Jun
15

I farmors kakburk

pin it button I farmors kakburk

kaktorn. 0 682x1024 I farmors kakburk

Sommar innebär ledighet, extra fikatid och med det mer bakning. Som så många andra föredrar jag småkakor framför stora berg av bakelser, muffins och och tårtor. Härligt sega hasselnötskakor, spröda schackrutor och klassika hallongrottor. Åh, det är bara så fantastiskt gott!

Här är recepten på ett par av mina småkaksfavoriter.

Emmi bakar 682x1024 I farmors kakburkKAKOR PÅ BORDET 682x1024 I farmors kakburk

 

Schackrutor

Mördegskaka med två smaker, dessutom världens mest omtyckta smaker, vanilj och choklad.
Ca 20-30 kakor

200 g rumstempererat smör
1 ¼ dl strösocker
5 dl vetemjöl
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Blanda samman smör, socker och mjöl. Dela degen i två lika stora bitar. Smaksätt den ena med vanilj och den andra med kakao.
Rulla ut varje deg i 2 lika långa längder. Lägg en ljus och en mörk rulle intill varandra. Tryck till lite lätt så de sitter ihop.
Fortsätt sedan med resterande längder. Lägg sedan ihop dem så de bildar en kvadrat.
Lägg över längderna på en skärbräda och ställ dem i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra plåtarna eller lägg bakplåtspapper på plåtarna. Skär ½ cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt. Grädda i 10–15 minuter.

Barnsligt goda hallongrottor

Små klassiska snabbkakor som inte behöver ytterligare presentation. Njut av kakorna medan de är nybakade. 
Variera fyllningen och välj gärna hemlagad sylt eller lemoncurd. Riv eventuellt över lite choklad.
Ca 20 kakor
4 dl vetemjöl
1 dl maizena eller potatismjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
en nypa salt
200 g kylskåpskallt smör
1 dl hallonsylt
Blanda först de torra ingredienserna i en bunke. Skär smöret i tärningar. 
Blanda degen med hjälp av en matberedare eller nyp ihop smör och mjöl med fingrarna. 
Var snabb när du blandar samman degen, smöret ska inte smälta. Rulla degen till en längd och låt den vila i kylen i ca 20 minuter. 
Värm ugnen till 200 grader. Skär degen i 20 bitar. Ställ upp formar i papp på en plåt, eventuellt behövs två plåtar. 
Rulla små kulor av degen och tryck försiktig ut en grop med ett mjölat finger. Lägg kakan i en pappform eller på bakplåtspapper och lägg en klick sylt i gropen. 
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.

Enkla hasselnötskakor

Ännu en liten småkaka som smakar så otroligt gott. Härligt seg och knaprig på samma gång. 
Investera gärna i en nötkvarn, du hittar dem i alla större mataffärer. 
Väljer du att mixa nötterna så måste de mixas väldigt fint för att kakorna ska bli höga och fina. 
Smeten går utmärkt att använda som tårtbotten. Häll då smeten i en smord springform och lägg till ett par minuters gräddningstid.

Ca 20 kakor
200 g hasselnötter
2 ½ dl socker
2 tsk potatismjöl
2 ägg
Sätt ugnen på 200 grader. Mal nötterna, spara några till garnering, och blanda med resten av ingredienserna i en bunke.
Klicka eller om du är stark i nyporna spritsa ut valnötsstora kakor på bakplåt med bakplåtspapper. Garnera kakorna med en nöt.
Sätt ugnen på 200 grader grädda kakorna i ca 8 minuter. 

smakakor 682x1024 I farmors kakburk






Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button I farmors kakburk
Maj
25

I helgen var det matfestival i Brösarp

pin it button I helgen var det matfestival i Brösarp

Och nästa helg är det dags igen. Då är det sydvästra Skånes tur med Skanör Falsterbo Matfestival. Då bjuds det på middagar, dryckesprovningar, natur och matkultur. Du har då möjlighet att bland många andra träffa Daniel Berlin från Skåne Tranås, Tareq Taylor, Kockeriet/Slottsträdgårdens Kafé mm, Magnus Nilsson från Fäviken, Bastard och Nordic Street Food. Allt i samarbete med #HUNGERPROJEKTET. Klicka på länken för mer info.

www.skanorfalsterbomatfestival.com.

