Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

pin it button Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

pumpor till blogg 4 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i reprisText och foto: Cecilia Vikbladh

Pumpa är inte enbart en dekorationsgrönsak som används vid Halloween. Nej pumpa funkar egentligen året runt och är både otroligt gott och dessutom supernyttigt. Om du inte brukar använda pumpa så är det verkligen dags nu. Perfekt som soppa, ugnsbakad, till kakor, olja, sylt, chutney, stekt eller mosad. Pumpan är välvilligt inställd till både fantasifull kryddning och olika tillagningsmetoder, så det är bara att testa. Pumpan är en foglig kameleont – det är du som bestämmer hur den ska smaka. En magisk grönsak som kan förvandlas till i stort sett vad du vill. Jag skulle kunna ägna pumpan en hel bok. Men idag jag nöjer mig med ett par recept ur mina senaste böcker. Recepten har tidigare varit publicerade i bloggen, men tål att ”se dagens ljus” ännu en gång.

Det blir tips på en het och len pumpasoppa och en smakrik helt ljuvlig rätt med klara influenser från det asiatiska köket. Den bräserade pumpan funkar fantastiskt som ensamrätt men smakar allra bäst tillsammans med jasminris. Men den är även god som tillbehör till andra grönsaker, kött eller fisk.

Dessutom helgens bästa fikatips, fluffiga pannkakor med en perfekt sötma. Pumporna är ofta ganska stora och därför är ett bra tips att göra lite extra pumpamos. Smart att förvara i förpackningar i frysen. Enkelt att ta fram när du känner för att göra soppa, paj, kakor, bullar eller pastasås med pumpa som bas.

Om du kokar ditt mos ska du skala pumpan först, skär pumpaköttet i mindre, lika stora bitar och täck med vatten. Koka tills köttet är mjukt, ca 30 minuter. Häll av vattnet och låt bitarna ånga av något innan du kör dem i mixern eller mosar med en potatisstöt. Om du istället bakar pumpan i ugnen, så bör skalet vara på. Ugnsbakad pumpa blir något sötare i köttet.

Naturligtvis blir det även pumpapaj i helgen. Pumpapaj känner nog de flesta till och här får du ett lite annorlunda recept på just pumpapaj. Med brieost och grönkål kommer pajen att bli en av receptfavoriterna under helgen. Pajen är allra godast nygräddad eller lite ljummen. När osten väl stelnat blir den inte krämig igen. Visst är den snygg, orangea pumpabitar, lila rödlök och knallgrön kål. Men det spelar ingen roll hur snygg den här pajen är. För det är insidan som räknas. Och jag säger bara, den här pajen är så fantastiskt god. Dekorera gärna med vitlöksgroddar eller andra groddar. Rostade pumpakärnor ger extra crisp om du känner för det.

Pumpapankisar med ricotta och vanilj/pumpasylt

pumpapankis 1 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

16–20 pannkakor
Naturellt pumpamos:
ca 500 g pumpa, gärna hokkado, muscat, eller buttercup
smör eller olja till plåten
Söt vaniljpumpa
ca 500 g pumpa
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 vaniljstång
1 tsk finrivet citronzest
Pankisar
5 ägg
5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
250 g ricotta
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl pumpamos
smör till stekning
Servera med vispad grädde
Börja med det naturella pumpamoset först. Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra eller olja en plåt med oliv- eller rapsolja.
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Lägg pumpan med köttsidan nedåt. 
Grädda tills pumpan är mjuk, 30–40 minuter.
Skär bort skalet och mosa eller kör pumpaköttet i en mixer.
Gör sedan den söta vaniljpumpan. Skär resten av den råa pumpan i små kuber, 
ca 1x1 cm, ta bort skalet. Lägg bitarna i en kastrull med tjock botten, 
annars kan det lätt brännas vid. Häll strösocker och vatten. 
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. 
Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills bitarna är möra och vätskan 
blivit simmig, ca 15 minuter. Riv eventuellt ner ½ tsk citronskal.
Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker till pannkakorna. 
Rör sedan ner ricotta tills allt blir en homogen smet. 
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner mjölblandningen i smeten. 
Rör till sist ner pumpamoset. Smält rikligt med smör i en stekpanna 
och skeda upp ett par matskedar smet i 3–4 högar. Stek tills smeten stannat på båda sidor. 
Servera med iskall grädde och den söta vaniljpumpan.

