Dec
18

Enkel mesknäck

pin it button Enkel mesknäck

mesknack 1024x682 Enkel mesknäck

Enkel och naturligtvis supergod! Messmör passar bra i konfekt eftersom den har en lätt kolaaktigt smak i sig själv. 
Den lätta sältan gör knäcken oemotståndlig.
Mesknäck
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ msk smör
1 dl grädde
1 dl strösocker
1 dl fjällbrynt messmör
½ dl sötmandel
Skålla och hacka mandeln fint. Blanda alla ingredienserna 
utom mandeln i en kastrull. Koka upp och gör ett kulprov med jämna mellanrum. 
Koka till ca 125 grader. Rör i mandeln och fyll formarna. Låt stelna.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Enkel mesknäck
Dec
10

Jordnötskakor med jordnötskola och choklad

pin it button Jordnötskakor med jordnötskola och choklad


 


Kaka eller godis? Det är upp till dig att avgöra. Definitivt något för jordnötsälskaren. Det låter nästan för bra för att vara sant. Knaprig småkaka, jordnötter och choklad. Härligt! Använd helst fint och smidigt jordnötssmör utan bitar.

jordnotskaka 22 Jordnötskakor med jordnötskola och choklad

Ca 50 kakor
Kakor:
125 g rumstempererat smör
2 dl ljust muscovadosocker
1 dl strösocker
1 rumstempererat ägg
1 tsk vaniljsocker
200 g jordnötssmör
4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
en nypa salt

Kolakräm:
1 ½ dl vispgrädde
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
en nypa salt
100 g finhackade jordnötter
ca 100 g choklad, ca 70 % kakao
lite flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Vispa samman smör och de båda sockersorterna. Blanda ner ägg och vaniljsocker.
Rör ner jordnötssmöret. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en först i en separat skål. 
Rör samman med äggsockerblandningen. Forma valnötsstora bitar av smeten. Lägg dem på 
bakplåtspappret med 2–3 cm mellanrum. Gör en fördjupning i kakorna med tummen. 
Om kakorna spricker lite kan du försiktigt trycka ihop dem igen. Grädda i ca 15 minuter.
Ta ut kakorna ur ugnen och tyck till hålet igen medan kakorna fortfarande är 
varma med hjälp av baksidan av en sked eller liknande. Låt kakorna svalna helt.
Koka upp grädden i en kastrull och ställ den åt sidan. Koka sedan upp vatten, socker, 
sirap och salt till en karamellsås. Låt sjuda på svag värme ett par minuter. 
Blanda ner den varma grädden. Låt sjuda tills krämen tjocknat något. Tiden är 
beroende av hur vid kastrull du använder. Rör ner jordnötterna. Gör ett kulprov 
om du är osäker. Se nedan. Skeda ner kolasåsen i kakorna och låt dem bli helt kalla. 
Smält chokladen och drizzla den över kakorna. Strö över pyttelite flingsalt.
Kulprov
När kolan stelnar så att den går att forma till en kula klarar kolan kulprovet. 
Är smeten för lös så ska kolan koka längre. Kulprovet är ett sätt att kontrollera 
om kolan har kokat tillräckligt länge. Tag en tesked kolasmet ur kastrullen 
och droppa i ett glas eller en skål med kallt vatten. Ju längre den kokar, 
desto fastare kola. Lagom brukar en temperatur på 120–125 grader vara.

jordnotskaka.liggande 1024x682 Jordnötskakor med jordnötskola och choklad

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Jordnötskakor med jordnötskola och choklad
Dec
8

Spröda saffransskorpor med smör

pin it button Spröda saffransskorpor med smör

 

 

Idag har jag bakat årets första omgång saffranskorpor. De innehåller rikligt med smör, därför är de spröda och lätta i motsats till de italienska Cantucci skorporna som är hårdare och fastare. Härligt gyllene smälter de i munnen och är supergoda till en kopp te.

saffransskorpor 2 Spröda saffransskorpor med smör

Ca 80 skorpor
4 msk vatten
1 g (2 pkt) saffran
200 g rumstempererat smör
2 dl rårörsocker
4 ägg
1 tsk salt
1 l vetemjöl
1 ägg till pensling

Koka upp vattnet. Rör ut saffranet i det. Rör samman smör och socker 
tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffransvattnet. 
Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt salt. Rör ner mjölet och blanda 
tills degen blir mjuk och kan formas. Låt degen vila i kylen i en timme. 
Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut degen på bakbordet. Forma degen till 
fyra längder, ca 1 centimeter höga. Lägg längderna på 
bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med ägget. Grädda i 10–12 minuter. 
Ta ut längderna och skär dem i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda, 
medan de fortfarande är varma. Höj ugnsvärmen till 250 grader. 
Lägg skorporna på sidan på plåten. Rosta skorporna så att de får fin färg i ca 5 minuter, 
kolla noga så de inte bränns vid. Sänk ugnsvärmen till 50 grader och låt 
skorporna torka i ett par timmar. Ha ugnen lite öppen, med en glipa på 
ungefär tre centimeter, sätt en träsked eller liknande emellan. 
Förvara skorporna i plåtburk i rumstemperatur i flera veckor.

