Maj
19

”Fun Dining” hos Tareq Taylors Kockeriet

pin it button Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Nu är Kockeriet by Tareq Taylor i Malmö nyinvigt. I stället för Fine Dining introducerar Tareq tillsammans med sina kockar konceptet ”Fun Dining.” Ett supertrendigt begrepp inom restaurangvärlden. Helt enkelt – tillbaka till glädjen och enkelheten. Inga stela middagar med en restaurangmiljö där middagsgäster inte vågar prata högt och skratta. Det ska vara kul och avslappat att äta på Kockeriet. Lite som att äta hemma, fast tillsammans och på restaurang med all önskvärd service, så klart. Med ett nära förhållande mellan gäster och kockar. Nyligen byggdes lokalen om, nu med total insyn i köket och med en förhoppning om att måltiden gärna får bli interaktiv.

tareq 682x1024 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet foto: Cecilia Vikbladh

  051916 2606 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockerietalan Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Konceptet innebär att rätter med olika smaker ställs fram på borden och alla äter ur samma uppläggningsfat, man delar, helt enkelt. Men vill du ha din egen lilla tallrik så frågar du bara efter det, inga problem. Alla testar lite av allt. Du kan äta åtta olika rätter eller bara en, det är upp till dig. Det är meningen att ätandet ska vara opretentiöst och okomplicerat, fast naturligtvis med hög ambitionsnivå. Inga djupa akademiska analyser av maten utan varje rätt ska helt enkelt vara en smakexplosion i munnen. Stanna gärna upp en kort stund och reagera över hur underbart gott maten smakar, men återgå sedan gärna till samtalet. Det är matglädjen, gemenskapen och njutningen som är det viktiga.

drink 682x1024 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Du kommer dessutom att kunna välja mellan två fantastiska desserter och menyn är ständigt under förändring. I cocktailbaren finns Alan Pilkington som blandar de ljuvligaste drinkarna.

bakgard 1024x682 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

 

 

f Fun Dining hos Tareq Taylors Kockerietservering Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

rabarber Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

kyckling Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

051916 2559 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

   J Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Du kan fortfarande boka Kockeriet för event, men nu på måndag- och tisdagskvällar.

Lokalen ligger i ett vackert gammalt sädesmagasin, precis bakom kvarteret Sankt Gertrud och Caroli, ut mot kanalen och centralstationen.

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet
Apr
10

Inkokt lax med wasabikräm

pin it button Inkokt lax med wasabikräm


Ett litet tips på en helt underbar söndagsmiddag. Vacker rosafärgad lax med härligt 
grön ärt- och wasabikräm. Enkelt att tillaga, nyttigt att äta och vansinnigt gott! 
Servera med en eller flera såser med nykokt potatis.
inkokt lax med artsås Inkokt lax med wasabikräm
Ca 8 portioner
Lax:
1 ½ kg laxfilé
2 liter vatten
2 msk flingsalt
8 citrongrässtjälkar
2 stjärnanis, hela
2 limefrukter

Sätt ugnen på 150 grader. Dra bort eventuella ben och skär bort skinnet på laxen.
Skär bitar, 3–4 cm breda. Lägg ett bakplåtspapper i en stor ugnsfast form.
Ansa citrongräset. Banka på rotbiten så att den spricker och öppnas upp. 
Skär bort den torra toppen på citrongräset. Häll vatten och salt i en kastrull.
Lägg i citrongräs, kryddorna och lime i klyftor med skalet på. Koka buljongen i ca 10 minuter. Häll sedan lagen över 
laxen och täck med folie. Låt stå i ugnen i ca 10 minuter. 
Ta ut formen och låt laxen först svalna i rumstemperatur och sedan 
bli helt kall i kylen. Häll inte ut vätskan.

Ärtsås:
400 g gröna ärtor, djupfrysta
ca 1 msk wasabipulver, (eller wasabipasta) valfri mängd
2 dl hackad färsk persilja eller koriander
1 msk citronjuice
flingsalt och svartpeppar
Låt ärtorna tina. Mixa dem sedan med resterande ingredienser till såsen.

Dillmajonnäs:
3 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
½–1 dl hackad färsk dill
flingsalt och svartpeppar

Blanda samman till en fluffig sås.

