Mar
9

Bulgursallad och sofrito med smak av Nordafrika

pin it button Bulgursallad och sofrito med smak av Nordafrika


Tänkte bara dela med mig av det här receptet för att det är så enkelt och smakar så fantastiskt gott. 
Det funkar fint att blanda ner tunna strimlor av stekt kyckling eller varför inte räkor. För 
en vegetarisk måltid med fullvärdigt protein skulle jag tipsa om att servera en riktigt god hummus 
eller varför inte bara blanda ner lite kikärtor, bönor eller linser i rätten. 
Sofrito är en grönsaksblandning som bland annat tillhör det Sydamerikanska köket. 
Ursprunget är beroende av vilken grönsaks-, krydd- eller örtblandning som används. 
Ofta härleder man blandningen till det medeltida Spanien och Italien. Kombinationen av de
olika ingredienserna är smakhöjare i olika rätter. I en traditionell bulgursallad använder 
man råa grönsaker, men här har jag valt att tillaga dem, superkort tid.

Kryddorna jag använder hör hemma i Nordafrika och är perfekta till den här annorlunda bulgursalladen. 
Strö gärna avslutningsvis lite sumak över rätten. Sumak är ett syrligt, torkat bär som är vanligt i mat 
från Mellanöstern och Nordafrika.

Bulgur sofrito 1 Bulgursallad och sofrito med smak av Nordafrika

4 portioner
½ liter vatten
175 g bulgur, gärna grov, torr vikt
2–3 tsk finrivet apelsinzest
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk olivolja
1–2 tsk spiskummin, mald
1 tsk flingsalt
1 msk olivolja
1 röd chili
10 cocktailtomater, finhackade
1 grön paprika
1 röd paprika
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
75 g dadlar, urkärnade
färsk koriander
25 g hyvlad mandel, lätt rostade

Koka upp vattnet. Hetta upp en stekpanna utan fett, rosta bulgur i 
2–3 minuter eller tills det börjar dofta nötigt. Låt svalna i 5 minuter 
innan du häller ner kornen i det kokande vattnet. Sjud i ca 10 minuter 
eller tills de känns färdiga, al dente. Låt rinna av väl i ett durkslag. 
Lägg bulgur i en skål. Blanda apelsinskal och -juice, olivolja, spiskummin och salt. 
Häll det över bulgurkornen. Blanda och låt stå och dra.

Skär tomaterna i små tärningar. Halvera och kärna ur paprikorna, skär i tärningar. 
Skala löken, skär även den i små tärningar. Skala vitlöken och pressa den. 
Hetta upp oljan i en stekpanna och tillsätt grönsaksblandningen. 
Stek på hög värme under kort tid i 1–3 minuter. Blanda de varma grönsakerna med bulgur. 
Halvera, kärna ur och dela dadlarna i mindre bitar. Hacka koriandern. 
Blanda ner dadlar och koriander. Servera med den rostade mandeln. 
Salladen kan ätas både ljummen och kall.

Hoummus + 4 Bulgursallad och sofrito med smak av Nordafrika
Hoummus
Till tapastallrik, som dippröra, fyllning till pitabröd, utspädd som dressing till sallader eller som sås till grillat kött eller fisk
2 burkar kikärtor (eller ca 500-600 g hemkokta)
ca 1 dl olivolja
2–3 tsk spiskummin (ska helst rostas lite lätt i en torr stekpanna)
6 pressade/finhackade vitlöksklyftor
1–2 msk finhackad röd chilipeppar eller cayennepeppar, malen
½ dl hackad persilja
½ dl hackad koriander
½ dl färskpressad citron eller limesaft
ca 4 msk tahini, sesampasta
Gör så här:
Mixa kikärtorna i en matberedare tillsammans med lite lag 
(kokvatten om du kokar ärtorna själv) till den konsistens som du önskar.
Häll i lite olja i taget, under tiden som mixern är igång.
Blanda ner spiskummin, vitlök, chilipeppar och citron eller 
limesaft och tahini. 

Låt det stå och dra en stund så att 
alla smakerna kommer fram.
Servera i en skål och toppa med hackad 
persilja eller koriander samt ett par droppar olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
Om du vill ha en lösare röra så späd med antingen mera 
spad från burken eller lite mer olivolja

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Bulgursallad och sofrito med smak av Nordafrika
Jan
11

Semla, Hetvägg, Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle – kärt barn

pin it button Semla, Hetvägg, Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle – kärt barn

semledrommar 1024x682 Semla, Hetvägg, Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle – kärt barn

I går bakade jag fastlagsbullar. Det gör jag en gång om året och gårdagen var en perfekt dag för bullbak, alltmedan stormen härjade utanför fönstren. Nöjda med att stora hundpromenaden var avklarad satt vi inne i stugvärmen och drack kaffe och njöt av våra fluffiga och kaloristinna bakverk. Som sagt, en gång om året. På fettisdagen, och ingen annan dag, skulle man förr i tiden äta fastlagsbullar. Men vad bryr vi oss om det, vi som älskar fastlagsbullar! Seden att äta semlor är från den tid då Sverige var ett katolskt land. Sista dagen i fastlagen var fettisdagen. Då åt man extra mycket mat. De flesta äter dem som jag som en superlyxig bulle till kaffet. Men man kan också lägga semlan i en djup tallrik med varm mjölk och äta den med sked som mellanmål eller efterrätt. Serveras semlan med varm eller het mjölk så kallas den hetvägg.

