Apr
1

Fisktacos med salsa fresca och coleslaw

pin it button Fisktacos med salsa fresca och coleslaw

fisktacos 3 1024x761 Fisktacos med salsa fresca och coleslaw
Det här är gott, riktigt gott! Fredagsmys på hög nivå. Tacos som är tillagade med mycket 
kärlek och bra råvaror är bland det godaste som finns.
De frasiga fiskbitarna är väldigt svåra att motstå. Ha gärna lite guacamole i en skål vid sidan av.

4 portioner
Coleslaw:
500 g röd- eller vitkål
1 stor morot
½ selleristjälk
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk hel kummin
1 tsk strösocker
svartpeppar och salt
Salsa fresca:
1 papaya
1 mango
1 röd paprika
1–2 msk citron/limejuice
3–4 msk olivolja
1 tsk färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl färsk mynta, finhackad
½ dl vårlök
chili, valfritt
flingsalt och svartpeppar
olja till fritering
Chipotlemajonnäs
2 dl majonnäs, helst hemslagen
1–2 msk chipotlepaste

Picklad lök:
2 röda lökar
2 dl vitvinsvinäger
½ dl socker
1 msk salt
1 lagerblad
1 färsk chili

Friterad fisk:
600 g torsk-, sei-, lax- eller havsaborrefiléer
1 dl panko
100 g vetemjöl
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
½ tsk salt
1 ägg

Till servering:
8–12 små tortillabröd

Coleslaw: Strimla kålen. Skala moroten och riv den grovt. Finhacka stjälsellerin. 
Blanda grönsakerna. Rör ihop majonnäs, gräddfil och vinäger i en skål. 
Tillsätt kummin och strösocker och smaka av med salt och peppar. 
Häll dressingen över kålsalladen och blanda väl. Ställ i kylen och låt 
stå i 2 timmar före servering om möjligt.
Salsa fresca: Skär papaya, mango och paprika i små tärningar. Blanda samman alla ingredienserna till salsan.
Chipotlemajonnäs: Blanda samman ingredienserna till majonnäsen och låt stå kallt till servering.
Picklad lök:
Skala och skiva löken fint. Blanda samman resten av ingredienserna. Koka upp.
Dra åt sidan och lägg i löken. Låt kallna i kylen. Låt stå kallt i kylen, helt i 2 timmar.
Friterad fisk: Dela fisken i ca 10 cm långa bitar. Häll panko på en stor tallrik. 
Blanda mjöl paprikapulver, chilipulver och salt på en annan stor tallrik. 
Vispa upp ägget i en djup tallrik.
Värm frityrolja till 180 grader. Doppa fisken först i vetemjöl, sedan ägg och sist i panko. 
 Fritera i 2 minuter tills fiskfiléerna är krispiga.

Servera fisktacosen med tortillabröd, limeklyftor, salsa fresca, coleslaw, chipotlemajonnäs och picklad lök.
fisktacos2 Fisktacos med salsa fresca och coleslaw


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Fisktacos med salsa fresca och coleslaw
Feb
24

Berlin – en julklapp till mig själv

pin it button Berlin – en julklapp till  mig själv

Idag fick Upper House och Daniel Berlin vars en stjärna i Michelinguiden. Jag har haft turen att få njuta av maten på båda de här ställena och faktiskt där ätit ett par av mina bästa måltider i Sverige. Två gånger har jag besökt Daniel Berlin i lilla Skåne Tranås. Precis innan jul bokade jag bord för ett nytt besök i Maj. Det var min julklapp till mig själv och det är jag otroligt glad över. Båda restaurangerna bjuder på fantastiska matupplevelser och otroligt vacker mat. Tyvärr har jag inte kvar menyerna och bilderna är inte helt nytagna, men ni får i alla fall en liten uppfattning.

UPPER HOUSE

MENY 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv

havskrafta 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv

ostron 2 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självfalupuff 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv brod 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självbiff 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självhallon 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig självglass 2 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig självbjork Berlin – en julklapp till  mig själv

DANIEL BERLIN

svamp 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig själv

Anka 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självLok 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig själv

Blomkal 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självMjolk 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig själv

berlin 682x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Berlin – en julklapp till  mig själv
Feb
1

Idag är det Vegetariska dagen

pin it button Idag är det Vegetariska dagen

paron blogg 3 Idag är det Vegetariska dagen

Det finns en dag för allt. Inget konstigt med det, men i anledning av vegodagen tänkte jag bjuda på ett superenkelt och riktigt gott vegorecept.

