Jan
5

Kronans kaka (glutenfri) med syrlig citrongrädde

pin it button Kronans kaka (glutenfri) med syrlig citrongrädde

 

 

Kronans kaka med citruskräm 2 Kronans kaka (glutenfri) med syrlig citrongrädde

Här är en välkänd glutenfri klassiker, mjuk sockerkaka med mandel och potatis. Receptet publicerades första gången redan 1903 i Hemmets kokbok. Många generationer har redan bakat och fikat på den här fluffiga kakan helt utan vetemjöl. Förr i tiden var det mycket vanligt med potatis i olika typer av bakverk. Riven kokt potatis gjorde bakverket saftigt. Tänk på att formen inte ska vara allt för stor i omkrets för då kan kakan bli för tunn. Kakan får en lättare och finare textur om du mosar potatisen med hjälp av en potatispress.

 

Ca 10 bitar
200 g rumstempererat smör
200 g rårörsocker eller vanligt strösocker
4 ägg
200 g mald mandel
250 g kokt pressad potatis, inte färskpotatis
skal av tre ekologiska citroner
1 msk bakpulver
Citronsås:
2 äggulor
2 msk socker
2 dl vispgrädde
rivet skal av ½ tvättad citron
1 msk pressad citronsaft.
Skala och koka potatisen. Pressa med hjälp av en potatispress eller mosa med en gaffel. 
Skålla och skala mandel. Låt dem torka väl innan du helst maler dem i en nötkvarn eller 
kör dem riktigt länge i matberedaren. De ska absolut vara finfördelade annars finns 
risk att kakan blir platt. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform ca 20 cm i diameter. 
Vispa samman socker och smör till en fluffig smet. Tillsätt ett ägg i taget. 
Vispa in varje ägg noggrant innan du tar nästa. Rör ner mandel, citronskal och bakpulver. 
Rör tills allt är blandat. Häll smeten i formen och baka i ca 45 minuter. 
Låt kakan stå i formen en stund innan du vänder ut den på ett fat. 
Rör äggulor och socker pösigt. Vispa sedan grädden och blanda ner 
citronskal och saft i äggblandningen. Rör till sist i grädden.
Kronans kaka1 Kronans kaka (glutenfri) med syrlig citrongrädde

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Kronans kaka (glutenfri) med syrlig citrongrädde
Dec
29

Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

pin it button Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Här kommer lite tips inför nyår. I äkta veggivoreanda är recepten delvis vegetariska men ett par recept innehåller både kött och skaldjur. Ta en titt och se om du hittar något som passar dig. Ox- eller kalvfilé, hummer, ostronskivling och choklad är en del av de råvaror som får styra mina nyårsrätter.

Jag börjar med den här otroligt goda lilla rätten. Kanske har du en del lax över efter julhelgen, det här receptet funkar fint med både rimmad, gravad eller rökt lax.

Platta potatisbröd med äggsmör, gurka och lax

potatisbrod med rokt lax 3 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Se hit alla laxälskare, här är ett av de godaste sätten att servera rökt lax på. Små wraps av nybakat och mjukt 
potatisbröd som du fyller med först ett mjukt ägg- och ansjovissmör, ovanpå det två skivor rökt lax som 
toppas med sötsur dillgurka. Rulla samman och ät. En iskall öl förhöjer upplevelsen.
4 portioner
16 skivor rökt lax
inlagd gurka:
2 msk farinsocker
2 msk ättikssprit (12 %)
½ dl färsk hackad dill
1 slanggurka, i tunna skivor
en nypa salt
ägg- och ansjovissmör:
4 hårdkokta ägg, finhackade
2 ansjovisar, hackade
1 dl rumstempererat smör
1 msk kapris, finhackade
1 bunt gräslök, finhackade
salt och svartpeppar
potatisbröd:
400 g potatis
2 msk smör
½ dl vispgrädde
1 tsk farinsocker
1 tsk mald anis
½ tsk salt
120 g vetemjöl
16 skivor rökt lax
smör till stekning
Börja med gurkan. Blanda farinsocker, ättikssprit, dill och salt i skål. 
Rör tills sockret har lösts upp. Blanda ner gurkan. Ställ kallt.
Hacka äggen och blanda ingredienserna till äggsmöret. 
Ställ äggsmöret kallt, men låt det bli rumstempererat innan servering.
Koka potatisen med skalet på i ca 20 minuter eller tills den är färdig. 
Låt rinna av och skala potatisen. Mosa med smör och grädde. 
Rör ner socker, anis, salt och mjöl. Degen blir kladdig och mjuk. 
Dela degen i 8 bitar. Mjöla arbetsboret och kavla ut så tunt som möjligt, ca 3 mm. 
Lägg en klick smör i en stekpanna. Tillaga brödet i ett par minuter på vardera sida. 
Gör likadant med resten av degen. Lägg bröden på en uppvärmd tallrik och lägg över en ren handduk.
Servera de ljumma bröden med äggsmöret, lax, och den inlagda gurkan.

