Jun
1

Omelett med vattenkrasse tomat och fetaost

pin it button Omelett med vattenkrasse tomat och fetaost

Vatten kopia Omelett med vattenkrasse tomat och fetaost

Pepprig, smakrik och nyttig är vattenkrassen. Tyvärr kan den vara lite svår att få tag på, men har du möjlighet så odla din egen. Smörstekt krasse blir perfekt i min goda omelett. Tomaterna har jag själv ugnstorkat, det är lätt gjort och lyfter smaken på tomaterna till himmelska höjder med massvis av mustig umamismak. Tänk på att inte använda mer än 2–3 ägg i en omelett, perfekt för en person. Använder du för många ägg blir omeletten läderaktig i konsistensen. Ta för vana att bara göra portionsomeletter, det tar inte mer än max 30 sekunder att göra en omelett, så snabbt går det i alla fall. På bilden har jag dekorerat med tagetesblommor.

VATTENKRASSE kopia1 Omelett med vattenkrasse tomat och fetaost

 

Fyllning, 4 personer
Ca 1 liter vattenkrasse eller spenat
1 msk smör
salt och peppar
Ugnstorkade tomater
eller torkade tomater på burk
30 körsbärstomater
2 tsk flingsalt
1 tsk råsocker
nymald svartpeppar
1–2 msk olivolja
eventuellt valfri färsk ört
100 g fetaost
Grundrecept till omelett, en person
2–3 ägg
1–2 msk vatten, mjölk, grädde eller créme fraiche
en nypa salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 80 grader. Dela tomaterna. Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
Blanda ingredienserna och lägg dem på plåten. Låt tomaterna torka i ugnen i 4–6 timmar. 
Titta till i slutet så att de inte bränns vid.
Fräs vattenkrasse i smöret i ett par minuter, salta och peppra. Ställ åt sidan.
Knäck äggen i en skål och rör samman lätt med vätskan och kryddorna. 
Vispa inte utan rör bara samman lite lätt. Lägg en matsked smör i pannan och låt det bli riktigt hett, 
när det fräst och bubblat färdigt häller du i smeten. Skaka på pannan så att smeten 
fyller bottnen på pannan. Sedan skakar du ännu lite kraftigare fram och tillbaka på pannan. 
Precis innan smeten stelnar lägger du i vattenkrasse, fetaost och tomater. 
Vik över kanterna och låt omeletten glida ner på tallriken.

Vattenkras 21 Omelett med vattenkrasse tomat och fetaost
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Omelett med vattenkrasse tomat och fetaost
Maj
28

Tiramisùkräm med rabarber i glas

pin it button Tiramisùkräm med rabarber i glas

blogg rab 21 Tiramisùkräm med rabarber i glas 

Här kommer ett tips på en dessert som går snabbt att göra. Desserten är frisk, krämig och knaprig. Perfekt!

blogg rab 1 Tiramisùkräm med rabarber i glas

4–6 portioner
Rabarberkräm:
500 g rabarber
1 dl socker
Kokossmulor:
2 dl mjöl
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
100 g smör
Klassisk tiramisùkräm:
500 g mascarponeost
2 ägg
3 msk strösocker
en nypa salt
Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Smält sockret 
under omrörning med ett par matskedar vatten till en lag.
Låt rabarberbitarna koka i lagen tills de mjuknat något. 
Häll upp i en skål och låt svalna. Sätt ugnen på 175 grader. 
Knip samman ingredienserna till klumpiga smulor. 
Grädda i ca 20 minuter. Rör runt lite då och då bland smulorna. 
Separera gulan och vitan i två rena skålar. 
Vispa socker och gulorna till en ljus fluffig kräm. 
Rör färskosten mjuk och blanda ner den i ägg- och sockerkrämen. 
Vispa vitorna med en nypa salt tills du kan forma styva toppar. 
Blanda försiktigt ner äggvitan i ostkrämen. 
Varva i lager och avsluta med kokossmulor. 
1  Tiramisùkräm med rabarber i glas vas 2 Tiramisùkräm med rabarber i glas 
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Tiramisùkräm med rabarber i glas
Maj
19

”Fun Dining” hos Tareq Taylors Kockeriet

pin it button Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Nu är Kockeriet by Tareq Taylor i Malmö nyinvigt. I stället för Fine Dining introducerar Tareq tillsammans med sina kockar konceptet ”Fun Dining.” Ett supertrendigt begrepp inom restaurangvärlden. Helt enkelt – tillbaka till glädjen och enkelheten. Inga stela middagar med en restaurangmiljö där middagsgäster inte vågar prata högt och skratta. Det ska vara kul och avslappat att äta på Kockeriet. Lite som att äta hemma, fast tillsammans och på restaurang med all önskvärd service, så klart. Med ett nära förhållande mellan gäster och kockar. Nyligen byggdes lokalen om, nu med total insyn i köket och med en förhoppning om att måltiden gärna får bli interaktiv.