Visst går det alldeles utmärkt att leva ett helt liv utan att äta kött och fisk. Tricket är att äta allsidigt. Ta inte bara bort köttet ur kosten utan ersätt det med bland annat baljväxter, nötter och frön. För dig som är lakto-ovo vegetarian, det vill säga du som äter ägg och mejeriprodukter kommer frågan om tillräckligt näringsbehov aldrig att vara något problem.

I ärlighetens namn inte för dig som är vegan heller, men det finns ett par saker som du bör känna till. Som vegan är det viktigt att få i sig extra kalcium, järn, vitamin D och kanske zink och naturligtvis B12 i form av kosttillskott. Välj gärna en multivitamin anpassad för veganer och köp hem produkter som är berikade med de här mineralerna och vitaminerna. Försök att äta så mycket fullvärdiga eller kompletta proteiner som möjligt. När man pratar fullvärdiga proteiner så menar man att produkten ska innehålla samtliga 8 av de essentiella aminosyrorna.

Bovete är inget sädesslag, det är bovetets frukter som används till mjölet. Bovetet är dessutom en av få vegetabilier som innehåller fullvärdiga proteinerna.

 

Bovete blogg 2 Idag är det Vegetariska dagen

Bovetegaletter med varma päron och pekannötter

På ett franskt crêperie finns det ofta två olika sorters pannkakor: Crêpes av vetemjöl, dessa serveras med söta tillbehör som sylt, choklad, samt galetter som är grövre och matigare av bovete.

Galetter är enkelt att göra och det passar så otroligt bra fylla dem olika varianter av grönsaker, röror och sallader.

Till den här galetten som jag brukar göra till brunch, har jag valt smörstekta päron, pekannötter och ostkräm. Den självklara drycken till galette är cider, välj inte den söta läskcidern, det ska vara den torra varianten som man köper på systemet.

 

4 portioner
Smeten:
4 dl bovetemjöl
2 ägg
1 msk flingsalt
4 dl vatten
2 msk smält smör
smör till stekning
Fyllning:
1–2 dl pekan- eller valnötter
4 päron, skurna i klyftor
smör att steka i
ca 100 g chèvre eller grönmögelost
4 dl crème fraiche
salt och peppar
2–3 matskedar honung
blandad sallad
eventuellt en god vinägrette

Rosta nötterna i torr panna. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, ägg och salt i en bunke. 
Tillsätt vattnet lite åt gången och rör till en jämn smet. Vispa gärna med elvisp. 
Låt smeten vila i 30 minuter eller mer, gärna över natten. Vispa smeten igen och 
tillsätt det smälta smöret. Stek galetterna i smör i en het stekpanna. 
Vicka på pannan när du hällt i smeten och grädda dem på båda sidor. 
Dela päronen och stek dem i omgångar i rikligt med smör. Smula ner osten i en bunke. 
Rör samman ost och crème fraiche. Salta och peppra. Lägg lite sallad på varje pannkaka. 
Fördela päronen över salladen. Ringla honung över päronen. 
Skeda gärna över lite vinägrett. Strö nötter över galetten. Avsluta med en rejäl klick ostkräm.
 Bovete blogg 1 Idag är det Vegetariska dagen
Paron blogg 1 Idag är det Vegetariska dagen





Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Idag är det Vegetariska dagen
Okt
30

Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

pin it button Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

pumpor till blogg 4 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i reprisText och foto: Cecilia Vikbladh

Pumpa är inte enbart en dekorationsgrönsak som används vid Halloween. Nej pumpa funkar egentligen året runt och är både otroligt gott och dessutom supernyttigt. Om du inte brukar använda pumpa så är det verkligen dags nu. Perfekt som soppa, ugnsbakad, till kakor, olja, sylt, chutney, stekt eller mosad. Pumpan är välvilligt inställd till både fantasifull kryddning och olika tillagningsmetoder, så det är bara att testa. Pumpan är en foglig kameleont – det är du som bestämmer hur den ska smaka. En magisk grönsak som kan förvandlas till i stort sett vad du vill. Jag skulle kunna ägna pumpan en hel bok. Men idag jag nöjer mig med ett par recept ur mina senaste böcker. Recepten har tidigare varit publicerade i bloggen, men tål att ”se dagens ljus” ännu en gång.

