Okt
29

Len och het pumpasoppa med kokos och chili

pin it button Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Pumpasoppa 5 682x1024 Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Innan frosten kommer kan man utmed landsvägen där jag bor se pumpor uppstaplade på bord. Det är bara att ta för sig och lägga pengar i skrinet. Pumpan är en kameleont – det är du som bestämmer hur den ska smaka. Jag skulle kunna ägna pumpan en hel bok. Men idag jag nöjer mig med en favoritsoppa som värmer fint nu när kylan närmar sig. Det här blir det sista pumpareceptet på ett tag.

vid vägen Len och het pumpasoppa med kokos och chili

6–8 portioner
1 ½ kg pumpa, gärna butternut-, muscat- eller hokkaidopumpa
1 röd chili
2 stjälkar citrongräs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
3–4 dl kokosmjölk
8 dl vatten
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
1 nypa cayennepeppar
1 msk kokos-, palm- eller farinsocker
rivet skal och saft av 1 apelsin eller 1 citron
salt och svartpeppar, en nypa socker
koriander
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Pensla snittytorna med olivolja och lägg halvorna med 
snittytan nedåt på en plåt. Ugnsbaka i 200 grader i 45–60 minuter eller tills pumpan är mjuk. 
Gröp ur köttet.
Halvera chilin och ta bort kärnorna, skär i mindre bitar. Ansa citrongräset och banka till den 
knubbiga vita delen av stjälken. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan i en panna och bryn 
chili, citrongräs, lök och vitlök på medelstark värme i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, 
vatten och buljongtärningar. Låt sjuda i 10 minuter. Blanda ner pumpaköttet och låt det bli varmt. 
Mixa soppan slät. Rör ner citrusjuice och -skal. Smaka av med salt, peppar och socker.  
Servera med färsk koriander och färsk chili.

Pumpasoppa 8 Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Len och het pumpasoppa med kokos och chili
Okt
29

Rödbetsbiffar med getostsås

pin it button Rödbetsbiffar med getostsås

Frossa i färgmättade och supergoda rödbetor och prestera mer när du tränar. Rödbetor innehåller nitrat som i kroppen blir till kväveoxid. Resultatet blir bättre syreupptagningsförmåga och förhoppningsvis bättre träningsresultat. Och vem vill tacka nej till det?

rodbetsbiff Rödbetsbiffar med getostsås

Knalligt rubinröda och knapriga biffar. I all enkelhet en perfekt smakkombo. Här valde jag att servera biffarna med pasta med det är gott även med ugnsrostade potatisar eller rotfrukter. Granatäpplekärnorna tillför en härlig syra men är inget måste.

 

6 portioner
ca 500 g rödbetor
100 g röda torkade linser
200 g potatis
1 gul lök
1 ägg
1 msk vete- eller majsmjöl
2 msk smör
Chévrekräm
100 g chévre
3 dl créme fraiche
1 tsk färskpressad citron
salt och peppar
Skala och koka potatis, hälften av rödbetorna och linserna, var för sig. Skala och hacka löken. 
Riv resterande råa rödbetor grovt. Pressa potatisen och mixa linserna, det fungerar fint med en handmixer. 
Blanda för hand, inte mixa, kokta och råa rödbetor, potatis, linspuré, lök, ägg med mjöl, salt och peppar. 
Forma biffar och stek dem i smör eller olja. Mosa osten med en gaffel och blanda med crème fraiche. 
Servera biffarna och såsen till pasta. Syrliga granatäpplekärnor och mynta smakar fint till.
rodbetor 2 Rödbetsbiffar med getostsås

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Rödbetsbiffar med getostsås
Okt
24

Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

pin it button Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

 

pumpisar 1 682x1024 Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

Fluffiga pannkakor med en perfekt sötma. Pumpa är en magisk grönsak som kan förvandlas till i stort sett vad du vill. Pumporna är ofta ganska stora och därför är ett bra tips att göra lite extra pumpamos. Smart att förvara i förpackningar i frysen. Enkelt att ta fram när du känner för att göra soppa, paj, kakor, bullar eller pastasås med pumpa som bas.

Om du kokar ditt mos ska du skala pumpan först, skär pumpaköttet i mindre, lika stora bitar och täck med vatten. Koka tills köttet är mjukt, ca 30 minuter. Häll av vattnet och låt bitarna ånga av något innan du kör dem i mixern eller mosar med en potatisstöt. Om du istället bakar pumpan i ugnen, så bör skalet vara på. Ugnsbakad pumpa blir något sötare i köttet.

 

pumpisar 682x1024 Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

 

16–20 pannkakor
Naturellt pumpamos:
ca 500 g pumpa, gärna hokkado, muscat, eller buttercup
smör eller olja till plåten

Söt vaniljpumpa
ca 500 g pumpa
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 vaniljstång
1 tsk finrivet citronzest

Pankisar
5 ägg
5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
250 g ricotta
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl pumpamos
smör till stekning
Servera med vispad grädde

Börja med det naturella pumpamoset först. Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra eller olja en plåt med oliv- eller rapsolja.
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Lägg pumpan med köttsidan nedåt. 
Grädda tills pumpan är mjuk, 30–40 minuter.
Skär bort skalet och mosa eller kör pumpaköttet i en mixer.