tareq 682x1024 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet foto: Cecilia Vikbladh

  051916 2606 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockerietalan Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Konceptet innebär att rätter med olika smaker ställs fram på borden och alla äter ur samma uppläggningsfat, man delar, helt enkelt. Men vill du ha din egen lilla tallrik så frågar du bara efter det, inga problem. Alla testar lite av allt. Du kan äta åtta olika rätter eller bara en, det är upp till dig. Det är meningen att ätandet ska vara opretentiöst och okomplicerat, fast naturligtvis med hög ambitionsnivå. Inga djupa akademiska analyser av maten utan varje rätt ska helt enkelt vara en smakexplosion i munnen. Stanna gärna upp en kort stund och reagera över hur underbart gott maten smakar, men återgå sedan gärna till samtalet. Det är matglädjen, gemenskapen och njutningen som är det viktiga.

drink 682x1024 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Du kommer dessutom att kunna välja mellan två fantastiska desserter och menyn är ständigt under förändring. I cocktailbaren finns Alan Pilkington som blandar de ljuvligaste drinkarna.

bakgard 1024x682 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

 

 

f Fun Dining hos Tareq Taylors Kockerietservering Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

rabarber Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

kyckling Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

051916 2559 Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

   J Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet

Du kan fortfarande boka Kockeriet för event, men nu på måndag- och tisdagskvällar.

Lokalen ligger i ett vackert gammalt sädesmagasin, precis bakom kvarteret Sankt Gertrud och Caroli, ut mot kanalen och centralstationen.

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Fun Dining hos Tareq Taylors Kockeriet
Apr
10

Inkokt lax med wasabikräm

pin it button Inkokt lax med wasabikräm


Ett litet tips på en helt underbar söndagsmiddag. Vacker rosafärgad lax med härligt 
grön ärt- och wasabikräm. Enkelt att tillaga, nyttigt att äta och vansinnigt gott! 
Servera med en eller flera såser med nykokt potatis.
inkokt lax med artsås Inkokt lax med wasabikräm
Ca 8 portioner
Lax:
1 ½ kg laxfilé
2 liter vatten
2 msk flingsalt
8 citrongrässtjälkar
2 stjärnanis, hela
2 limefrukter

Sätt ugnen på 150 grader. Dra bort eventuella ben och skär bort skinnet på laxen.
Skär bitar, 3–4 cm breda. Lägg ett bakplåtspapper i en stor ugnsfast form.
Ansa citrongräset. Banka på rotbiten så att den spricker och öppnas upp. 
Skär bort den torra toppen på citrongräset. Häll vatten och salt i en kastrull.
Lägg i citrongräs, kryddorna och lime i klyftor med skalet på. Koka buljongen i ca 10 minuter. Häll sedan lagen över 
laxen och täck med folie. Låt stå i ugnen i ca 10 minuter. 
Ta ut formen och låt laxen först svalna i rumstemperatur och sedan 
bli helt kall i kylen. Häll inte ut vätskan.

Ärtsås:
400 g gröna ärtor, djupfrysta
ca 1 msk wasabipulver, (eller wasabipasta) valfri mängd
2 dl hackad färsk persilja eller koriander
1 msk citronjuice
flingsalt och svartpeppar
Låt ärtorna tina. Mixa dem sedan med resterande ingredienser till såsen.

Dillmajonnäs:
3 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
½–1 dl hackad färsk dill
flingsalt och svartpeppar

Blanda samman till en fluffig sås.

Chipotlehollandaise:
2 äggulor
½ dl koncentrerad apelsinjuice
en nypa flingsalt
250 g skirat smör
250 g Kesella
rivet skal av ½ apelsin
chipotlepaste
salt och svartpeppar
 
Vispa ägg, apelsinjuice och salt över vattenbad tills smeten tjocknar. 
Häll i en blender eller i en skål och kör i blendern eller vispa handfast 
och tillsätt chipotlepurén. Tillsätt det skirade smöret, först droppvis och 
sedan i en jämn stråle tills du får en fin majonnäskonsistens. Rör ner kesellan. 
Smaka av med salt, peppar, apelsinskal och ett par droppar citronjuice.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Inkokt lax med wasabikräm
Apr
2

To kill my darlings – sommarrullar

pin it button To kill my darlings – sommarrullar

Sommarrullar 3 To kill my darlings – sommarrullarFoto: Cecilia Vikbladh

Att välja och plocka bort bra och goda recept. Just det, är ett av det svåraste momenten med att göra en kokbok. Vanligtvis har jag massvis av recept och bilder att välja mellan, men allt får tyvärr inte plats. Det här receptet var tänkt till min bok ”Våga vara Veggivore”. Vietnamesiska sommarrullar är ett av mina ”darling-recept”.

