Nov
21

Macaroni & Cheese Pancakes – Pina Colada smoothie – Comfortfood på morgonkvisten!

pin it button Macaroni & Cheese Pancakes  – Pina Colada smoothie – Comfortfood på morgonkvisten!


Det här är amerikansk så det förslår. Två rätter som ligger skyhögt på listan över USAs mest populära comfortfood. Macaroni and cheese och amerikanska pannkakor. Sammanlänkade till ljuv musik. Snart är det söndag och efter en lång sovmorgon är det här en perfekt minibrunch och barnen älskar de här pannkakorna, såklart! Servera med små prinskorvar och bacon, eller vegetariska diton. Lönnsirap, agavesirap eller honung är gott till. Men även lingon eller hjortonsylt kan passa fint.

Du som föredrar en sundare början på dagen bör istället satsa på smoothien. En dag som får börja med en Pina Coladasmoothie kan aldrig bli en dålig dag. En solig dryck, som bör intas åtminstone en gång i veckan. Skäm bort dig med en stärkande ananas, avokado och kokosdrink. Proteinpulver är naturligtvis valfritt. Soja-, hampa-, grönärt- och vasslepulver är de varianter jag själv använder ibland.

macaroni blogg Macaroni & Cheese Pancakes  – Pina Colada smoothie – Comfortfood på morgonkvisten!Foto: Cecilia Vikbladh

Macaroni & Cheese
4 portioner
5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk
2 ½ dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör
5 dl kokta stora makaroner
3 dl riven cheddarost eller annan smakrik ost
lönnsirap eller annan sötma
knaperstekt bacon eller korv

Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa samman fil, mjöl, ägg och smält smör i en annan bunke.
Blanda vätskan i små omgångar med de torra ingredienserna. 
Vänd ner den väl avrunna avsvalnade pastan och ost.
Salta och peppra. Stek pannkakorna på medelstark värme i smör. 
Föst på ena sidan i 3–4 minuter sedan en liten stund på andra sidan. 
Varmhåll pannkakorna i ugnen om de inte ska serveras direkt.
pina blogg Macaroni & Cheese Pancakes  – Pina Colada smoothie – Comfortfood på morgonkvisten!

2 glas Pina Colada smoothie
3 msk proteinpulver med neutral smak
1–1 ½ dl vatten
1 ½ dl mjölk eller vegetabiliskt alternativ till mjölk
1 tsk vaniljsocker
3 dl frysta ananasbitar, gott även med mango + lite lime eller citron
½ avokado
1 msk kallpressad, ekologisk kokosolja
1 msk riven kokos
isbitar
Kör allt i mixer.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Macaroni & Cheese Pancakes  – Pina Colada smoothie – Comfortfood på morgonkvisten!
Nov
20

Matjesstallrik med picklad lök och brynt smör

pin it button Matjesstallrik med picklad lök och brynt smör

Snart är det dags för en tur till Österlen igen. Lilla huset ska packas samman inför vintern och det ska promeneras på Drakamöllan. Jag kan nästan inte vänta. Funderade lite på vad jag ska laga i helgen. Den här matjesstallriken eller åtminstone delar av den inleder alltid en långhelg ute i skogen. Så först en tur till Buhres Fisk i Kiviks hamn. Under våren och sommaren finns det ju både små färskpotatis och små, små rödbetor. Nu är istället mandel- och amandinepotatis perfekta och rödbetorna lite större, men lika goda. Vakteläggen är både goda och vackra men kan naturligtvis bytas ut mot helt vanliga ägg. Servera med knäckebröd, Västerbottensost, en kall öl och en ”lille en”. Piffa med ätbara blommor och örter om du vill och kan.

matjess blogg 2 Matjesstallrik med picklad lök och brynt smörFoto: Cecilia Vikbladh ur Veggivore – med kärlek till grönt

4 portioner
4–6 stora matjesfiléer

lättpicklad lök:
½ l vatten
3 dl äppelcidervinäger eller 2 dl ättika (12 %)
2 dl strösocker
8–12 små röda steklökar
1 röd chilifrukt
3 lagerblad
1 stjärnanis

pocherade ägg:
1 msk ättika (12 %)+vatten
12 vaktelägg eller 4 hönsägg

12–16 färskpotatisar
den grova delen av stjälken från ett helt dillknippe
salt

12–16 små rödbetor
2 dl crème fraiche
100 g smör
1 dl finhackad gräslök


Lök:
Koka upp vatten, vinäger och socker. Lägg i skalad lök, urkärnad chili, lagerblad och stjärnanis. 
Låt sjuda i ca 5 minuter. Dra kastrullen från plattan. Låt lökarna svalna i lagen.

Ägg:
Koka upp vatten och tillsätt ättikan. Rör runt i det kokande vattnet med en sked så att 
vattnet roterar i grytan. Knäck vakteläggen genom att skära av toppen och häll det i vattnet. 
Låt sjuda i 2–3 minuter. Ansa bort vitan som kommer att ”flaka” sig runt äggen och lägg 
äggen åt sidan till servering. (Om du använder hönsägg: Koka dem som vanligt i 5–7 minuter.)