12 semlor
2 dl mjölk
25 g jäst
100 g smör
1 ägg
1/2 dl strösocker
en nypa salt
2 krm kardemumma, nymald, valfritt
2-3 tsk äkta vaniljsocker
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg, till pensling
1 msk vatten, till pensling
florsocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
300 g mandelmassa
1–2 msk mjölk

Tips: Rosta eventuellt 1/2 dl mandel. Hacka och blanda med mandelkrämen
Häll lite av mjölken i en skål och smula ner jästen. 
Smält smöret på svag värme i en kastrull och häll i resten av mjölken. 
Häll mjölk- och smörblandningen i skålen. Vispa ner ägget och 
rör ner socker och salt. Tillsätt kardemumma och vaniljsocker. 
Rör sedan ner lite mjöl åt gången, men spara lite till utbakningen. 
Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme. Knåda degen på mjölat 
bakbord och dela den i 12 bitar. Rulla 12 bullar. Strö ut 
bakpulvret över mjölet på bakbordet och rör runt lite. 
Rulla varje bulle i bakpulvermjölet. Bullarna blir då 
lite porösa på ytan, det är jättegott. Sätt ugnen på 225 grader. 
Lägg bakplåtspapper på plåten och lägg upp bullarna så att de 
får plats att jäsa. Låt jäsa till dubbel storlek. Vispa samman ägg och vatten och pensla bullarna. 
Grädda i 8–10 minuter. Vispa grädden och blanda ner vaniljsockret. 
Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda ut det med 2 msk mjölk. 
Låt bullarna svalna. Skär av ett lock och lägg 1–2 msk mandelmassa
på underbullen. Lägg på en stor klick iskall vispgrädde och lägg på locket. Pudra över lite florsocker.

semlor 2 Semla, Hetvägg, Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle – kärt barn

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Semla, Hetvägg, Fettisdagsbulle, Fastlagsbulle – kärt barn
Jan
8

En nyttig liten snabbis till lunch

pin it button En nyttig liten snabbis till lunch

Grön ärt- och avokadohummus i tortillabröd

Vilken söt liten ärta, massvis av umami och näringsmässigt nordens egen kikärta. Perfekt tillsammans med lite mosad avokado – där har du världens snabbaste lunch! Du blir garanterat mätt och har samtidigt fått i dig en massa nyttigheter. Toppa med skalade räkor, kräftstjärtar och groddar om du har lust.

grön ärthummus 2 En nyttig liten snabbis till lunch

Grön ärt- och avokadohummus i tortillabröd
4 portioner
Ärthummus
500 g frysta ärtor
3 vitlöksklyftor
3 msk tahini eller valfritt nötsmör
juice av en citron
1 tsk mald spiskummin
1 msk olivolja
1 dl löst packade mynta eller korianderblad
Tillbehör:
grönsallad
tomater, skivade
gurka, skivade
rödlök, skalad och fint skivad
4 tortillabröd, färdigköpta
Häll kokande vatten över ärtorna i en minut, avsluta med kallt vatten. 
Låt rinna av eller tina dem. Kär samtliga ingredienser till hummusen i matberedaren. 
Smaka av med salt och peppar. Lägg ett salladsblad på brödet, skeda upp hummusen. 
Lägg på tomat, gurka och rödlök.

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button En nyttig liten snabbis till lunch
Jan
6

Birchermüesli – jag längtar redan till frukost

pin it button Birchermüesli   jag längtar redan till frukost

Nu har jag precis förberett årets första birchermüsli. Ibland kan det vara svårt att få till en god och nyttig frukost. Denna ljuvliga ”gröt” på gryn- och frukt kan du äta till frukost, lunch eller som mellanmål. Det går bra att byta ut bären mot annan frukt som du skär i små tärningar. Mejerivarorna byter du ut mot, laktosfritt eller vegetabiliska produkter om du föredrar det.