saffransskorpor Spröda saffransskorpor med smör
 
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Spröda saffransskorpor med smör
Dec
8

Nordisk jul med lingon och viltrullar

pin it button Nordisk jul med lingon och viltrullar

Med typiskt nordiska smaker bjuder du på julens godaste snaps och tilltugg. Har du svårt att få tag i viltkött går det bra att använda nötkött eller rökt skinka. Styrkan i pepparroten kan variera, smaka av så att du får så starkt du önskar.

renrulle med pepparrot blogglingonsnaps 1 kopia Nordisk jul med lingon och viltrullar Ur: Snaps/Kakao förlag  Foto och recept: Cecilia Vikbladh

4 portioner
200 g rökt kött, gärna nöt eller vilt
300–400 g färskost
2–3 tsk finriven pepparrot, eller mer
1 tsk flytande honung
1–2 msk finhackad gräslök
salt och peppar
2–3 mjuka tunnbröd

2 msk frysta lingon
1 msk strösocker
1 tsk lingon- eller slånbärssnaps eller annan snaps
2 dl vispgrädde
Skär köttet i små tärningar. Mjukrör färskosten och blanda ner kött, 
pepparrot, honung och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Fördela 
röran över tunnbröden och rulla samman.
Blanda lingon, socker och snaps och rör tills sockret lösts upp. 
Vispa grädden. Vänd ner bären och skeda ner det i en spritspåse. 
Skär tunnbrödsrullarna i munsbitar, spritsa lingongrädden ovanpå och 
dekorera med gräslök och frysta lingon.

Lingonsnaps
2–3 dl lingon, frysta eller färska
37 cl renat brännvin
2 tsk socker eller 1 msk honung
Lägg bären i en burk och häll brännvin över bären. Låt stå med lock minst i en 
vecka men gärna upp till ett par månader. Lingon bör ligga relativt länge för att 
ge bra smak. Sila bort bären. Tillsätt socker eller honung och snapsen är färdig att konsumeras.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Nordisk jul med lingon och viltrullar
Dec
8

Fräkniga bananer och hasselnötter

pin it button Fräkniga bananer och hasselnötter

 

banan och hasselno blogg 1024x729 Fräkniga bananer och hasselnötterBanan- och hasselnötskaka ut ”Sju sorters julkakakor” ICA bokförlag. Foto och recept: Cecilia Vikbladh

I fruktskålen hittar jag idag ett antal ganska tråkiga, brunprickiga och saggiga bananer. Då  kommer jag ihåg det här fantastiska receptet. Banankaka är ju så otroligt gott. Dessutom saftig och hållbar tack vare hasselnötterna. Jag tycker dessutom att den här banankakan passar riktigt fint på julens gottebord. Det går bra att utesluta chokladtäcket på toppen och i stället blanda ner ca 100 g grovt hackad choklad av valfri sort.

8–10 bitar
Kaka:
2 stora eller 3 små bananer
2 dl strösocker
1 dl hasselnötter
1 ägg
2 msk kaffegrädde
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat

Chokladtäcke:
100 g mjölk-, mörk eller vit choklad

Karamelliserade nötter:
100 g skalade och rostade hasselnötter
2–3 msk råsocker eller vanligt strösocker

Börja med nötterna: Lägg ett smort bakplåtspapper på arbetsbordet. 
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills det börja dofta nötter och skalet börjar lossna. 
Gnid nötterna i en ren kökshandduk. Smält råsocker i pannan. När sockret blivit brunt 
blandas nötterna ner i karamellen. Häll genast ut på bakplåtspappret. Separera nötterna med 
hjälp av en gaffel och låt svalna. Bryt och dela i mindre bitar. Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa samman mosade bananer och socker. Mal nötterna i en nötkvarn eller mycket fint i en mixer. 
Om nötterna inte blir tillräckligt finmalda blir kakan inte så bra i konsistensen. 
Smält smöret. Rör ihop bananblandningen med ägg, grädde, smör och nötter. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med banansmeten. Smöra och bröa en form, 
inte mindre än 24 cm i diameter. Häll ner smeten i den. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 
Ta ut kakan och låt den svalna. Smält chokladen på svag värme i en kastrull. 
Skeda chokladen över kakan. Strö nötterna över chokladen innan den stelnar helt.
 
Tips! Använd gärna en gammaldags nötkvarn när kakorna innehåller malda eller mixade nötter. 
De får då i regel en fluffigare konsistens. Grädda inte kakan i en för 
liten och hög form för då finns risk att den blir döbakad.

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Fräkniga bananer och hasselnötter