Potatis och rödbetor:
Skrubba/skala potatisen och koka den i saltat vatten och dillkvistar. Dela i halvor eller stora bitar. 
Koka rödbetorna, gnugga sedan av skalet under rinnande vatten och dela i klyftor.

Resten:
Vispa crème fraiche tills den blir fast. (Först blir den mjuk men om du fortsätter att vispa blir den fast igen.)

Dela filéerna i mindre bitar.

Smält smöret på relativt låg värme tills det börjar dofta nötaktigt och blir bärnstensfärgat men absolut inte bränns. Häll smöret i en kanna.

Fördela ingredienserna på tallrikar, strö gräslök över filébitarna och häll det varma smöret över anrättningen.
matjess Matjesstallrik med picklad lök och brynt smör
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Matjesstallrik med picklad lök och brynt smör
Nov
19

Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

pin it button Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

 

111914 4839 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

Trappaner, Slottsträdgårdens kafé, Trädgårdsmåndag, Tareq Taylors Nordic Cookery och Historieätarna bland mycket annat och så Kockeriet i Malmö, så klart. Nu är min nyfikenhet stillad. Och jag fick bekräftat vad jag länge anat, Tareq Taylors nya matuniversum för både professionella och glada amatörkockar kommer att bli en varm mötesplats för alla matälskare.

111914 4835 1024x682 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

111914 4833 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

111914 4874 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET! 111914 4862 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

Andrew Eves som även är köksmästare på Slottsträdgårdens kafé finns i köket med Tareq och Marie Koenen, eventansvarig håller i trådarna. Kurser, event, fredagsrestaurang, möten, kickoff, bröllop och fest. Allt är möjligt.

111914 4857 2 1024x682 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

Den supersnygga inredningen står Mija Kinning för. Hon har skapat ett hemtrevligt multifunktionellt utrymme med hjälp av bland annat de grova trästockarna från det gamla sädesmagasinet som byggnaden ursprungligen var ämnat för. Vackra trägolv, koppar, cement, läder och stål. Snyggt som attan! Håll dig uppdaterad framöver om vad som händer på Kockeriet. www.kockeriet.se. Kockeriet ligger på Norra Vallgatan, snett bakom Sankt Gertrud.

111914 4879 Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!

Lycka till Tareq och hela ditt superteam!

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Tareq Taylors nya matuniversum – KOCKERIET!
Nov
15

Sabichmacka – Street Food at it`s best!

pin it button Sabichmacka – Street Food at it`s best!

 

Sabich Sabichmacka – Street Food at it`s best!Det är jämngrått utanför fönstret och jag längtar efter sommar och värme. I somras i samband med arbetet med min nya bok så stötte jag på den här färgglada och nyttiga mackan. Tyvärr fick receptet inte plats, men mackan blev en storfavorit som packades ner i strandväskan mer än en gång. Idag hade jag en hel del av ingredienserna som rester färdiga i kylen och därför blev det Sabichmacka till lunch. Vad är då en Sabich Sandwich? För aubergineälskaren och för dig som gillar matiga och mustiga mackor är det väldens godaste macka. Det är dessutom israeliternas bäst bevarade gastronomiska Street Food hemlighet. Ett alternativ till falafel, med andra ord Street Food at it`s best!

Pitabröd fyllt med stekt aubergine, ägg, israelisk tomatsallad, persilja och tahinisås. Den krispiga och samtidigt mjuka auberginen, det krämiga ägget och den heta sötsyrliga smaken av mango och harissa. Perfekta råvaror, i idealisk kombo. Använd pitabröd, tortilla, naanbröd eller vitt surdegsbröd. Du kan med fördel variera med picklade grönsaker, kokt fast potatis eller tunt skivad rödkål. Mild fetaost eller vitost gjord på ko eller get är också gott att smula över på toppen. Börja med att göra hummus, men du kan även köpa färdig.

Hummus är en användbar favorit från mellanöstern som man kan njuta på många olika sätt. Använd hummus istället för smör, som dippröra till grönsaker, som fyllning till pitabröd, utspädd som dressing till sallader eller som sås till grillat kött eller fisk. Eller varför inte bara mellan två smörgåsar med tomat och gurka. Ingredienserna till kikärtsbollar, falafel är snarlik. Helt enkelt en nyttig, underbart, fantastisk universalröra.