Gör sedan den söta vaniljpumpan. Skär resten av den råa pumpan i små kuber, 
ca 1x1 cm, ta bort skalet. Lägg bitarna i en kastrull med tjock botten, 
annars kan det lätt brännas vid. Häll strösocker och vatten. 
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. 
Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills bitarna är möra och vätskan 
blivit simmig, ca 15 minuter. Riv eventuellt ner ½ tsk citronskal.

Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker till pannkakorna. 
Rör sedan ner ricotta tills allt blir en homogen smet. 
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner mjölblandningen i smeten. 
Rör till sist ner pumpamoset. Smält rikligt med smör i en stekpanna 
och skeda upp ett par matskedar smet i 3–4 högar. Stek tills smeten stannat på båda sidor. 
Servera med iskall grädde och den söta vaniljpumpan.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch
Okt
24

Asiatisk pumpa med spenat och ris

pin it button Asiatisk pumpa med spenat och ris

Jag kan bara inte låta bli att dela med mig av lite fler pumparecept. Det här receptet kommer från min bok Veggivore – med kärlek till grönt.

En smakrik helt ljuvlig rätt med klara influenser från det asiatiska köket. Den bräserade pumpan funkar fantastiskt som ensamrätt och smakar allra bäst tillsammans med jasminris. Men den är även god som tillbehör till andra grönsaker, kött eller fisk.

pumpa till blogg 3 Asiatisk pumpa med spenat och risText och foto: Cecilia Vikbladh

Pumpa med spenat och ris
4 portioner
2 msk oliv- eller rapsolja
500 g pumpa
½ dl japansk soja
½ msk ljust muskovadosocker
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
400 g babyspenat
1–2 msk sesamfrö
Tillaga riset enligt anvisningarna på paketet. Låt det koka medan du tillagar pumpan. 
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. 
Stek pumpan tills den börjar få lite färg i kanterna. Sänk värmen och häll på soja och socker. 
Lägg på ett lock och låt sjuda tills pumpan är ”al dente” eller nästan helt mjuk. 
Tillsätt eventuellt lite vatten och ännu lite mer soja. Skala och finhacka ingefära och vitlök, 
blanda ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk.
Servera pumparöran ovanpå riset och strö över sesamfrön. Rosta gärna fröna för en nötigare smak.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Asiatisk pumpa med spenat och ris
Okt
23

Pumpa- och grönkålspaj med brieost

pin it button Pumpa  och grönkålspaj med brieost

pumpor till blogg 4 Pumpa  och grönkålspaj med brieost

Pumpa är inte enbart en dekorationsgrönsak som används vid Halloween. Nej pumpa är både otroligt gott och dessutom supernyttigt. Om du inte brukar använda pumpa så är det verkligen dags nu. Perfekt som soppa, ugnsbakad, till kakor, olja, sylt, chutney, stekt eller mosad. Pumpan är välvilligt inställd till både fantasifull kryddning och olika tillagningsmetoder, så det är bara att testa.

pumpa till blogg 2 Pumpa  och grönkålspaj med brieost

Pumpapaj känner nog de flesta till och här får du ett lite annorlunda recept på just pumpapaj. Pajen är allra godast nygräddad eller lite ljummen. När osten väl stelnat blir den inte smidig igen. Visst är den snygg, orangea pumpabitar, lila rödlök och knallgrön kål. Men det spelar ingen roll hur snygg den här pajen är. För det är insidan som räknas. Och jag säger bara, den här pajen är så fantastiskt god. Dekorera gärna med vitlöksgroddar eller andra groddar. Rostade pumpakärnor ger extra crisp om du känner för det.

pumpapaj xxx till blogg Pumpa  och grönkålspaj med brieost

 

Pumpapaj med grönkål och brieost
6–8 pers
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl Kesella
1 msk vatten
Fyllning:
2 röda lökar
400 g pumpa, ugnsbakad, skuren i småbitar, 2–3 cm
2 msk olivolja
8–10 blad färsk salvia eller ½ tsk torkad
400 g grön- eller svartkål, spenat eller mangold. Ta bort den tjocka stjälken och riv loss bladen
200 g briost
5 ägg
5 dl crème fraiche eller vispgrädde
flingsalt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen 225 grader. Häll mjölet i matberedaren med kniven isatt. Dela smöret i kuber och kör i ett par sekunder.
Blanda sedan ner kesella och vatten. Kör tills en deg tar form. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24–26 cm i 
diameter. Picka degen och förbaka pajen i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen i ugnen till 175 grader.
Ansa och skala löken. Låt rotänden vara hel, skär sex till åtta sammanhängande klyftor av varje lök.
Lägg pumpa, lök och salvia i en ugnsfast form och häll över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ca 20 minuter på
200 grader.
Blanda samman ägg och crème fraiche eller grädde. Salta och peppra.
Förväll bladgrönsakerna i olivolja tills de är mjuka och följsamma. Låt rinna av i en sil, pressa ut resterande vätska. 
Salta och peppra. Lägg ut grönsakerna på den förbakade bottnen och häll ut äggstanningen över grönsakerna. 
Sätt ner ugnsvärmen till 175 grader. Lägg till sist på bitar av brieost. Baka pajen i ca 30 minuter eller tills den är färdig. 

pumpa 7 Pumpa  och grönkålspaj med brieost
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Pumpa  och grönkålspaj med brieost