Het och len pumpasoppa

Pumpasoppa 8 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris
6–8 portioner
1 ½ kg pumpa, gärna butternut-, muscat- eller hokkaidopumpa
1 röd chili
2 stjälkar citrongräs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
3–4 dl kokosmjölk
8 dl vatten
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
1 nypa cayennepeppar
1 msk kokos-, palm- eller farinsocker
rivet skal och saft av 1 apelsin eller 1 citron
salt och svartpeppar, en nypa socker
koriander, chili och pumpa eller olivolja
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Pensla snittytorna med olivolja och lägg halvorna med 
snittytan nedåt på en plåt. Ugnsbaka i 200 grader i 45–60 minuter eller tills pumpan är mjuk. 
Gröp ur köttet.
Halvera chilin och ta bort kärnorna, skär i mindre bitar. Ansa citrongräset och banka till den 
knubbiga vita delen av stjälken. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan i en panna och bryn 
chili, citrongräs, lök och vitlök på medelstark värme i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, 
vatten och buljongtärningar. Låt sjuda i 10 minuter. Blanda ner pumpaköttet och låt det bli varmt. 
Mixa soppan slät. Rör ner citrusjuice och -skal. Smaka av med salt, peppar och socker.  
Servera med färsk koriander och färsk chili.

 Pumpa med spenat och ris

pumpa till blogg 3 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i reprisText och foto: Cecilia Vikbladh

 
4 portioner
2 msk oliv- eller rapsolja
500 g pumpa
½ dl japansk soja
½ msk ljust muskovadosocker
1 msk finhackad ingefära
1 vitlöksklyfta
400 g babyspenat
1–2 msk sesamfrö
Tillaga riset enligt anvisningarna på paketet. Låt det koka medan du tillagar pumpan. 
Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. 
Stek pumpan tills den börjar få lite färg i kanterna. Sänk värmen och häll på soja och socker. 
Lägg på ett lock och låt sjuda tills pumpan är ”al dente” eller nästan helt mjuk. 
Tillsätt eventuellt lite vatten och ännu lite mer soja. Skala och finhacka ingefära och vitlök, 
blanda ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk.
Servera pumparöran ovanpå riset och strö över sesamfrön. Rosta gärna fröna för en nötigare smak.

Pumpapaj med grönkål och brieost

pumpapaj xxx till blogg Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

6–8 pers
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl Kesella
1 msk vatten
Fyllning:
2 röda lökar
400 g pumpa, ugnsbakad, skuren i småbitar, 2–3 cm
2 msk olivolja
8–10 blad färsk salvia eller ½ tsk torkad
400 g grön- eller svartkål, spenat eller mangold. Ta bort den tjocka stjälken och riv loss bladen
200 g briost
5 ägg
5 dl crème fraiche eller vispgrädde
flingsalt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen 225 grader. Häll mjölet i matberedaren med kniven isatt. Dela smöret i kuber och kör i ett par sekunder.
Blanda sedan ner kesella och vatten. Kör tills en deg tar form. Kavla ut degen och klä en pajform ca 24–26 cm i 
diameter. Picka degen och förbaka pajen i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen i ugnen till 175 grader.
Ansa och skala löken. Låt rotänden vara hel, skär sex till åtta sammanhängande klyftor av varje lök.
Lägg pumpa, lök och salvia i en ugnsfast form och häll över olivolja. Salta och peppra. Rosta i ca 20 minuter på
200 grader.
Blanda samman ägg och crème fraiche eller grädde. Salta och peppra.
Förväll bladgrönsakerna i olivolja tills de är mjuka och följsamma. Låt rinna av i en sil, pressa ut resterande vätska. 
Salta och peppra. Lägg ut grönsakerna på den förbakade bottnen och häll ut äggstanningen över grönsakerna. 
Sätt ner ugnsvärmen till 175 grader. Lägg till sist på bitar av brieost. Baka pajen i ca 30 minuter eller tills den är färdig.
pumpa till blogg 2 Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Pumpan är en foglig kameleont – pumpafavoriter i repris

Kommentarfunktionen är avstängd.