 

Hummus
2–3 dl
1 burk kikärtor (eller ca 250–300g hemkokta)
½ -1 dl olivolja
1 tsk hel spiskummin (ska helst rostas lite lätt i en torr stekpanna)
1–3 pressade vitlöksklyftor
1–2 tsk finhackad röd chilipeppar
1 msk hackad persilja
2 msk hackad koriander,
2 msk färskpressad citron eller limesaft
2 msk tahini sesampasta (när tahinin tagit slut i mitt kök fuskar jag med sesamolja av bra kvalitet.)
Mixa kikärtorna i en matberedare tillsammans med lite vatten till en ganska fast konsistens. Häll sedan i lite olja i taget, 
under tiden som mixern är igång. Blanda ner spiskummin, vitlök, chilipeppar, örter och citron eller limesaft och tahini. 
Låt det stå och dra en stund, om du har tid, så att smakerna får utvecklas. Smaka sedan av, det brukar oftast behövas mera salt och citron. 
Servera i en skål och toppa med hela svarta oliver eller granatäpplekärnor samt ett par droppar olivolja. 
Om du vill ha en lösare röra så späd med antingen mera vatten eller olivolja. 
Den som vill kan själv lägga kikärtor i blöt och koka dem. Blötläggning ca 12 timmar och kokning ca 1 timme. Följ anvisning på paketet.
sabich2 1024x682 Sabichmacka – Street Food at it`s best!
Sabich Sandwich
4 portioner
1 stor aubergine eller 2 små + salt
olivolja att steka i
4 hårdkokta ägg
1 slanggurka
5 mogna tomater eller ca 16 cocktailtomater
1 röd lök
1–2 matskedar finhackad persilja
salt och peppar
Dressing:
1 dl tahini, sesampasta
1 dl msk färskpressad citronjuice
1 dl msk vatten
2 msk olivolja
1 msk färsk hackad koriander
1 msk färsk hackad persilja
1–2 dl hummus
8 skivor vitt surdegsbröd eller 4 pitabröd, tortilla eller naanbröd
Amba – marinerad mango:
1 mango, skuren i små tärningar
½ inlagd citron, finns i invandrarbutiker, men valfritt
2 tsk harissa
Extra:
Mynta, fetaost och granatäpplekärnor
Gör så här:
Skala och skiva auberginen, ca 1 cm tjocka skivor. Salta och lägg dem mellan två 
stora tallrikar. Låt vila i 30 minuter. Häll och dutta bort vätskan.
Blanda samman ingredienserna till mangosalladen. Förvara i kylen, men servera 
rumstempererad för mer smak. Gör en sallad av finhackad gurka, tomat, 
lök, persilja, salt och peppar. Stek aubergineskivorna i rikligt med olivolja,
 3–4 minuter på vardera sida. Värm pitabröden i ugnen i 5 minuter eller 
i mikron i en halv minut. Bred ut ½ dl hummus i pitafickan. 
Fortsätt med varm aubergine. Skär ägget i skivor och lägg det ovanpå. 
Skeda över ½ –1 dl sallad. Droppa över tahinidressingen.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Sabichmacka – Street Food at it`s best!
Nov
12

Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

pin it button Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

 

Varldens godaste lussebullar 2 Det som slog mig var att det faktiskt snart är adventlussse 31 Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

Det som verkligen slog mig var att det faktiskt snart är advent, och det om bara två veckor! Jag vet inte om det bara var ljudanläggningen som skulle testas med hjälp av Bing Crosby och bjällerklang, men butiken jag besökte idag var ”all in” vad gäller julkänsla. Juldekorationer, adventskalendrar, ljus och lyktor. Och det var faktiskt ganska mysigt, detta trots att jag inte alls är en stor julfantast. Plötsligt var det helt omöjligt att motstå impulsen att fylla kundvagnen med saffran, vetemjöl, jäst och mjölk. Därför står jag nu här med mjöl upp över armbågarna och bråkar med en jättedeg som om en stund ska förvandlas till världens godaste lussebullar. En bulle ska jag njuta av tillsammans med en kopp hett kaffe. Resten ska jag frysa in till advent och Lucia. Framförhållning brukar det kallas eller kanske är det bara ett exempel på dålig impulskontroll. Strunt samma vilket. Det doftar härligt i huset och snart är första plåten färdig.

 

lusse 5 Det som slog mig var att det faktiskt snart är adventRecept och bilder: Cecilia Vikbladh ur Sju sorters julkakor – ICA bokförlag

 

Saffransbullar
Trots alla fantastiska nymodigheter på kakfronten så bara måste jag tipsa om de här extra goda saffransbullarna. 
De bakas med två olika degar och tar lite längre tid att baka än ”vanliga” saffransbullar. 
Men det är värt besväret. Saftiga och luftigare lussebullar är svåra att hitta.
60–70 lussebullar
Deg 1
5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1g (2 paket) saffran

Deg 2
4 dl mjölk
2 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
6 äggulor
½ tsk salt
2 l vetemjöl
ägg att pensla med
russin och pärlsocker

Värm mjölken till den första degen fingervarm och häll den i en bunke/degblandare. 
Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa i 1 timme.
Värm mjölken till den andra degen fingervarm. Häll mjölk, socker, smör, gulor, salt och mjöl i bunken. 
Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter. Låt jäsa i 1½ timme. 
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. 
Grädda i 8–12 minuter, beroende på storlek.


 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent