To kill my darlings – sommarrullar

pin it button To kill my darlings – sommarrullar

Sommarrullar 3 To kill my darlings – sommarrullarFoto: Cecilia Vikbladh

Att välja och plocka bort bra och goda recept. Just det, är ett av det svåraste momenten med att göra en kokbok. Vanligtvis har jag massvis av recept och bilder att välja mellan, men allt får tyvärr inte plats. Det här receptet var tänkt till min bok ”Våga vara Veggivore”. Vietnamesiska sommarrullar är ett av mina ”darling-recept”.

Vietnamesiska sommarrullar – åh, så fräscht och smakrikt. Och beroende på vilken fyllning du väljer så är i stort sett ingen matlagning involverad alls. Rullarna fungerar lite som en ”man tager vad man haver”-rätt. Du kan göra dina rullar helt veganska, vegetariska, med kött, fisk, skaldjur eller kyckling. Anka, riktigt mör rostbiff eller pulled pork fungerar också bra. En tunn skiva kokt fläsksida och räkor hör till de vanligaste traditionella vietnamesiska fyllningarna och det är jättegott. Men även helt vegetariska rullar med tofu hör till mina favoriter. Mango och avokado är en höjdare tillsammans med strimlade grönsaksfavoriter. Tänk på att glasnudlarna är gjorda av mungbönor om du är allergisk mot soja och nötter, men risnudlar funkar lika bra. Det finns inga regler för hur du ska fylla rullarna. Testa dig fram.

Det svåraste är att få till rätt konsistens på rispappret. Fyll en vid bunke eller skål med rumstempererat vatten. Lägg ut rena, fuktiga kökshanddukar på arbetsbordet. Sedan är det bara att doppa arken i vattnet tills det börjar bli flexibelt, det går snabbt. Det ska inte bli helt sladdrigt för då kommer det att gå sönder när du rullar samman det. Vik samman en rulle åt gången.

Om jag ska ha med rullarna på utflykt eller liknande brukar jag fodra arken med någon typ av följsam sallad och sedan fortsätta med resten av ingredienserna. På bilden har jag lagt örterna direkt mot risarken. På så vis får du ett vackert mönster. Välj de största arken, det finns olika storlekar, då har du större marginal och det blir lättare att rulla dem.

Sommarrullar 1 To kill my darlings – sommarrullar

 

16 RULLAR
16 risbladspapper
Basfyllning:
100 g tunna ris- eller glasnudlar
1 gurka
100 g färska böngroddar
2 stora morötter
följsam grönsallad
ev. 1 avokado
ev. 1 mango
en bunt färsk mynta
ev. en bunt färsk koriander
ev. en bunt färsk söt thaibasilika
Fyllning
4–5 vanliga skalade räkor i vardera rulle
eller
ca 10–15 g tofu i vardera rulle
eller annan valfri fyllning

Nuoc cham-sås:
2 vitlöksklyftor
3 små röda färska chilifrukter
3 limefrukter
4 msk kokossocker eller råsocker
1 dl fisksås

Hoisinsås:
1–2 dl hoisinsås
2–3 msk risvinäger
ev. ett par droppar sesamolja
ca 1 dl rostade jordnötter

Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Spola dem med kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. 
Klipp nudlarna i ca 6 cm långa bitar.
Basfyllning: Dela gurkan på längden och skrapa bort kärnorna, skär gurkan i tunna strimlor. 
Skala morötterna och skär dem i tunna strimlor.
Blöt rispappersarken och lägg ut dem på kökshandduken enligt beskrivningen ovan. 
Lägg ört eller örter och eventuellt sallad på arket. Fyll på med de övriga ingredienserna ovanpå örterna. 
Lägg fyllningen en bit upp på arket.
Vik den kortaste delen av arkets långsida över fyllningen. Vik sedan in kortsidorna och packa fyllningen lite. 
Sedan rullar du ihop paketet.
Om du inte ska servera rullarna direkt kan du täcka dem med en fuktig handduk så de inte blir torra.
Nuoc cham-sås: Skala vitlöken och krossa klyftorna tillsammans med chilifrukterna i en mortel. 
Häll massan i en skål och tillsätt övriga ingredienser. Häll eventuellt över 2–3 msk kokande vatten, 
alternativt risvinäger, så att sockret löser sig.
Hoisinsås:
Blanda samman hoisinsås, vinäger och lite sesamolja. Hacka nötterna och lägg dem ovanpå såsen. 
Servera rullarna med de båda såserna.
Sommarrullar 4blogg.1 To kill my darlings – sommarrullar


Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button To kill my darlings – sommarrullar

Kommentarfunktionen är avstängd.