Idag är det Vegetariska dagen

pin it button Idag är det Vegetariska dagen

paron blogg 3 Idag är det Vegetariska dagen

Det finns en dag för allt. Inget konstigt med det, men i anledning av vegodagen tänkte jag bjuda på ett superenkelt och riktigt gott vegorecept.

Visst går det alldeles utmärkt att leva ett helt liv utan att äta kött och fisk. Tricket är att äta allsidigt. Ta inte bara bort köttet ur kosten utan ersätt det med bland annat baljväxter, nötter och frön. För dig som är lakto-ovo vegetarian, det vill säga du som äter ägg och mejeriprodukter kommer frågan om tillräckligt näringsbehov aldrig att vara något problem.

I ärlighetens namn inte för dig som är vegan heller, men det finns ett par saker som du bör känna till. Som vegan är det viktigt att få i sig extra kalcium, järn, vitamin D och kanske zink och naturligtvis B12 i form av kosttillskott. Välj gärna en multivitamin anpassad för veganer och köp hem produkter som är berikade med de här mineralerna och vitaminerna. Försök att äta så mycket fullvärdiga eller kompletta proteiner som möjligt. När man pratar fullvärdiga proteiner så menar man att produkten ska innehålla samtliga 8 av de essentiella aminosyrorna.

Bovete är inget sädesslag, det är bovetets frukter som används till mjölet. Bovetet är dessutom en av få vegetabilier som innehåller fullvärdiga proteinerna.

 

Bovete blogg 2 Idag är det Vegetariska dagen

Bovetegaletter med varma päron och pekannötter

På ett franskt crêperie finns det ofta två olika sorters pannkakor: Crêpes av vetemjöl, dessa serveras med söta tillbehör som sylt, choklad, samt galetter som är grövre och matigare av bovete.

Galetter är enkelt att göra och det passar så otroligt bra fylla dem olika varianter av grönsaker, röror och sallader.

Till den här galetten som jag brukar göra till brunch, har jag valt smörstekta päron, pekannötter och ostkräm. Den självklara drycken till galette är cider, välj inte den söta läskcidern, det ska vara den torra varianten som man köper på systemet.

 

4 portioner
Smeten:
4 dl bovetemjöl
2 ägg
1 msk flingsalt
4 dl vatten
2 msk smält smör
smör till stekning
Fyllning:
1–2 dl pekan- eller valnötter
4 päron, skurna i klyftor
smör att steka i
ca 100 g chèvre eller grönmögelost
4 dl crème fraiche
salt och peppar
2–3 matskedar honung
blandad sallad
eventuellt en god vinägrette

Rosta nötterna i torr panna. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, ägg och salt i en bunke. 
Tillsätt vattnet lite åt gången och rör till en jämn smet. Vispa gärna med elvisp. 
Låt smeten vila i 30 minuter eller mer, gärna över natten. Vispa smeten igen och 
tillsätt det smälta smöret. Stek galetterna i smör i en het stekpanna. 
Vicka på pannan när du hällt i smeten och grädda dem på båda sidor. 
Dela päronen och stek dem i omgångar i rikligt med smör. Smula ner osten i en bunke. 
Rör samman ost och crème fraiche. Salta och peppra. Lägg lite sallad på varje pannkaka. 
Fördela päronen över salladen. Ringla honung över päronen. 
Skeda gärna över lite vinägrett. Strö nötter över galetten. Avsluta med en rejäl klick ostkräm.
 Bovete blogg 1 Idag är det Vegetariska dagen
Paron blogg 1 Idag är det Vegetariska dagen





Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Idag är det Vegetariska dagen

Kommentarfunktionen är avstängd.