Ostronskivling Rockefeller

Ostronskivling 2 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

En helgrön, helt ljuvlig vegetarisk variant på Ostron Rockefeller. Tillaga i en stor ugnsfast skål eller i individuella småskålar. 
Eftersom det är en rätt som ska gratineras så kan du med fördel förbereda en hel del.
6 portioner
1 kg ostronskivling
smör
½ dl olivolja
400 g babyspenat
1 msk Pernod, valfritt om det finns hemma
2 msk finhackade schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Sås:
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1–2 msk smör
½ tsk salt och peppar
3 äggulor
1 msk Dijonsenap
1 dl riven parmesanost
Ostås:
Häll vetemjöl och 2 ½ dl mjölk i en kastrull och koka upp under ständig omrörning. 
Klicka ner smöret och fortsätt att röra. Tillsätt resten av mjölken under omrörning.
Koka upp och låt sjuda i ett par minuter eller tills den börjar tjockna. 
Smaka av med salt och peppar. Vispa samman gulorna lätt och rör ner dem i såsen. 
Sjud såsen i ett par minuter. Blanda ner senap och ost.  Smaka av med salt och peppar.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka lök och vitlök fint. 
Dela svamparna genom att dra isär dem. Skär bort ”fötterna” om de är stabbiga och sega. 
Stek upp svamp, lök och vitlök i lite smör. Fördela blandningen i skålarna. 
Fräs spenaten mjuk och följsam i lite olivolja. Häll i Pernod och låt koka in. 
Fördela såsen mellan formarna eller häll den över innehållet i den stora formen. 
Gratinera i ca 15 minuter eller tills såsen är bubblig. Servera med grillat surdegsbröd.

 Vaniljdoftande jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor

Vaniljdoftande jordärtsskockssoppa 3 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Först och främst, jordärtskockssoppa med pilgrimsmusslor är något av det godaste jag vet, dessutom är jag alldeles speciellt förtjust i vanilj. Både i salta och söta rätter. Till de söta och milda rotfrukterna och de mjälla musslorna passar vanilj verkligen bra. När man använder vanilj i maträtter blommar den ut i en helt annan riktning än vad man är van vid. Precis som man enkelt kan göra vaniljsocker går det fint att göra vaniljsalt. Kör en halv vaniljstång med frö och allt i en mixer med 2 dl grovt havssalt. Strö saltet över grönsaker eller skaldjur och fisk.

 

4 portioner

2 msk smör

1 gul lök

1 vaniljstång

1 vitlöksklyfta

1 kg jordärtskockor

2 stora potatisar

1 liter kycklingbuljong

2 dl vispgrädde

2 msk olivolja

8 pilgrimsmusslor

 

Skala och dela skockorna och potatisen i mindre bitar. Om du inte ska tillaga soppan med det samma, lägg rotfrukterna i kallt vatten med juice från ¼ citron. Annars finns risk att de blir brungråa och fula. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp smöret i tjockbottnad kastrull. Låt skockor, potatis lök och vitlök fräsa i smöret i ett par minuter utan att löken får ta färg. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, tillsätt frö och stång, låt fräsa med grönsaker i ett par minuter. Tillsätt buljongen. Koka upp och låt sjuda tills alla grönsakerna är helt mjuka ca, 20 minuter. Salta och peppra. Lyft bort vaniljstången och mixa soppan helt slät. Sila gärna soppan om du vill vara säker på att inga små klumpar gömt sig i kastrullen. Tillsätt grädden och koka upp. Tillsätt mer vatten eller buljong om du tycker soppan är för tjock.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek musslorna ca 2 minuter på vardera sida. Krydda med vaniljsalt och nymald svartpeppar.

