Jun
30

Goda kalla sommarsåser

pin it button Goda kalla sommarsåser

liggande sas 1024x640 Goda kalla sommarsåserFoto: Cecilia Vikbladh

Sås kan man inte vara utan. Kött, fisk, skaldjur eller grönsaker, allt blir bättre med en riktigt god sås. Här är tips på tre enkla och kalla såser. Såsen på bilden är en tartarsås. Dragontartaren smakar mycket dragon och därmed har den en hel del gemensamt med bearnaisesås. Fast mycket krispigare och mycket mindre fet. Såsen är alldeles ljuvlig till i stort sett vad som helst som legat på grillen. Citronsåsen är syrlig, söt och salt. Sist men inte minst, en härligt ljusgrön sås som passar till det mesta, smaken är intensiv av basilika och vitlök. Samtliga såser är till ca 4–6 personer. Recepten är hämtade ur min bok, BBQ – glödande gott på grillen, Kakao förlag.

dragonsas Goda kalla sommarsåserdragonsas 3 Goda kalla sommarsåser

 

Krispig dragonsås

Ca 4 dl
2 dl god hemmagjord, eller annan god majonnäs
1 ½ dl créme fraiche
2 stora schalottenlökar, mycket finhackade
2 medelstora saltgurkor, mycket finhackade
1 dl gröna oliver
2–3 msk färsk dragon
1 msk äpplecidervinäger
salt och peppar
Skala och finhacka schalottenlöken, hacka saltgurkorna och oliverna. 
Hacka den färska dragonen fint. Blanda samman ingredienserna och 
låt stå en stund i kylen så att smakerna hinner träda fram.

Syrlig citronsås

1 dl hemmagjord majonnäs, eller annan god majonnäs
3 dl gräddfil
rivet skal av 1 citron
saft av en citron
1 msk flytande honung
salt och peppar
Riv citronskalet fint och pressa ur citronsaften, blanda med övriga ingredienser.

Basilika och vitlökssås

1 kruka basilika
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ dl hemmagjord majonnäs, eller annan god majonnäs
2 dl lätt créme fraiche
2 dl gräddfil
1 tsk flytande honung
salt och peppar
Kör basilikabladen i en mixer med ett par msk olivolja tills bladen är finfördelade. 
Häll upp basilikaoljan i en skål. Pressa ner vitlöksklyftorna och vänd ner majonnäs, 
gräddfil och crème fraiche, salta och peppra. Blanda samman allt för hand annars blir såsen lös.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Goda kalla sommarsåser
Jun
28

Nyskrubbat utekök och frittata

pin it button Nyskrubbat utekök och frittata

utekök 1024x697 Nyskrubbat utekök och frittata

Uteköket nyskrubbat, alla spindelnät bortplockade och sedan något enkelt till lunch. Idag blir det Zucchinifrittata.

4–6 portioner

8 ägg

1 gul lök

zucchini, gärna små, ca 4–500 g

2 ½ dl riven parmesanost

2 msk vatten

1 dl vispgrädde

1–2 msk olivolja

salt och svartpeppar

 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Skölj, torka och skär zucchinin i slantar, ca 3–4 mm tjocka.
  4. Fräs löken i en matsked olja utan att den får ta färg. Använd helst en ugnsfast stekpanna.
  5. Tillsätt zucchinin och stek i ytterligare ca 2 minuter eller tills den fått lite färg.
  6. Salta och peppra. Tillsätt eventuellt lite mer olivolja.
  7. Blanda samman ägg, parmesanost och grädde i en skål. Vispa samman. Salta och peppra.
  8. Häll smeten över grönsakerna och stek på mellanstark värme i ca 10 minuter. Lägg gärna på ett lock.
  9. Strö över resten av osten och ställ in hela pannan i ugnen i ca 10 minuter eller tills omeletten har stannat helt och känns fast och fin. Du kan även vända på frittatan och steka den färdigt på spisen. Avsluta då med att strö över parmesanosten.
  10. zucchini 1024x682 Nyskrubbat utekök och frittata
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Nyskrubbat utekök och frittata
Jun
26

Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

pin it button Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

 

korsbar 5 Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

Jag kan bara inte låta bli att köpa och äta körsbär, nu när de äntligen finns i butikerna. 
Visserligen är det de importerade bären vi får njuta av i nuläget, men krispiga körsbär slår det mesta. 
De svenska körsbären brukar mognar precis lagom till min födelsedag i mitten av juli. 
Jag älskar att göra de här vackra kakorna, inte minst för att jag tycker att de smakar så fantastiskt gott. 
Var noga med att välja en körsbärssylt av bra kvalitet, med mycket bär.

12 muffins
Muffins:
200 g mörk choklad, 70 %
4 dl extra fint vetemjöl
1 dl finmald sötmandel
1 tsk bikarbonat
250 g smör, rumstempererat
2½ dl strösocker
2½ dl ljust muskovadosocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg, rumstempererade
2 ½ dl filmjölk, rumstempererad

Smörkräm:
5 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g mörk choklad, 70 %
350 g smör, rumstempererat
2 msk körsbärslikör, Maraschino eller rom/whisky
1–2 dl körsbärsylt
3 dl vispgrädde
25 g rostade mandelspån
12 fina körsbär
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen till muffinsen över vattenbad. 
Låt den svalna. Blanda samman mjöl, mandel och bikarbonat i en skål. 
Lägg smöret i en skål. Vispa det smidigt med elvispen på medelhastighet. 
Blanda de båda sockersorterna och vaniljsocker. Rör ner sockret i smöret. 
Vispa i ca 3 minuter. Tillsätt äggen ett åt gången. Häll sedan i den smälta chokladen. 
Blanda väl. Rör sedan ner filmjölken. Till sist blandas de torra ingredienserna 
ner i smeten. Skeda ner smeten i formar men fyll dem bara till ¾, detta är viktigt. 
Grädda i max 20 minuter. Låt muffinsen svalna helt. Skär sedan ut en kon ur kakan där sylten ska ner.
Smält chokladen till krämen över vattenbad och låt svalna till rumstemperatur. 
Vispa smöret på medelhastighet med elvisp till det är ljust och krämigt. 
Tillsätt den smälta chokladen och fortsätt att vispa i ett par minuter. 
Sänk hastigheten och tillsätt florsocker och vaniljsocker, lite åt gången 
tills du får en bredbar kräm. Fyll krämen i en spritspåse med stort valfritt tyll. 
Fyll hålet i kakan med 1–2 tsk sylt.
Spritsa en krumelur av chokladkräm över hålet. Vispa grädden och fyll en annan 
spritspåse med grädden. Spritsa ut en liten dutt överst på muffinsen. 
Avsluta med ett körsbär och strö över lite rostade mandel.

korsbar 3 Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!Recept och foto: Cecilia Vikbladh, ur ”Sju sorters sommarkakor”, ICA bokförlag

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!
Jun
25

Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar

pin it button Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar

 

 

tortilla 1024x682 Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar 

 

Tortilla med kokt lax och örtdressing

Samtliga komponenter i måltiden går att tillaga på ett kick, men du kan göra allt färdigt i förväg och förvara i kylen, om du vill. Det fungerar bra att servera tortillan både kall och varm.

laxtortilla.2 Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar

4 personer

2 dl färdigkokt quinoa, valfri färg

600 g färsk laxfilé

2 tsk salt

100 g torkade aprikoser, helst osvavlade

1 dl pumpakärnor

1 rödlök

1 msk gräslök

1 msk dill

1 msk persilja

1 dl majonnäs

2 dl gräddfil

1 tsk finrivet citronskal

2 msk färskpressad citronsaft

1 vitlöksklyfta, pressad

salt och peppar

valfri sallad

4 tortillabröd

Koka quinoan enligt instruktionen på paketet. Tärna laxen i små kuber. Koka upp vatten med 2 tsk salt.

Lägg laxbitarna i vattnet. Lägg på ett lock och dra kastrullen från plattan. Laxen är färdig på ett par minuter.

Låt svalna. Skär aprikoserna i mindre bitar. Rosta pumpakärnorna i en torr panna. Skala och skär rödlöken i tunna skivor.

Hacka örterna och blanda samman med majonnäs, gräddfil, citronskal- och saft samt vitlök. Smaka av med salt och peppar. Börja med att lägga salladen på tortillan. Fördela sedan sallad, quinoa, lax, aprikoser, pumpafrön och lök i tortillabrödet. Avsluta med en stor klick av den goda såsen.

 

 

Sallad med varmrökt lax och citrusvinägrette

Det finns få saker som smakar så fantastiskt som en precis lagom lättrökt, lite ljummen lax. Här har jag valt lila fina blå congo potatis. Goda och fasta, men även otroligt vackra i salladen. Sommartid är det självklart att du ska använda dillkokta färskpotatis. Jag brukar göra salladen när vi ska riktigt många gäster. Lite nybakat bröd och iskallt vitt vin är allt du behöver komplimentera med. Ja, kanske en ost också då. Vill du servera ytterligare en sås så föreslår jag örtsåsen som hör till laxtortillan.

sallad med varmrökt lax Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar

4 personer

Vinägrette

1 ½ dl färskpressad citronsaft

2 msk vitvinsvinäger

2 msk mycket finhackad schalottenlök

1 msk Dijonsenap

1 ½ dl oliv- eller rapsolja

½ dl flytande honung

salt och nymald svartpeppar

 

Sallad

½ kg små nypotatisar eller gärna blå congo-potatisar

300 g grön sparris

300 g blandsallad, gärna babyblad

200 g rädisor

5 vårlökar, tunt skivade

500 g varmrökt lax, i munsbitar

 

Börja med dressingen. Lägg alla ingredienserna utom oljan i en kastrull. Låt koka upp.

Koka tills vätskan har reducerats till hälften. Låt svalna. Vispa ner olja, lite åt gången.

Smaka av med salt, peppar och honung. Tvätta eller skala potatisen. Skär sparrisen i mindre bitar.

Koka potatisen i saltat vatten tills de är nästan helt färdiga. När ett par minuters kokning återstår

kan du lägga ner sparrisen i vattnet med potatisen. Låt rinna av i ett durkslag och svalna.

Blanda potatis, sparris, sallad, rädisor och vårlök. Blanda med hälften av dressingen.

Lägg upp salladen på fyra tallrikar och lägg laxbitarna ovanpå. Häll till sist på den resterande dressingen.

 

Sommarlax med fläder och apelsin

flädergravad lax 682x1024 Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar

1 kg laxfilé

1 dl koncentrerad flädersaft, hemmagjord eller färdigköpt

finrivet skal av en tvättad apelsin eller citron

1 dl salt, inte Seltin

1 dl strösocker

1 tsk grovmalen svartpeppar

en handfull fläderblomställningar

 

Börja med att putsa laxfiléerna. Ta bort eventuella ben, med låt skinnet vara kvar. Dela laxen i två lika stora bitar. Blanda samman den koncentrerade saften, citrusskalet, salt, socker och peppar. Fördela blandningen mellan filébitarna. Placera ett blommorna på laxen. Lägg samman med köttsidorna mot varandra. Vänd på fisken ett par gånger per dygn. Om biten är mindre än ett kilo kan du lägga köttsidan ner mot torrmarinaden. Fisken är färdig efter 2–3 dagar och räcker till ca 8–10 portioner.

Flädersaft

Varva 30 nyutslagna fläderblommor och 3 skivade citroner med 2 kg strösocker och 30 g citronsyra. Häll över 1 ½ liter kokande vatten. Ställ övertäckt i kylen i 3 dygn. Sila sedan upp på flaskor och förvara kallt.

Fladerpafait1 1024x682 Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar

 Recept och foto: Cecilia Vikbladh, ur snaps, brännvinskryddningar och matrecept och Veggivore – med kärlek till grön

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Alla goda ting är tre – laxrecept för lata dagar
Jun
24

Pastasallad med rödbetor, äpple, valnötter och fetaost

pin it button Pastasallad med rödbetor, äpple, valnötter och fetaost

pastasallad med rödbetor valnötter och fetaost 682x1024 Pastasallad med rödbetor, äpple, valnötter och fetaost

Den här enkla anrättningen har allt man kan önska sig av en pastasallad. Du kommer att bli mätt, den är nyttig och billig, men framförallt så god. Det exploderar av ljuvliga smaker och blandad textur i munnen. Söta betor, fräscha äpplen, knapriga nötter, aromatisk mynta, salt ost och en ljuvligt sötsur apelsindressing. Servera salladen ljummen eller rumstempererad.

Ugnsrostade rodbetor 1024x682 Pastasallad med rödbetor, äpple, valnötter och fetaost

4 portioner
Sallad:
400 g ugnsbakade eller kokta rödbetor, skalade och delade i småbitar
1 stort syrligt äpple
3 salladslökar, tunt skivade
200 g fetaost
5 dl kokt kall pasta
100 g valnötter
ca 200 g blandad sallad
rikligt med färska myntablad
3 msk olivolja
salt och peppar

Apelsinsås:
2 dl (helst) mörkt muskovadosocker
1 dl äpplecidervinäger
3 apelsiner, finrivet skal och juice
1 msk Maizena
olivilja

Skala och skär rödbetor och äpple i mindre bitar. Blanda samman ingredienserna till salladen.
Blanda socker och vinäger i en kastrull. Sjud vätskan i 3–5 minuter medan du rör i kastrullen.
Blanda hälften av apelsinjuicen med maizenan. Häll resten av apelsinjuicen och skalet i kastrullen,
sjud i ytterligare ett par minuter. Rör ner Maizenablandningen. Låt koka upp medan du rör i kastrullen.
Dra kastrullen från värmen när dressingen tjocknat något. Låt svalna innan du blandar dressingen med salladen.
Ringla över olivolja och riv eventuellt lite extra apelsinskal över salladen.

rodbetor i vask 1024x682 Pastasallad med rödbetor, äpple, valnötter och fetaost

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Pastasallad med rödbetor, äpple, valnötter och fetaost