Chipotlehollandaise:
2 äggulor
½ dl koncentrerad apelsinjuice
en nypa flingsalt
250 g skirat smör
250 g Kesella
rivet skal av ½ apelsin
chipotlepaste
salt och svartpeppar
 
Vispa ägg, apelsinjuice och salt över vattenbad tills smeten tjocknar. 
Häll i en blender eller i en skål och kör i blendern eller vispa handfast 
och tillsätt chipotlepurén. Tillsätt det skirade smöret, först droppvis och 
sedan i en jämn stråle tills du får en fin majonnäskonsistens. Rör ner kesellan. 
Smaka av med salt, peppar, apelsinskal och ett par droppar citronjuice.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Inkokt lax med wasabikräm
Apr
2

To kill my darlings – sommarrullar

pin it button To kill my darlings – sommarrullar

Sommarrullar 3 To kill my darlings – sommarrullarFoto: Cecilia Vikbladh

Att välja och plocka bort bra och goda recept. Just det, är ett av det svåraste momenten med att göra en kokbok. Vanligtvis har jag massvis av recept och bilder att välja mellan, men allt får tyvärr inte plats. Det här receptet var tänkt till min bok ”Våga vara Veggivore”. Vietnamesiska sommarrullar är ett av mina ”darling-recept”.

Vietnamesiska sommarrullar – åh, så fräscht och smakrikt. Och beroende på vilken fyllning du väljer så är i stort sett ingen matlagning involverad alls. Rullarna fungerar lite som en ”man tager vad man haver”-rätt. Du kan göra dina rullar helt veganska, vegetariska, med kött, fisk, skaldjur eller kyckling. Anka, riktigt mör rostbiff eller pulled pork fungerar också bra. En tunn skiva kokt fläsksida och räkor hör till de vanligaste traditionella vietnamesiska fyllningarna och det är jättegott. Men även helt vegetariska rullar med tofu hör till mina favoriter. Mango och avokado är en höjdare tillsammans med strimlade grönsaksfavoriter. Tänk på att glasnudlarna är gjorda av mungbönor om du är allergisk mot soja och nötter, men risnudlar funkar lika bra. Det finns inga regler för hur du ska fylla rullarna. Testa dig fram.

Det svåraste är att få till rätt konsistens på rispappret. Fyll en vid bunke eller skål med rumstempererat vatten. Lägg ut rena, fuktiga kökshanddukar på arbetsbordet. Sedan är det bara att doppa arken i vattnet tills det börjar bli flexibelt, det går snabbt. Det ska inte bli helt sladdrigt för då kommer det att gå sönder när du rullar samman det. Vik samman en rulle åt gången.

Om jag ska ha med rullarna på utflykt eller liknande brukar jag fodra arken med någon typ av följsam sallad och sedan fortsätta med resten av ingredienserna. På bilden har jag lagt örterna direkt mot risarken. På så vis får du ett vackert mönster. Välj de största arken, det finns olika storlekar, då har du större marginal och det blir lättare att rulla dem.

Sommarrullar 1 To kill my darlings – sommarrullar

 

16 RULLAR
16 risbladspapper
Basfyllning:
100 g tunna ris- eller glasnudlar
1 gurka
100 g färska böngroddar
2 stora morötter
följsam grönsallad
ev. 1 avokado
ev. 1 mango
en bunt färsk mynta
ev. en bunt färsk koriander
ev. en bunt färsk söt thaibasilika
Fyllning
4–5 vanliga skalade räkor i vardera rulle
eller
ca 10–15 g tofu i vardera rulle
eller annan valfri fyllning

Nuoc cham-sås:
2 vitlöksklyftor
3 små röda färska chilifrukter
3 limefrukter
4 msk kokossocker eller råsocker
1 dl fisksås

Hoisinsås:
1–2 dl hoisinsås
2–3 msk risvinäger
ev. ett par droppar sesamolja
ca 1 dl rostade jordnötter

Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Spola dem med kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. 
Klipp nudlarna i ca 6 cm långa bitar.
Basfyllning: Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna, skär gurkan i tunna strimlor. 
Skala morötterna och skär dem i tunna strimlor.
Blöt rispappersarken och lägg ut dem på kökshandduken enligt beskrivningen ovan. 
Lägg ört eller örter och eventuellt sallad på arket. Fyll på med de övriga ingredienserna ovanpå örterna. 
Lägg fyllningen en bit upp på arket.
Vik den kortaste delen av arkets långsida över fyllningen. Vik sedan in kortsidorna och packa fyllningen lite. 
Sedan rullar du ihop paketet.
Om du inte ska servera rullarna direkt kan du täcka dem med en fuktig handduk så de inte blir torra.
Nuoc cham-sås: Skala vitlöken och krossa klyftorna tillsammans med chilifrukterna i en mortel. 
Häll massan i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Häll eventuellt över 2–3 msk kokande vatten, 
alternativt risvinäger, så att sockret löser sig.
Hoisinsås:
Blanda samman hoisinsås, vinäger och lite sesamolja. Hacka nötterna och lägg dem ovanpå såsen. 
Servera rullarna med de båda såserna.
Sommarrullar 4blogg.1 To kill my darlings – sommarrullar