 Hummerpasta ”Da Enzo”

hummer nyar Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Den här hummerpastan är en hommage till en liten restaurang i Trastevere, den gamla stadsdelen i Rom. Vill du ha en äkta italiensk kulinarisk upplevelse så måste du ta dig dit, om du har vägarna förbi. Atmosfären är familjär och äkta. Lokalen är väldigt liten med endast ett fåtal bord och räkna inte med några vikta tygservetter. Men däremot autentisk, vällagad och grymt god mat. Om du inte bokar bort, se till att vara ute i god tid. Här är min tolkning av världens godaste pastarätt.

4 personer
2 hela, kokta humrar
Hummerfond: (eller 2–3 msk färdigköpt hummerfond + 1/2 dl vatten)
1 morot, skalad delad
1 gul lök, skalad delad
1 stjälk bladselleri
2 vitlöksklyftor, skalade delade
2 msk olivolja
2 hummerhuvuden och resten av skalet
1 selleri, hackad
6 dl vatten
1 dl vitt vin
2 msk tomatpuré

Sås:
½ dl olivolja
3 vitlöksklyftor, fint skivade
1 liten röd chili, urkärnad och fint skivad
ca 20 körsbärstomater, delade i fjärdedelar
1 dl fond, hemmagjord eller färdigköpt
1 msk hackad bladpersilja
2 lagerblad
salt, peppar och lite strösocker
spagetti för 4 personer
Vrid loss klorna, krossa skalet och plocka ut köttet. 
Lägg hummern med ryggen uppåt och skär igenom skalet 
från huvudets bakre del och fram. Vänd på hummern och dela den från huvudet 
och bak till stjärtspetsen. Pilla bort tarmen och plocka ur magen, 
det mörka, hårda, som sitter i huvudet. Ta ur köttet och lägg det åt sidan.
Börja med fonden. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs samtliga
ingredienser under omrörning. Låt sjuda i ca 45 minuter utan lock. 
Sila resterande vätska.
Hetta upp oljan och tillsätt vitlök och chili. Fräs i en minut, 
tillsätt tomaterna och lite salt. Låt sjuda utan lock i ca 5 minuter. 
Tillsätt fonden och koka upp. Smaka av såsen med salt peppar och en 
nypa socker. Koka samtidigt upp pastan i saltat vatten. Låt rinna av.
Skär hummerköttet i stora bitar och blanda det med såsen så att 
det blir ljummet.  Blanda hummer- och tomatsåsen med pastan. 
Lägg en klo överst på varje tallrik. Strö över lite basilika och ringla en 
riktigt god olivolja över pastan.

Fylld kalv- eller oxfilépuck

Fylld kalvfilé1 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Till nyår är den mest populära rätten i Sverige oxfilé med någon typ av tillbehör. När jag hade cateringfirma för ett antal år sedan så var detta den mest populära kötträtten, alla kategorier. Servera med hasselbackspotatis, krämig potatisgratäng, pommes Anna, ugnsbakade potatisklyftor, rösti eller vad du nu föredrar. Här kommer receptet på min fyllda kalvfilépuck med rosmarinsky.

4–6 personer
Filépuckar
600–800g ox- eller kalvfilé
100–150 g salami, tunna skivor, gärna med tryffelsmak
några droppar tryffelolja, valfritt
12–18 basilikablad
150–200 g mozzarella i tunna stavar
50 g Parmesanost
6 soltorkade tomater, helst utan smaksättning

Rosmarinsky
Ca 4 dl färdig skysås
8 liter viltfond = 8 dl vatten + 2 oxbuljongtärningar +1 dl viltfond på flaska
6 enbär
4 kvistar färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 dl portvin eller Marsalavin, (sött Italienskt)
salt och peppar
50 g smör

