Jun
17

Nu är det klart – ny fotoutställning i höst!

pin it button Nu är det klart – ny fotoutställning i höst!

20130411 7038 Nu är det klart – ny fotoutställning i höst!

Efter påskens utställning på Himlahav i Kivik har jag inte kunnat sluta fundera över hur man på olika sätt skulle kunna lyfta en konst/fotoutställning till något mer. I synnerhet om det handlar om mat och råvarorna till rätterna som presenteras. Höstens utställning består därför enbart av mat och matbilder. Det blir en del gamla bilder men framförallt en massa nytt. Dessutom kommer du att ha möjlighet att smaka på en del av rätterna som som presenteras på bilderna. Det blir lite mer som en installation med flera sinnen involverade. Datum och plats är inte fastställt än. Inbjudan, plats och tid återkommer jag med efter sommaren.

20130430 8302 Nu är det klart – ny fotoutställning i höst!

 

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Nu är det klart – ny fotoutställning i höst!
Jun
17

Snabbfixad citrus- och basilikasill

pin it button Snabbfixad citrus  och basilikasill

basilikasill Snabbfixad citrus  och basilikasill
Detta är det perfekta inläggningsreceptet om du har väldigt ont om tid. 
Här funkar det jättebra med färdig inläggningssill. 
Sillinläggningen går att äta direkt, men smaken blir godare efter ett dygn i kylen.
 

Citrus och basilikagravad sill

4–6 portioner
500 g rensad, skinnfri sill eller strömming, eller köp färdig inläggningssill, uteslut då momentet med lagen
Lag:
4 dl vatten
1 dl ättikssprit (12 %)
1 msk salt
saft från två citroner eller apelsiner

Basilikasås:
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
en citron eller en apelsin, skal och saft
1 kruka färsk basilika (ca 2 dl hackad)
½ – 1 krossad vitlök
salt och peppar
1–2 tsk strösocker
Blanda ihop lagen och låt den koka upp, inte för länge för då dunstar ättikan. 
Låt lagen svalna helt. Låt filéerna dra i lagen 6–8 timmar. 
Ställ kallt i kylen och täck över skålen med plastfolie. 
Mixa basilikan med ett par matskedar av gräddfilen. 
Blanda ner vitlöken. Tillsätt zest och saft av citronerna. 
Blanda med resterande gräddfil och majonnäs. 
Lägg filéerna i ett durkslag och låt dem rinna av väl innan du 
blandar dem med den goda basilika- och citronsåsen. Smaka av med salt, peppar och eventuellt socker
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Snabbfixad citrus  och basilikasill
Jun
17

Sillamacka med Brantesill

pin it button Sillamacka med Brantesill

Bloggsill 21 682x1024 Sillamacka med Brantesill

Nu börjar tiden bli knapp, men än finns det tid att laga din egen Branteviksill. Kryddor och massvis av lök smaksätter den här skåningen från Brantevik. Följ receptet även om du tycker att mängden socker verkar för stor. Det här är en inläggning med gamla anor och trots att det finns massvis av sillinläggning att köpa så är den här varianten verkligen värd att göra själv.

Sill och strömming är samma art, vad som avgör fiskens namn är helt enkelt var den fiskas. Den fisk som fångas norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas strömming. Fisk som fångas längre söderut och på västkusten kallas sill.

 

Branteviksill

Ca 10 portioner
Lag 1
1 kg sill/strömmingsfiléer
2 dl ättikssprit (12 %)
6 dl vatten
3 msk salt (inte Seltin eller liknande)

Lag 2
2 gula lökar
2 röda lökar
1 stor bunta dill
5 dl strösocker
40 vitpepparkorn, krossade
40 svartpepparkorn, krossade
20 kryddpepparkorn, krossade
4 lagerblad
1 citron, rivet skal

Dra skinnet av filéerna. Rör samman ingredienserna till den första lagen tills saltet löser sig. 
Lägg filéerna i lagen och låt stå i kylen i 12-24 timmar.
Ta upp filéerna och låt dem rinna av. Skala och hacka lökarna mycket fint. 
Tvätta och torka citronen. Riv skalet fint och hacka dillen. 
Blanda ingredienserna med socker, vit- och svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad och citron. 
Varva den torra marinaden med filéerna. Ställ burken kallt i kylen. Vänd på krukan då och då. 
Sillen är färdig att servera efter 1 dygn i kylen. Servera på fullkornsbröd, kavring eller knäckebröd med skivat ägg. 
Sillen håller sig en vecka i kylen.
brantesill 1024x676 Sillamacka med Brantesill
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Sillamacka med Brantesill
Jun
16

Rabarber- och stjärnanissnaps

pin it button Rabarber  och stjärnanissnaps

rabarber.1 682x1024 Rabarber  och stjärnanissnaps

Nu är det hög tid att göra din egen midsommarsnaps. Kanske har du lust att testa det här ovanliga men goda receptet.  Skiva 1–2 rabarberstänger.

Riv eller skala det yttersta gula skalet från en ½ citron. Lägg skalen i en burk eller flaska tillsammans med 2 hela stjärnanis och 4 kvistar mynta.

Häll på en helflaska (700 ml) Brännvin Special. Låt stå i minst ett dygn. Sila och servera.

rabarbersnaps +++ 682x1024 Rabarber  och stjärnanissnaps

 

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Rabarber  och stjärnanissnaps
Jun
16

Lyckad kombo av två ”tantkakor”

pin it button Lyckad kombo av två tantkakor

MG 04031 Lyckad kombo av två tantkakor

En härlig blandning av lyxig tosca- och ambrosiakaka. Den här lyckade kombinationen av två gammaldags ”tantkakor” 
vill du inte missa. Kanske vill du göra en enklare variant. Använd då "vanlig" sockerkaka som bas. Vid större 
kalas går det bra att dubblera receptet och i stället baka den i en långpanna. Skär då kakan i rutor vid servering. 
Om du inte gillar syltat apelsinskal så kan du riva ner lite apelsinzest i stället.

Toscakaka med apelsinambrosia

8–10 bitar
150 g hasselnötter
100 g rumstempererat smör
2½ dl råströsocker
3 ägg
1 påse, (ca 50g) syltat apelsinskal
½ dl gräddfil
2 dl extra fint vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Toscasmet:
2–3 dl hackade hasselnötter
150 g smör
1½ dl råströsocker
3 msk kaffegrädde
3 msk vetemjöltoscakaka MG 0386 682x1024 Lyckad kombo av två tantkakor
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills det börjar dofta nötter. 
Skaka med jämna mellanrum på pannan. Lägg nötterna i en kökshandduk och gnugga av skalet. 
Mixa eller mal nötterna riktigt fint. Rör samman smör med socker och blanda sedan ner de malda nötterna. 
Blanda ner äggen ett och ett. Hacka apelsinskalen fint. Rör ner skalen, gräddfil, mjöl och bikarbonat. 
Smöra och mjöla en form, ca 24 cm i diameter, gärna med avtagbar kant. Häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter.
Hacka nötterna till toscasmeten grovt. Smält smöret och rör ner nötter, socker, grädde och mjöl. 
Låt koka 3–4 minuter, under omrörning. Bred glasyren över den varma kakan. 
Ställ in kakan i ugnen igen i ca 5 minuter tills glasyren fått lite färg.


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Lyckad kombo av två tantkakor