dem i stället för potatisen. Tyvärr är det inga pizzor som du slänger samman på fem minuter, men om du har lite tid över en dag så var säker på att bjuda på vinterns godaste pizzor. Servera gärna med härliga saftiga skivor av julskinka.

kal blogg 1024x682 Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips

2 NORMALSTORA PIZZOR ELLER 12 SMÅPIZZOR 
Pizzadeg:
15 g jäst
en nypa strösocker
2 dl ljummet vatten
5–6 dl durumvetemjöl eller vanligt vetemjöl
2 msk olivolja
½ tsk salt

Ostsås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk (3 %)
1–2 msk smör
3 äggulor
1 msk dijonsenap
1 dl riven parmesan
salt och svartpeppar

Topping:
Ca 500 g potatis, gärna färskpotatis eller Blå Kong
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
1 tsk grovt havssalt
 
Dillpesto:
50 g pinjenötter eller andra nötter, gärna hassel
2 dl grovhackad dill
1 dl grovhackad gräslök
1 dl riven parmesan eller Västerbottenost
½–1 dl olivolja
ev. 1 msk kapris
salt och svartpeppar

Rostad grönkål:
100-200g grönkål
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Pizzasallad:
¼ kålhuvud
2–3 msk olivolja
1 msk röd-, vit- eller cidervinäger
salt och svartpeppar
½ tsk oregano

Gör så här:
Pizzadeg: 
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt strösocker och vatten. Rör om tills jästen löser sig. 
Sikta ner mjölet i bunken, tillsätt salt och olivolja. Blanda till en mjuk men fast deg. 
Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter. 
Låt jäsa i 1 timme övertäckt med en kökshandduk.
Ostsås: 
Häll vetemjöl och 2 ½ dl mjölk i en kastrull och koka upp under ständig omrörning. 
Klicka ner smöret och fortsätt att röra. Tillsätt resten av mjölken under omrörning. 
Koka upp och låt sjuda i 2 minuter eller tills såsen börjar tjockna. 
Vispa äggulorna lätt och rör ner dem i såsen. Sjud såsen i ytterligare 2 minuter. 
Rör ner dijonsenap och riven parmesan. Smaka av med salt och peppar.
Topping: 
Hyvla eller skär potatisen i riktigt tunna skivor och lägg dem i en skål. 
Skala och pressa vitlöken och tillsätt den. Repa barren från rosmarinkvistarna och tillsätt dem. 
Häll i olivolja och salt, blanda väl. Sätt ugnen på 225 °C. Knåda degen och kavla ut den. 
Fördela ostsåsen över bottnarna. Lägg ut de marinerade potatisskivorna i ett jämnt lager ovanpå såsen. 
Droppa över ytterligare olivolja och strö över lite mer salt. Grädda pizzorna i 15–20 minuter 
eller tills potatisen är färdig och pizzan gyllene och krispig.
Dillpesto: 
Rosta nötterna i en stekpanna. Lägg dem i en matberedare och tillsätt dill, gräslök och ost. 
Kör allt till en slät massa, tillsätt oljan allra sist i en tunn stråle och kör till önskad konsistens, 
tillsätt mer olivolja om du föredrar en lösare sås. Droppa dillpeston över pizzorna och servera.
Rostad grönkål:
Anska kålen och skär bort de grövsta fibrerna i mittstjälken. Riv kålen i mindre bitar. 
Massera in olja och salt. Bre ut kålen på en ugnsplåt och rosta på 120–150 grader i 20-30 minuter 
eller tills den känns färdig. Lägg i en skål.
Pizzasallad:
Hyvla eller skär kålen tunt och lägg den i en bunke. Koka upp 2 liter vatten. 
Häll vattnet över kålen. Låt dra i ett par minuter, häll sedan av vattnet i ett durkslag. 
Lägg tillbaka kålen i bunken. Blanda med olja vinäger, salt, peppar och smulad oregano.
potpizza blog 2 Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Potatispizza med röd pizzasallad och grönkålschips
Nov
24

Apelsin- och chokladscones med hasselnötter – för en regning dag!

pin it button Apelsin  och chokladscones med hasselnötter – för en regning dag!