Skär köttet på längden. Först ett snitt längs med hela filén, fast inte helt igenom, 
lämna ca 1 cm. Vik ut köttet. Skär sedan ett långt snitt på vardera sida om det första 
snittet, samtliga snitt på längden. Nu kan du öppna upp köttet så att det nästan blir 
som en platta. Salta och peppra på in och utsidan.
Lägg salamiskivorna omlott som takplattor så att hela filén täcks. 
Droppa eventuellt över lite tryffelolja.
Fördela sedan basilikabladen ovanpå salamiskivorna. Skär mozzarellan i 
stänger, 1–2 cm breda. Lägg dem i en linje längs med köttet, mitt på köttet. 
Hyvla över parmesan- eller pecorinoost. Finhacka soltorkade tomater och 
lägg dem på parmesanosten om du vill.
Vik samman köttet från sidorna med mozzarellastängerna i mitten. 
Bind upp med separata hushållsband, så du sedan kan skära loss bitarna i den storlek du önskar. 
Skär loss 4–6 puckar. Bryn puckarna på botten och toppen, alltså där du kan se mozzarellan, 
men inte på sidorna. Osten smälter och koagulerar och bildar ett lock åt innehållet. 
Hit kan du förbereda upp till ett par dagar i förväg. När det är dags för 
tillagning i ugnen, bör du ta ut köttet ur kylen i tid så att det blir rumstempererat. 
Sätt ugnen på 175 grader i 8–10 minuter eller tills köttet är lätt rosa. 
Låt vila i fem minuter innan servering. Ta bort snöret och servera med rosmarinsky.
Även rosmarinskyn kan du göra i förväg och förvara i kylen. 
Värm då upp såsen och rör ner smöret precis innan servering. 
Finhacka schalottenlöken och bryn den i smör tillsammans med vitlök och rosmarin. 
Slå på fonden och portvinet. Reducera till hälften, det vill säga koka in utan lock, sila sås. 
Hit går det bra att förbereda. Värm upp skyn och rör försiktigt ner 50 g smör. Smaka av med salt och peppar.
Bunden filé 3 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!Köttrullar Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

 Fläderparfait med maräng, chokladsmulor, lakritskolasås och fruktcoulis

Fladerpafait 8 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Istället för att servera en enda dessert tycker jag mycket om att göra småportioner med flera smaker. Jag gillar lite av mycket!  Eftersom allt i den här desserten går att förbereda så behöver man inte göra allt samma dag . Om du inte har egen flädersaft finns det fin ekologisk saft att köpa i butikerna. Du kan också byta ut fläderparfaiten mot citronglass eller sorbet, om du vill. Jag har kanderat citroner och lagt dem ovanpå parfaiten, men det momentet kan du utesluta om du vill. Chokladsmulorna längst fram har fått smak av kolalakritssåsen.

6–8 personer
Fläderparfait
2 dl outspädd fläderblomssaft
4 äggulor
2 dl strösocker
6 dl vispgrädde
rivet skal av 1 citron
2–3 msk pressad citronsaft

Maränger
1 äggvita
4 droppar citronsaft
2 msk strösocker
½ dl florsocker
ev frystorkade bär eller bärpulver

Fruktcoulis:
½ liter bär, går bra med djupfrysta
1 ½ dl strösocker

Chokladsmulor:
1 dl muscovadosocker
1 dl finhackad mandel
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
en nypa flingsalt

Lakritskolasås
1 dl vispgrädde
 1 dl strösocker
 1 dl ljus sirap
 ½ msk lakritsgranulat

Fläderparfait:
Blanda äggulor, socker och saft i en tjockbottnad kastrull. 
Sjud på svag värme under intensiv vispning tills krämen tjocknar. 
Häll upp krämen i en skål, annars fortsätter den att påverkas av 
värmen från kastrullen. Krämen är lös nu, men den kommer att bli tjockare. 
Låt krämen kallna, rör då och då. Vispa grädden och blanda ner den 
och citronskal och -saft.
Häll smeten i portionsformar eller i en kakform. Klä gärna större 
formar med plastfilm. Täck med plastfolie så smeten inte tar åt 
sig smak av andra matvaror i frysen. Frys smeten i minst 12 timmar. 
Doppa formen hastigt i varmt vatten så att parfaiten lossnar från formen. 
Lägg gärna över parfaiten på ett serveringsfat och låt stå i frysen tills den ska serveras.