 

skylt I helgen var det matfestival i Brösarp

I Brösarp mellan himmel, hav, kullar, skog och rapsgula fält samlades många av de som kämpar för Skåne som en kulinarisk frontregion. I dagarna tre kunde man träffa kockar, mathantverkare och livsmedelsföretag. Det bjöds på masterklasser, workshops och seminarier.

Malmo cooking 2 I helgen var det matfestival i Brösarp

Malmo cooking I helgen var det matfestival i BrösarpHorngadda I helgen var det matfestival i Brösarp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matfestivalen i Brösarp är inte ”bara” en marknadsplats där småföretagare säljer sina kärleksfullt tillverkade produkter, ambitionen är uppenbart högre än så. Bevis på det var de gränsöverskridande diskussionerna med bland annat både Pågens VD Törk Furhauge och Oatleys VD Toni Petersson om möjligheterna för FoodTech inom Skåne och seminarier om bland annat framtidsmat med insekter som morgondagens möjlighet till protein, Hakuna Mat. Dessutom samtal med skånska matprofiler som bland annat Thomas Drejing och Titti Qvarnström, Sveriges första kvinnliga Michelinkock.

 

hakuna I helgen var det matfestival i Brösarp

 

 

larver I helgen var det matfestival i BrösarpInsekter I helgen var det matfestival i Brösarp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En smakgata gav besökarna möjlighet att prova bland annat Susanna Bills ”epic fudge” som en besökare uttryckte det. Brasiliansk dulce de leche, fast på skånska råvaror, rökt horngädda och konfiterad tupp. Smaka på Skåne, Livsmedelsakademin och Region Skåne stod bakom arrangemanget.

 

matgata I helgen var det matfestival i Brösarp

fudge I helgen var det matfestival i Brösarp fudge 21 I helgen var det matfestival i Brösarp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakao I helgen var det matfestival i Brösarp

choklAD I helgen var det matfestival i Brösarp

Sotnosen I helgen var det matfestival i Brösarp

emma I helgen var det matfestival i Brösarpbli koagare I helgen var det matfestival i Brösarp

Nordic I helgen var det matfestival i Brösarp

Nordic street1 I helgen var det matfestival i Brösarp

 

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button I helgen var det matfestival i Brösarp
Apr
25

Enkel och god sparrisrätt

pin it button Enkel och god sparrisrätt

 

 


 Marinerad sparris 2 Enkel och god sparrisrätt


Sojamarinerade sparris
Tänkte bara i all enkelhet tipsa om en otroligt enkel och god sparrisrätt. 
Om du inte äter ägg är det gott att hacka över tofu i stället.
4 portioner
2 knippen sparris
1 dl soja eller tamari
½ dl risvinäger
½ dl smakneutral olja
2–3 vitlöksklyftor, krossade
1–2 tsk finhackad röd chili, smaka av
1 msk riven ingefära
1 msk honung
1 msk rostade sesamfrön
Koka sparrisen i ett par minuter i saltat vatten. Lägg sparrisen i en skål med iskallt vatten. 
De förblir då spröda och får behålla den fina färgen. Låt rinna av på hushållspapper. 
Blanda samman soja, vinäger, olja, vitlök, chili, ingefära och honung. Smaka av med salt och peppar. 
Lägg upp på tallrik. Häll marinaden över sparrisen. Servera med hackade ägg eller som här vaktelägg.

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Enkel och god sparrisrätt
Apr
23

Hej alla vegosnobbar!

pin it button Hej alla vegosnobbar!

 