Idag regnar det från sidan, som det bara kan göra i Skåne. Världens kortaste hundpromenad blev världen blötaste. Idag är en typisk dag då vi behöver piggas upp med lite enkel bakglädje. Scones för en regnig måndag.

Choklad och apelsinscones Apelsin  och chokladscones med hasselnötter – för en regning dag!

Apelsin- och chokladscones med hasselnötter
Ca 20 scones
10 dl extra fint vetemjöl
½ tsk salt
225 g rumstemperat smör
rivet skal och saft av 1 apelsin
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 dl fil
100 g mörk (70 %) choklad
1 ägg till pensling
50 g hasselnötter

Blanda mjöl och salt och rör samman med smöret. 
Tillsätt apelsinskal och -saft, vaniljsocker och socker. 
Blanda samman med filmjölk och hackad choklad. 
Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Platta ut degen 
på lätt mjölat bakbord och stick ut sconesen med en 
utstickare eller en pepparkaksform. Pensla med det 
uppvispade ägget. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka hasselnötterna grovt och 
fördela hacket över sconesen. Grädda i 12–15 minuter.


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Apelsin  och chokladscones med hasselnötter – för en regning dag!
Nov
22

De ska bakas med ”äkta mejerismör” som det stod i det handskrivna receptet

pin it button De ska bakas med ”äkta mejerismör” som det stod i det handskrivna receptet

Farmors wienerfrestelser

I dag är det wienerbrödets dag! Ljumma, alldeles nybakade wienerbröd är något av det godaste som finns. De ska bakas med ”äkta mejerismör” som det stod i farmors handskrivna recept. För mig är Wienerbröd starkt förknippat med härliga barndomsminnen hos mina farföräldrar. När de var riktigt unga hade de under ett antal år bageri och konditori på Österlen i en liten by som heter Bjärsjölagård, men de arrenderade även Lyckås slott under en period för att där driva marketenteri under kriget. Både farmor och farfar var duktiga bagare och ett besök hos dem innebar alltid att man blev bjuden på nybakade kakor. När jag var liten bodde de helt i närheten av stranden och varje högsommardag kom farmor med goda kakor och mackor serverade ur fina kakburkar till oss barn. Först ett dopp i det varma vattnet, sedan ljumma wienerbröd och saft. Tills det var dags för nästa bad. Numera bakar jag mina egna wienerbröd, inte så ofta, men alltid med kärlek.

Wienerbrod.blogg  682x1024 De ska bakas med ”äkta mejerismör” som det stod i det handskrivna receptet
Ca 30 små enkla wienerbröd
50 g jäst för söta degar
2½ dl kall kaffegrädde
1 ägg
½ dl strösocker
7–8 dl vetemjöl
300 g smör, kylskåpskallt
Fyllning:
100 g smör
2 msk strösocker
½ msk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl florsocker
1–2 msk vatten
1 tsk citronsaft
ett par droppar karamellfärg, valfritt

Smula jästen i en stor skål och blanda med den kalla grädden. 
Rör ner ägg, socker och mjöl. Arbeta samman till en deg. 
Kavla ut degen och lägg tunna skivor av smöret på halva degen. 
Vik över halva degen och tryck till i kanterna. Kavla till en ny kvadrat. 
Vik degbiten tre gånger och kavla på nytt ut en rektangel. 
Vrid en fjärdedels varv på degen innan du kavlar på nytt. 
Vik samman på samma sätt. Dela degen i två bitar. 
Låt degbitarna vila i kylen i 15–30 minuter. Kavla ut två kvadratiska 
bitar, ca 40 x 40 cm. Skär varje degbit i 16 rutor. 
Blanda samman smör, strösocker och vaniljsocker. 
Klicka ut lite sockersmör i mitten på varje kaka. 
Dra samman ändarna in mot mitten och tryck till. 
Lägg kakorna i pappersformar på en bakplåt. 
Låt kakorna jäsa i 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. 
Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 8 minuter. 
Blanda florsocker med vatten och citronsaft i en skål. 
Ringla över kakorna. Glasyren stelnar på ca 20 minuter.
Tips: Fyll gärna kakorna med en klick vaniljkräm precis innan de gräddas, rippla över lite
smält mörk choklad, när de kallnat och där har du världens godaste danska wienerbröd.
 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button De ska bakas med ”äkta mejerismör” som det stod i det handskrivna receptet