Maränger:
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvita och citronsaft skummigt. 
Sänk hastigheten på vispen och tillsätt lite strösocker åt gången. 
Öka hastigheten på nytt och vispa i 2–3 minuter. Tillsätt sedan florsocker, 
fortsätt att vispa tills smeten är fast och glansig. Lägg ett bakplåtspapper 
på en ugnsplåt och bred ut marängen så tunt du kan. Strö över smulade frystorkade 
bär eller bärpulver, om du vill. Grädda i ca 1 ½ timme eller tills marängen är torr och lätt.
Fruktcoulis:
Kör bär och socker i matberedaren. Koka upp såsen och sila sedan bort kärnorna. Låt svalna.
Chokladsmulor:
Mixa alla ingredienserna till smulet till en smulig blandning, ungefär som 
grovt ströbröd. Lägg bakplåtspapper på en plåt och strö ut degsmulet. 
Grädda i ca 10 minuter. Öppna ugnen vid ett par tillfällen under gräddning 
och rör om med en stekspade. Ta ut och låt svalna på plåten.
Lakritskolasås:
Koka upp alla ingredienserna till såsen i en tjockbottnad kastrull och 
låt koka 3–4 minuter, eller tills såsen tjocknat. Koka inte för länge, 
för då blir den seg. Låt svalna i en skål, rör då och då.
Om du har lust och tid.
Kanderade citroner
4 citroner
3 dl vatten
200 g strösocker
1 vaniljstång
Skala citroner tunt., tunt i 4 mm breda remso
Häll kokande vatten över citronskalet. Sila bort vattnet. Upprepa denna procedur fyra gånger. 
Kyl av skalen i kallt vatten efter varje gång. Koka en lag av vatten, socker och vaniljstången. 
Lägg i citronskalet. Koka under lock i en timme och sedan utan lock i ½ timme. Förvara de kanderade citronerna i lagen.

Fladerpafait 9 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Fransk chokladmousse med apelsinsmak

chokladmousse Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!Krämig mousse med intensiv chokladsmak. Enkel och snabb att tillagning med endast ett fåtal ingredienser. Dessutom praktisk eftersom den går att förbereda i god tid. Här behövs inte så mycket lull-lull. Skippa bär- och fruktdekorationer, men en liten klick vispad grädde rundar av den fint.

6 portioner
200 gram mörk choklad
6 ägg
2 apelsiner
1 dl strösocker
1 msk Grand Marnier
flingsalt
Bryt eller hacka chokladen i små bitar. Lägg den i en skål med 2 msk vatten. 
Ställ skålen i ett vattenbad och låt chokladen smälta på svag värme. 
Tvätta och torka apelsinerna. Riv skalet mycket fint. Rör inte om i 
chokladen förrän den har smält. Tag kastrullen från värmen och rör ner 
äggulorna en och en. Här ska du inte få panik, det ser knöligt ut men 
jämnar ut sig så småningom. Spar vitorna i en skål och ställ åt sidan. 
Rör ner socker och apelsinzest i chokladen. Tillsätt likör. 
Blanda ner en nypa salt i äggvitorna och vispa dem till ett fast, 
hårt skum. Vänd försiktigt ner vitorna i chokladsmeten, gärna med 
gummispatel för att behålla fluffet. Häll smeten i portionsskålar. 
Smula över ett par korn flingsalt i varje kopp. Ställ kallt i minst 3 timmar. 
Servera med kall löst vispad grädde och inget mer.

Vit chokladkaka med fikon

Vit chokladkladdkaka med fikon 1 Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!

Den här fantastiska kladdkakan smakade jag för första gången i London på Books for Cooks, en liten affär som säljer kokböcker från hela världen. Kombinationen kladdig vit choklad, söt likör och fikon är fantastisk. Godast är kakan om den får stå en stund i rumstemperatur innan du skär upp den. Kom ihåg att inte ha den i ugnen för länge. Här gäller, som vid bak av alla kladdkakor, att den ska ut ur ugnen när smeten precis har ”stannat” men fortfarande rör sig lite när du puttar på formen.