Vietnamesiska sommarrullar – åh, så fräscht och smakrikt. Och beroende på vilken fyllning du väljer så är i stort sett ingen matlagning involverad alls. Rullarna fungerar lite som en ”man tager vad man haver”-rätt. Du kan göra dina rullar helt veganska, vegetariska, med kött, fisk, skaldjur eller kyckling. Anka, riktigt mör rostbiff eller pulled pork fungerar också bra. En tunn skiva kokt fläsksida och räkor hör till de vanligaste traditionella vietnamesiska fyllningarna och det är jättegott. Men även helt vegetariska rullar med tofu hör till mina favoriter. Mango och avokado är en höjdare tillsammans med strimlade grönsaksfavoriter. Tänk på att glasnudlarna är gjorda av mungbönor om du är allergisk mot soja och nötter, men risnudlar funkar lika bra. Det finns inga regler för hur du ska fylla rullarna. Testa dig fram.

Det svåraste är att få till rätt konsistens på rispappret. Fyll en vid bunke eller skål med rumstempererat vatten. Lägg ut rena, fuktiga kökshanddukar på arbetsbordet. Sedan är det bara att doppa arken i vattnet tills det börjar bli flexibelt, det går snabbt. Det ska inte bli helt sladdrigt för då kommer det att gå sönder när du rullar samman det. Vik samman en rulle åt gången.

Om jag ska ha med rullarna på utflykt eller liknande brukar jag fodra arken med någon typ av följsam sallad och sedan fortsätta med resten av ingredienserna. På bilden har jag lagt örterna direkt mot risarken. På så vis får du ett vackert mönster. Välj de största arken, det finns olika storlekar, då har du större marginal och det blir lättare att rulla dem.

Sommarrullar 1 To kill my darlings – sommarrullar

 

16 RULLAR
16 risbladspapper
Basfyllning:
100 g tunna ris- eller glasnudlar
1 gurka
100 g färska böngroddar
2 stora morötter
följsam grönsallad
ev. 1 avokado
ev. 1 mango
en bunt färsk mynta
ev. en bunt färsk koriander
ev. en bunt färsk söt thaibasilika
Fyllning
4–5 vanliga skalade räkor i vardera rulle
eller
ca 10–15 g tofu i vardera rulle
eller annan valfri fyllning

Nuoc cham-sås:
2 vitlöksklyftor
3 små röda färska chilifrukter
3 limefrukter
4 msk kokossocker eller råsocker
1 dl fisksås

Hoisinsås:
1–2 dl hoisinsås
2–3 msk risvinäger
ev. ett par droppar sesamolja
ca 1 dl rostade jordnötter

Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Spola dem med kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. 
Klipp nudlarna i ca 6 cm långa bitar.
Basfyllning: Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna, skär gurkan i tunna strimlor. 
Skala morötterna och skär dem i tunna strimlor.
Blöt rispappersarken och lägg ut dem på kökshandduken enligt beskrivningen ovan. 
Lägg ört eller örter och eventuellt sallad på arket. Fyll på med de övriga ingredienserna ovanpå örterna. 
Lägg fyllningen en bit upp på arket.
Vik den kortaste delen av arkets långsida över fyllningen. Vik sedan in kortsidorna och packa fyllningen lite. 
Sedan rullar du ihop paketet.
Om du inte ska servera rullarna direkt kan du täcka dem med en fuktig handduk så de inte blir torra.
Nuoc cham-sås: Skala vitlöken och krossa klyftorna tillsammans med chilifrukterna i en mortel. 
Häll massan i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Häll eventuellt över 2–3 msk kokande vatten, 
alternativt risvinäger, så att sockret löser sig.
Hoisinsås:
Blanda samman hoisinsås, vinäger och lite sesamolja. Hacka nötterna och lägg dem ovanpå såsen. 
Servera rullarna med de båda såserna.
Sommarrullar 4blogg.1 To kill my darlings – sommarrullar


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button To kill my darlings – sommarrullar