20130416 7227 1024x682 Birchermüesli   jag längtar redan till frukost

4 portioner
Dag 1.
2 dl havregryn eller naturell müsli
(basmüsli ex havre, korn, linfrö, flingor eller liknande, utan torkad frukt )
2 dl standardmjölk
1–3 msk flytande honung
½ färdkpressad citron
2 rårivna syrliga äpplen, med skalet på

Dag 2.
2 dl naturell yoghurt (jordgubbs- eller hallonyoghurt om du gillar sötad yoghurt)
1 dl rostade hackade hasselnötter eller solrosfrön
1 skivad banan
250 g bär, gärna djupfrysta om du rör ner dem frysta
ca 2 dl lättvispad grädde, valfritt
färska bär, valfritt
rostade nötter, valfritt

Gör så här:
Dag 1.
Blanda samman alla basingredienserna till müslin i en skål med lock eller 
täck med plastfilm eller liknande. Låt stå i kylen över natten.

Dag 2.
Rör ner yoghurt, frukt och nötter. Blanda samman väl. Skeda upp i portionsskålar. 
Dekorera med bär eller annan frukt och en klick grädde. Låt stå svalt fram till servering.
20130416 7243 Birchermüesli   jag längtar redan till frukost

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Birchermüesli   jag längtar redan till frukost
Jan
5

Nytt år nya trender och nya ord – Kom på ”Slunch” i morgon!

pin it button Nytt år nya trender och nya ord – Kom på ”Slunch” i morgon!

Nu är det snart dags att plocka bort de sista julstjärnorna från fönsterkarmen. Sopa bort barren och tvätta golven med såpa. Och naturligtvis ett stort fång tulpaner på matbordet som en första antydan till att det vänt. Mörkret. Ljuset. Nu blir dagarna längre och soltimmarna fler.

022814 7797 Nytt år nya trender och nya ord – Kom på ”Slunch” i morgon!

Som avslutning på julhelgen eller kanske som färgsprakande början på vardagen föreslår jag en härligt spontan brunch i morgon. När jag säger brunch, då vet också alla vad jag menar, en måltid mellan frukost och lunch. Gärna lite piffad och tillagad med extra kärlek.

Enligt Food & Friends (som vanligt träffsäkra) trendspaning inför 2015 presenteras ett antal nya namn på våra måltider. Ny eller annorlunda dygnsrytm för de flesta mellan 18-30 år (Millenials) har även medfört nya måltidsvanor. Att äta små måltider, ”Snacking”, ofta, är det nya sättet att äta. Så här kommer det att alltså att låta inom en snar framtid.

 – Har du lust att äta ”Linner” med mig? Detta är måltid mellan lunch och kvällsmat (dinner).
Kom över på ”Brinner” och se en film. Frukost på kvällen, när det egentligen är dinner.
Förvirrande? Lugn, förvånansvärt snabbt vänjer vi oss vid nya termer och beteenden.
Slunch äter man på helgen. Man börjar med snacks på seneftermiddagen och sedan övergår måltiden till middag/kvällsmat/dinner.

 Så, bjud på slunsh-linner eller brinner i morgon. Nej, nu blev det här lite jobbigt. Här är i alla fall ett recept som passar fint under dygnets alla timmar.

Shakshuka 6 Nytt år nya trender och nya ord – Kom på ”Slunch” i morgon!

 

Shakshuka

Matig- ägg och grönsaksfrukost/lunch/middag. Tack vare det nordafrikanska ursprunget bjuder rätten på mustiga smaker av spiskummin, paprika, tomater och koriander. Du kan förbereda grönsaksröran och förvara den i kylen. Servera surdegsbröd eller tortillabröd till.  Huevos Rancheros är den klassiska sydamerikanska varianten, där man serverar en liknande grönsaksröra, eller tillagad salsa på en tortillaplatta och avslutar det hela med ett stekt ägg.

 

4 portioner
½ tsk spiskumminfrön
1 dl olivolja
2 gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
1–2 jalapenos
400 g krossade tomater på burk
1 msk muscovadosocker, ljus eller mörk
1 tsk paprika
2 lagerblad
flingsalt och svartpeppar
4 ägg
½ dl grovt hackad persilja
½ dl grovt hackad koriander
1 dl grovt smulad fetaost
Hetta upp en panna och rosta spiskumminfröna tills de börjar dofta, ca 2 minuter. 
Skala och hacka lök och vitlök. Halvera paprikorna, kärna ur dem och skär i bitar. 
Halvera chilifrukterna och kärna ur. Hacka dem fint. Häll oljan i pannan och fräs 
löken ca 5 minuter utan att den får ta färg. Tillsätt paprikor och chili. 
Låt fräsa ett par minuter. Tillsätt tomater, socker, paprika och lagerblad. 
Sjud på låg värme i ca 15 minuter. Salta och peppra. Knäck äggen och häll ner dem 
i pannan. Lägg på ett lock och tillaga i ca 5 minuter. 
Shakshuka 1 Nytt år nya trender och nya ord – Kom på ”Slunch” i morgon!  Strö över persilja, koriander och fetaost.


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Nytt år nya trender och nya ord – Kom på ”Slunch” i morgon!