12 portioner
250 g vit choklad
250 g rumstempererat osaltat smör
3½ dl strösocker
4 ägg
1 1/3 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1¼ dl söt sherry eller likör
Vit chokladglasyr;
1¼ dl vispgrädde
rivet skal av 1 citron
200 g vit choklad
färska fikon
Sätt ugnen på 175 grader. Använd en springform ca 24 cm i diameter. 
Klä bottnen och kanterna med bakplåtspapper. Smöra formen lite så 
att smörpappret fastnar och inte glider undan när du häller i smeten. 
Smält chokladen på låg värme i en kastrull. Var försiktig med vit choklad, 
den bränns vid otroligt snabbt. Vispa smör och socker till en ljus och krämig smet.
Tillsätt de uppvispade äggen lite i taget. Vispa väl. Blanda ner filmjölken i 
socker- och smörblandningen. Bli inte förskräckt, det ser ut som om allt har skurit 
sig, men det är okey. Skeda ner mjölet blandat med bakpulver, under ständig omrörning. 
Tillsätt hälften av sherryn och den avsvalnade smälta chokladen. 
Häll smeten i kakformen och grädda i 1–1½ timme. Kakan är färdig när 
du kan sticka ner en tandpetare eller en liten provsticka utan att någon 
rinnig smet fastnar på den. Det ska vara lite klistrigt. Eventuellt måste du 
täcka kakan med lite aluminiumfolie efter ca 45 minuter då kakan början ta färg.
Ta ut kakan och låt den vila i formen i ca 25 minuter. Stjälp ut kakan på ett 
galler och ställ en tallrik under, för att samla upp eventuell överskottssprit. 
Häll den resterande spriten jämnt över den varma kakan.
Koka upp grädde och citronskal. Dra då kastrullen från värmen och låt stå och dra i 30 minuter.
Sila bort citronskalen och släng dem. Koka upp grädden på nytt. 
Häll den över de sönderbrutna chokladbitarna. Låt stå i ca 5 minuter eller 
tills chokladen har smält. Rör försiktigt och låt svalna. När kakan svalnat helt 
häller du över chokladkrämen. Ställ svalt så att glasyren stelnar. Servera med färska fikon. 
Pudra gärna över florsocker före servering.

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Grönt, kött eller skaldjur. Veggivore bjuder på nyårsstips!
Dec
20

Apelsinsallad med krispig hasselnötskaramell och fetaost

pin it button Apelsinsallad med krispig hasselnötskaramell och fetaost

 

apelsinsallad 2 Apelsinsallad med krispig hasselnötskaramell och fetaostFoto och recept: Cecilia Vikbladh ur Veggivore – med kärlek till grönt

Apelsinsallad på julbordet är inte längre någon nyhet. Men få är så goda som den här, med hasselnötskrisp och fetaost blir salladen en rätt som du kan äta som den är helt utan tillbehör. Men jag lovar, den smakar otroligt gott till skinkan, från en glad gris eller vegoskinka.

4-6 Portioner
2 dl hasselnötskärnor
50 g smör
1 dl fast honung
4 stora saftiga apelsiner
1 rödlök eller 4 salladslökar
1 fänkål
2 morötter
2 polkabetor
4 stjälkar bladselleri
300 g fetaost av god kvalitet
1 dl gröna eller svarta oliver
½ dl riktigt god olivolja
rikligt med färsk mynta
granatäpplekärnor
flingsalt och svartpeppar