seitanburgare. Mattias 2 Hej alla vegosnobbar!Vegoburgare

Under de senaste åren har en ganska träig snobbism inom den vegetariska rörelsen vuxit fram. Men även bland journalister, kockar och bloggare. Det ställs ibland oerhört höga krav på de som väljer köttfritt. Att som del i en helt eller delvis vegetarisk kost äta mat som imiterar kött, eller till och med vegetariska rätter i en form, som för kött är traditionell, tycks i vissa kretsar vara något oerhört osofistikerat och lågt. Jag läste i en krönika som Mats-Eric Nilsson (chefredaktör för mattidningen Hunger) skrivit, ”där, någonstans går min gräns”. Fine, där går din gräns, för du är en av Sveriges mest kända och mäktigaste matlobbyister och en duktig matlagare. Han hänvisar i artikeln även till Hugh Fearnley-Whittingstall (för övrigt är en av mina stora förebilder) som i en av sina böcker inleder med ”även om jag inser det viktiga näringsvärdet och den kulinariska potentialen hos baljväxter och spannmål är jag inte intresserad av vegetariska korvar, kotletter av nötter och sojabiffar. Jag föredrar att gå utanför den ramen och i stället röra ihop mina kikärtor, gröna bönor och quinoa, med färska gröna blad, knapriga rotfrukter, solmogna tomater…osv”. Ja, det är klart – vem vill inte det? Det är klart som korvspad. Men, alla har inte tid, kunskap och lust. Jag är ledsen, men jag får en känsla av att den här ståndpunkten rentav är lite, ja faktiskt, gubbig.

fiskpinnar 3 Hej alla vegosnobbar!Furikakepinnar med Misomayo

 Att paketera vegomat i korv-, biff- eller bullform torde knappast vara ett problem, eftersom det framförallt är oerhört praktiskt. Många som väljer att inte äta kött gör det av etiska, moraliska eller religiösa skäl. Om man ändå råkar gilla korv, nuggets, burgare eller kebab och möjligheten finns att köpa växtbaserade och samtidigt nyttiga varor. Ja, varför inte? Men låt inte den här typen av snabbmat bli en hälsofälla. Det finns mycket dåligt på marknaden, men även många nya bra produkter.

nuggets Hej alla vegosnobbar!Pankopanerade nuggets

Långt ifrån alla som väljer att dra ner på köttet helt eller delvis är duktiga hemmakockar eller ens speciellt intresserade av mat. Därför måste vi istället hjälpa dem på traven. Hur gör man för att få fram välsmakande gröna rätter och en grön kosthållning med fullvärdigt proteininnehåll? Det är där vi måste börja. Kanske redan på hemkunskapen i skolorna och i skolmatsalarna. Det är klart att vego inte alltid är ett nyttigt alternativ. Tvärtom! Men bör vi inte veta bättre än att höja oss till gastronomiska ”ûbermenchen” oavsett om vi är köttätare eller inte och istället genom påtryckningar mot framförallt livsmedelsbranchen, kräva bättre och nyttigare vegolivsmedel oavsett vilken fysisk form de saluförs i. Vad tycker du?

Sliders med rodbetsbiff Hej alla vegosnobbar!Lins- och rödbetsbiffar, halloumi med jordgubb- och chilisalsa

 

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Hej alla vegosnobbar!
Apr
14

Köttfri tisdag – enkel sparrisrisotto i ugnen

pin it button Köttfri tisdag – enkel sparrisrisotto i ugnen

Ugnsbakad sparris- och spenatrisotto

Nu är det snart dags för den skånska sparrisen. Redan nu kan man faktiskt om man har tur få tag i den goda primören. Men risotto i ugnen, funkar det? Kan det verkligen vara så här enkelt? Jo, det funkar faktiskt. Stoppa in formen i ugnen och medan du pysslar med annat gräddas den färdig på egen hand.

risotto i ugn 1024x1024 Köttfri tisdag – enkel sparrisrisotto i ugnen
4 personer
1 gul lök
ca 200–400 g färsk spenat
10–15 färska gröna sparrisar
1 msk olivolja
2 dl risottoris
½ lit kyckling- eller grönsaksbuljong
ca 2 dl parmesanost
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken fint. 
Skölj och hacka spenaten grovt om du inte använder babyspenat. 
Dela sparrisen i mindre bitar. Värm oljan i en panna, häll i löken. 
Fräs tills den är mjuk och genomskinlig 2–4 min. 
Rör ner riset och se till att det blir täckt av olivolja. 
Tillsätt buljong, spenat, sparris och salt. Låt allt koka upp. 
Dra kastrullen från plattan och rör ner hälften av osten. 
Smöra eller olja en ugnsfast form och häll i risotton. Strö över resten av osten. 
Täck med lock eller aluminiumfolie, fäst folien runt kanterna. 
Sätt formen i mitten av ugnen, grädda tills riset blivit mjukt och 
absorberat nästan all vätska, det tar ca 40 minuter. 
Risotton ska inte vara ”soppig”, utafast. Servera direkt med riven ost och bröd.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Köttfri tisdag – enkel sparrisrisotto i ugnen