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button To kill my darlings – sommarrullar
Apr
1

Fisktacos med salsa fresca och coleslaw

pin it button Fisktacos med salsa fresca och coleslaw

fisktacos 3 1024x761 Fisktacos med salsa fresca och coleslaw
Det här är gott, riktigt gott! Fredagsmys på hög nivå. Tacos som är tillagade med mycket 
kärlek och bra råvaror är bland det godaste som finns.
De frasiga fiskbitarna är väldigt svåra att motstå. Ha gärna lite guacamole i en skål vid sidan av.

4 portioner
Coleslaw:
500 g röd- eller vitkål
1 stor morot
½ selleristjälk
½ dl majonnäs
½ dl gräddfil
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk hel kummin
1 tsk strösocker
svartpeppar och salt
Salsa fresca:
1 papaya
1 mango
1 röd paprika
1–2 msk citron/limejuice
3–4 msk olivolja
1 tsk färsk riven ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl färsk mynta, finhackad
½ dl vårlök
chili, valfritt
flingsalt och svartpeppar
olja till fritering
Chipotlemajonnäs
2 dl majonnäs, helst hemslagen
1–2 msk chipotlepaste

Picklad lök:
2 röda lökar
2 dl vitvinsvinäger
½ dl socker
1 msk salt
1 lagerblad
1 färsk chili

Friterad fisk:
600 g torsk-, sei-, lax- eller havsaborrefiléer
1 dl panko
100 g vetemjöl
2 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
½ tsk salt
1 ägg

Till servering:
8–12 små tortillabröd

Coleslaw: Strimla kålen. Skala moroten och riv den grovt. Finhacka stjälsellerin. 
Blanda grönsakerna. Rör ihop majonnäs, gräddfil och vinäger i en skål. 
Tillsätt kummin och strösocker och smaka av med salt och peppar. 
Häll dressingen över kålsalladen och blanda väl. Ställ i kylen och låt 
stå i 2 timmar före servering om möjligt.
Salsa fresca: Skär papaya, mango och paprika i små tärningar. Blanda samman alla ingredienserna till salsan.
Chipotlemajonnäs: Blanda samman ingredienserna till majonnäsen och låt stå kallt till servering.
Picklad lök:
Skala och skiva löken fint. Blanda samman resten av ingredienserna. Koka upp.
Dra åt sidan och lägg i löken. Låt kallna i kylen. Låt stå kallt i kylen, helt i 2 timmar.
Friterad fisk: Dela fisken i ca 10 cm långa bitar. Häll panko på en stor tallrik. 
Blanda mjöl paprikapulver, chilipulver och salt på en annan stor tallrik. 
Vispa upp ägget i en djup tallrik.
Värm frityrolja till 180 grader. Doppa fisken först i vetemjöl, sedan ägg och sist i panko. 
 Fritera i 2 minuter tills fiskfiléerna är krispiga.

Servera fisktacosen med tortillabröd, limeklyftor, salsa fresca, coleslaw, chipotlemajonnäs och picklad lök.
fisktacos2 Fisktacos med salsa fresca och coleslaw


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Fisktacos med salsa fresca och coleslaw
Feb
24

Berlin – en julklapp till mig själv

pin it button Berlin – en julklapp till  mig själv

Idag fick Upper House och Daniel Berlin vars en stjärna i Michelinguiden. Jag har haft turen att få njuta av maten på båda de här ställena och faktiskt där ätit ett par av mina bästa måltider i Sverige. Två gånger har jag besökt Daniel Berlin i lilla Skåne Tranås. Precis innan jul bokade jag bord för ett nytt besök i Maj. Det var min julklapp till mig själv och det är jag otroligt glad över. Båda restaurangerna bjuder på fantastiska matupplevelser och otroligt vacker mat. Tyvärr har jag inte kvar menyerna och bilderna är inte helt nytagna, men ni får i alla fall en liten uppfattning.

UPPER HOUSE

MENY 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv

havskrafta 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv

ostron 2 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självfalupuff 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv brod 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självbiff 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självhallon 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig självglass 2 1024x1024 Berlin – en julklapp till  mig självbjork Berlin – en julklapp till  mig själv

DANIEL BERLIN

svamp 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig själv

Anka 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självLok 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig själv

Blomkal 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig självMjolk 1024x682 Berlin – en julklapp till  mig själv

berlin 682x1024 Berlin – en julklapp till  mig själv

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Berlin – en julklapp till  mig själv