Rosta nötterna i en torr stekpanna tills det börjar dofta och skalen börjar
bli bruna men inte brända. Skaka pannan med jämna mellanrum.
Häll nötterna i en ren kökshandduk. Gnugga nötterna i handduken så
att det mesta av skalet gnids av. Låt svalna.
Värm upp smöret tills det precis börjar bubbla, tillsätt då honung
och nötter. Låt småputtra i 5–10 minuter eller tills honungen börjar bli
seg och bärnstensfärgad. Häll sedan upp nötterna på ett oljat bakplåtspapper,
låt kallna. Bryt sedan sönder i mindre bitar. Stoppa gärna
in arket med nötkaramellen i frysen så stelnar den snabbare.
Skala apelsinerna med kniv så att den vita hinnan försvinner. Skär
ut filéer eller skiva apelsinerna relativt tjockt. Lägg i en skål. Ansa och
skiva löken tunt. Ansa fänkålen, skär i tunna, tunna skivor med kniv
eller mandolin. Hacka fänkålsdillen fint. Skala och skär morötterna i
tunna skivor. Skala och skär eller hyvla betorna på en mandolin. Lägg
i iskallt vatten. Ansa och skär med hjälp av en potatisskalare tunna
remsor av sellerin. Lägg de tunna fänkålsskivorna och selleriremsorna
i kallt vatten, gärna med lite isbitar. Låt stå i kylen tills sellerin bildat
skruvar, det ser fint ut, dessutom blir de extra krispiga på det här sättet. 
Arrangera apelsinfiléer, fänkål, morötter, polkabetor och selleri
på tallrikar. Toppa med fetaost skuren i bitar, lök, oliver, olivolja, salt
och peppar. Lägg på nötkaramellen precis före servering.
apelsinsallad 3 Apelsinsallad med krispig hasselnötskaramell och fetaost
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Apelsinsallad med krispig hasselnötskaramell och fetaost
Dec
19

Dillknäcke med krämig potatissallad, ansjovismajonnäs och ägg

pin it button Dillknäcke med krämig potatissallad, ansjovismajonnäs och ägg

ghghghghghghghghg Dillknäcke med krämig potatissallad, ansjovismajonnäs och äggFoto och recept: Cecilia Vikbladh ur Våga vara veggivore

Sill, sill, sill, lax och så Janssons förstås. Visst är det supergott. Men kanske är just du inte så speciellt förtjust i julens alla fiskrätter. Därför bjuder jag idag på ett gott alternativ. Med bara en touch av fisksmak, som smakbärare och krydda. Det är klart att potatissallad smakar bäst med sommarens färskpotatis. Å andra sidan har vi massvis av nya lyxiga potatissorter i butikerna. Välj en liten och fast potatis.  Dillknäcket är väldigt lätt att baka och den krämiga salta dressingen med ägg och kapris är riktigt, riktigt god.

 

Ingredienser:
60-80 småknäcke eller 4 stora flak
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk oliv- eller rapsolja
1 msk flingsalt
1 msk dillfrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
7 1/2 dl grovt rågmjöl
7 1/2 dl vetemjöl

Basrecept hemgjord majonnäs (ca 2 dl):
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
en nypa salt
1 ½ dl olja med neutral smak
Ansjovismajonnäs:
1 hel vitlök
1 ½ dl majonnäs
6–8 ansjovisfiléer
2 msk färskpressad citronsaft
1 msk finrivet citronskal
1 tsk rostad vitlök
salt och svartpeppar

Potatissallad:
1 kg färskpotatis eller småpotatis
4 ägg
2 msk olivolja
1 schalottenlök eller rödlök, tunt skivad
småbladsallad
ca 20 cocktailkapris

Knäckebröd:
Rör samman jäst och vatten. Tillsätt sedan olja, salt, smaksättning, lin-, solros- och sesamfrön. 
Blanda till sist ner mjölet och knåda till en ganska hård deg. Låt degen vila i en timme. 
Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt och gör knäckebröd i den form som tilltalar dig. 
Baka brödet i ugn i 10-15 minuter. Brödet skall vara ganska välgräddat, lite brunaktigt, för bästa smak.
 
Basrecept majonnäs: 
Häll äggula, dijonsenap, vinäger och salt i en skål och blanda väl. Tillsätt oljan, 
först droppvis, sedan i en fin stråle under kraftig omrörning. Använd gärna elvisp 
eller mixerstav. Kör till en tjock majonnäs. Vill du ha lösare konsistens så späd med lite vatten.

Ansjovismajonnäs: Fördela olivoljan i två bullformar av papper. Dela vitlöken tvärs över och 
lägg halvorna med snittytan nedåt i formarna. Baka i 175 °C i ca 40 minuter. 
Tryck ut vitlöksklyftorna i en liten skål och låt svalna.
Hacka ansjovisfiléerna fint och rör ner i majonnäsen. 
Tillsätt citronsaft och rivet citronskal och rör om. Rör ner rostad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Potatissallad: Koka potatisen i rikligt med saltat vatten. Låt svalna innan du halverar dem.
Koka äggen krämiga, i ca 5 minuter.
Fördela ägg, vitlök, sallad, tunt skivad bananschalottenlök, 
ansjovismajonnäs och kapris på tallrikarna. Klipp lite gräslök över och riv över citronzest.