Det blir tips på en het och len pumpasoppa och en smakrik helt ljuvlig rätt med klara influenser från det asiatiska köket. Den bräserade pumpan funkar fantastiskt som ensamrätt men smakar allra bäst tillsammans med jasminris. Men den är även god som tillbehör till andra grönsaker, kött eller fisk.

Dessutom helgens bästa fikatips, fluffiga pannkakor med en perfekt sötma. Pumporna är ofta ganska stora och därför är ett bra tips att göra lite extra pumpamos. Smart att förvara i förpackningar i frysen. Enkelt att ta fram när du känner för att göra soppa, paj, kakor, bullar eller pastasås med pumpa som bas.

Om du kokar ditt mos ska du skala pumpan först, skär pumpaköttet i mindre, lika stora bitar och täck med vatten. Koka tills köttet är mjukt, ca 30 minuter. Häll av vattnet och låt bitarna ånga av något innan du kör dem i mixern eller mosar med en potatisstöt. Om du istället bakar pumpan i ugnen, så bör skalet vara på. Ugnsbakad pumpa blir något sötare i köttet.

Naturligtvis blir det även pumpapaj i helgen. Pumpapaj känner nog de flesta till och här får du ett lite annorlunda recept på just pumpapaj. Med brieost och grönkål kommer pajen att bli en av receptfavoriterna under helgen. Pajen är allra godast nygräddad eller lite ljummen. När osten väl stelnat blir den inte krämig igen. Visst är den snygg, orangea pumpabitar, lila rödlök och knallgrön kål. Men det spelar ingen roll hur snygg den här pajen är. För det är insidan som räknas. Och jag säger bara, den här pajen är så fantastiskt god. Dekorera gärna med vitlöksgroddar eller andra groddar. Rostade pumpakärnor ger extra crisp om du känner för det.

Pumpapankisar med ricotta och vanilj/pumpasylt

pumpapankis 1 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

16–20 pannkakor
Naturellt pumpamos:
ca 500 g pumpa, gärna hokkado, muscat, eller buttercup
smör eller olja till plåten
Söt vaniljpumpa
ca 500 g pumpa
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 vaniljstång
1 tsk finrivet citronzest
Pankisar
5 ägg
5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
250 g ricotta
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl pumpamos
smör till stekning
Servera med vispad grädde
Börja med det naturella pumpamoset först. Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra eller olja en plåt med oliv- eller rapsolja.
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Lägg pumpan med köttsidan nedåt. 
Grädda tills pumpan är mjuk, 30–40 minuter.
Skär bort skalet och mosa eller kör pumpaköttet i en mixer.
Gör sedan den söta vaniljpumpan. Skär resten av den råa pumpan i små kuber, 
ca 1x1 cm, ta bort skalet. Lägg bitarna i en kastrull med tjock botten, 
annars kan det lätt brännas vid. Häll strösocker och vatten. 
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. 
Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills bitarna är möra och vätskan 
blivit simmig, ca 15 minuter. Riv eventuellt ner ½ tsk citronskal.
Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker till pannkakorna. 
Rör sedan ner ricotta tills allt blir en homogen smet. 
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner mjölblandningen i smeten. 
Rör till sist ner pumpamoset. Smält rikligt med smör i en stekpanna 
och skeda upp ett par matskedar smet i 3–4 högar. Stek tills smeten stannat på båda sidor. 
Servera med iskall grädde och den söta vaniljpumpan.

Het och len pumpasoppa

Pumpasoppa 8 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris
6–8 portioner
1 ½ kg pumpa, gärna butternut-, muscat- eller hokkaidopumpa
1 röd chili
2 stjälkar citrongräs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
3–4 dl kokosmjölk
8 dl vatten
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
1 nypa cayennepeppar
1 msk kokos-, palm- eller farinsocker
rivet skal och saft av 1 apelsin eller 1 citron
salt och svartpeppar, en nypa socker
koriander, chili och pumpa eller olivolja
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Pensla snittytorna med olivolja och lägg halvorna med 
snittytan nedåt på en plåt. Ugnsbaka i 200 grader i 45–60 minuter eller tills pumpan är mjuk. 
Gröp ur köttet.
Halvera chilin och ta bort kärnorna, skär i mindre bitar. Ansa citrongräset och banka till den 
knubbiga vita delen av stjälken. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan i en panna och bryn 
chili, citrongräs, lök och vitlök på medelstark värme i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, 
vatten och buljongtärningar. Låt sjuda i 10 minuter. Blanda ner pumpaköttet och låt det bli varmt. 
Mixa soppan slät. Rör ner citrusjuice och -skal. Smaka av med salt, peppar och socker.  
Servera med färsk koriander och färsk chili.

 Pumpa med spenat och ris

pumpa till blogg 3 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i reprisText och foto: Cecilia Vikbladh

 
4 portioner
2 msk oliv- eller rapsolja
500 g pumpa
½ dl japansk soja
½ msk ljust muskovadosocker
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
400 g babyspenat
1–2 msk sesamfrö
Tillaga riset enligt anvisningarna på paketet. Låt det koka medan du tillagar pumpan. 
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. 
Stek pumpan tills den börjar få lite färg i kanterna. Sänk värmen och häll på soja och socker. 
Lägg på ett lock och låt sjuda tills pumpan är ”al dente” eller nästan helt mjuk. 
Tillsätt eventuellt lite vatten och ännu lite mer soja. Skala och finhacka ingefära och vitlök, 
blanda ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk.
Servera pumparöran ovanpå riset och strö över sesamfrön. Rosta gärna fröna för en nötigare smak.

Pumpapaj med grönkål och brieost

pumpapaj xxx till blogg Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

6–8 pers
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl Kesella
1 msk vatten
Fyllning:
2 röda lökar
400 g pumpa, ugnsbakad, skuren i småbitar, 2–3 cm
2 msk olivolja
8–10 blad färsk salvia eller ½ tsk torkad
400 g grön- eller svartkål, spenat eller mangold. Ta bort den tjocka stjälken och riv loss bladen
200 g briost
5 ägg
5 dl crème fraiche eller vispgrädde
flingsalt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen 225 grader. Häll mjölet i matberedaren med kniven isatt. Dela smöret i kuber och kör i ett par sekunder.
Blanda sedan ner kesella och vatten. Kör tills en deg tar form. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24–26 cm i 
diameter. Picka degen och förbaka pajen i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen i ugnen till 175 grader.
Ansa och skala löken. Låt rotänden vara hel, skär sex till åtta sammanhängande klyftor av varje lök.
Lägg pumpa, lök och salvia i en ugnsfast form och häll över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ca 20 minuter på
200 grader.
Blanda samman ägg och crème fraiche eller grädde. Salta och peppra.
Förväll bladgrönsakerna i olivolja tills de är mjuka och följsamma. Låt rinna av i en sil, pressa ut resterande vätska. 
Salta och peppra. Lägg ut grönsakerna på den förbakade bottnen och häll ut äggstanningen över grönsakerna. 
Sätt ner ugnsvärmen till 175 grader. Lägg till sist på bitar av brieost. Baka pajen i ca 30 minuter eller tills den är färdig.
pumpa till blogg 2 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris
Sep
3

pin it button

 

 

Om du vill redan nu vill veta lite mer om vad veggivore och seitan är så kan du gå in på någon av länkarna nedan:

 

En timme radio med Tomas Tengby om Seitan i Meny i P1

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/420616?programid=950

 

En timme radio med Tomas Tengby i Meny i P1 om Veggivore och Umami

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/270419?programid=950

 

Nyhetsmorgon – Lär dig leva ett grönare liv – om seitan

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/l%C3%A4r-dig-leva-ett-gr%C3%B6nare-liv-2964283

 

Artikel i SDS om seitan 2015

http://www.pressreader.com/sweden/sydsvenskan/20150502/284120679858265/TextView

 

Intervju i SDS 2014

http://www.sydsvenskan.se/familj/fodelsedag/gron-mat-blev-en-lank-till-omvarlden/

 

 

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button