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Dillknäcke med krämig potatissallad, ansjovismajonnäs och ägg
Dec
18

Ärtplättar med paprikafyllning och svamp

pin it button Ärtplättar med paprikafyllning och svamp

arta 3 Ärtplättar med paprikafyllning och svamp Recept och bild: Cecilia Vikbladh/VEGGIVORE – med kärlek till grönt

Om du som jag vill att vegetariska rätter ska smaka fylligt och mättande så är de här härligt gröna ärtbiffarna ett riktigt bra alternativ. Ärtor och mynta är välkända smakkamrater. Smula gärna ner lite fetaost eller nyriven parmesan i smeten om du vill ha ytterligare smak i plättarna. Den heta paprikaröran bidrar med välbehövligt sting och svampen ger en lite köttig känsla åt rätten. Om du inte själv är så van vid vegetarisk matlagning så föreslår jag att du vid de tillfällen då du vill minska på köttet eller får vegetarianer på middag ska bjuda på den här rätten. Jag lovar, även inbitna köttätare kommer att uppskatta det som finns på tallriken.

 

Ärtplättar:
200 g gröna ärtor, tinade
1 handfull myntablad
1 ägg
1 äggula
1 dl vispgrädde
½ dl vetemjöl
1 dl ärtmjöl, valfritt
50 g smör
salt och peppar
Paprikaröra:
3–4 paprikor, röda eller gula eller båda delar
1 röd chilifrukt
2–3 msk olivolja
2 finhackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk honung
salt och peppar
Stekt svamp:
1 msk olivolja
1 msk smör
salt och peppar
200 g Karl Johan, shiitake, ostronskivling eller annan valfri svamp
Servera med rostade hasselnötter
Ärtplättar:
Lägg samtliga ingredienser till ärtplättarna, utom smöret, i en matberedare. 
Kör tills du får en jämn smet. Smält smöret i en stekpanna. Skeda upp ca 1–2 msk smet. '
Bre ut den till ca 7 cm i diameter. Stek plättarna i smör. Tillaga först i 
ca 3 minuter på ena sidan, sedan lika länge på andra sidan eller tills smeten stelnat. 
Lägg upp biffarna på en tallrik och fortsätt med resten smeten, det blir ca 12 plättar.
Paprikakräm:
Sätt ugnen på grill eller högsta möjliga värme. Dela paprikorna i två delar. 
Ta bort kärnorna. Rosta dem med skalet uppåt, på lätt oljad bakplåt tills 
de är svarta och bubbliga, ca 20–30 minuter. Ta ut paprikorna och täck dem 
med en fuktig kökshandduk. Efter ca 10 minuter går det lätt att pilla bort 
skalet med hjälp av en kniv. Finhacka chili, schalottenlök och vitlök. 
Hetta upp olivoljan i en kastrull. Lägg i chili, lök och vitlök, 
fräs en kort stund på mellanstark värme tills löken är genomskinlig. 
Löken får inte bli bränd för då blir såsen bli besk.
Skär ner paprikan i mindre bitar. Blanda med honung. Smaka av med salt och peppar. 
Låt det koka samman i ett par minuter. Tillsätt ett par matskedar vatten om det blir för torrt.
Stekt svamp:
Hetta upp oljan i ett järn. Tillsätt svampen och stek på hög värme i ca 3 minuter. 
Sänk värmen och tillsätt 1 msk smör. Tillaga på svag värme tills vätskan absorberats. 
Salta och peppra.
Lägg en ärtplätt på tallriken, skeda upp paprikan. Lägg ännu en biff ovanpå. 
Avsluta med svamp och ytterligare en biff. Servera gärna med en chèvre eller fetakräm.

Chévrekräm
100 g chévre
2–3 dl crème fraiche
1 tsk färskpressad citron
salt och peppar
Mosa osten med en gaffel och blanda med crème frache.

arta 1 722x1024 Ärtplättar med paprikafyllning och svamp



Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Ärtplättar med paprikafyllning och svamp