Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

pin it button Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

 

korsbar 5 Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

Jag kan bara inte låta bli att köpa och äta körsbär, nu när de äntligen finns i butikerna. 
Visserligen är det de importerade bären vi får njuta av i nuläget, men krispiga körsbär slår det mesta. 
De svenska körsbären brukar mognar precis lagom till min födelsedag i mitten av juli. 
Jag älskar att göra de här vackra kakorna, inte minst för att jag tycker att de smakar så fantastiskt gott. 
Var noga med att välja en körsbärssylt av bra kvalitet, med mycket bär.

12 muffins
Muffins:
200 g mörk choklad, 70 %
4 dl extra fint vetemjöl
1 dl finmald sötmandel
1 tsk bikarbonat
250 g smör, rumstempererat
2½ dl strösocker
2½ dl ljust muskovadosocker
2 tsk vaniljsocker
4 ägg, rumstempererade
2 ½ dl filmjölk, rumstempererad

Smörkräm:
5 dl siktat florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g mörk choklad, 70 %
350 g smör, rumstempererat
2 msk körsbärslikör, Maraschino eller rom/whisky
1–2 dl körsbärsylt
3 dl vispgrädde
25 g rostade mandelspån
12 fina körsbär
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen till muffinsen över vattenbad. 
Låt den svalna. Blanda samman mjöl, mandel och bikarbonat i en skål. 
Lägg smöret i en skål. Vispa det smidigt med elvispen på medelhastighet. 
Blanda de båda sockersorterna och vaniljsocker. Rör ner sockret i smöret. 
Vispa i ca 3 minuter. Tillsätt äggen ett åt gången. Häll sedan i den smälta chokladen. 
Blanda väl. Rör sedan ner filmjölken. Till sist blandas de torra ingredienserna 
ner i smeten. Skeda ner smeten i formar men fyll dem bara till ¾, detta är viktigt. 
Grädda i max 20 minuter. Låt muffinsen svalna helt. Skär sedan ut en kon ur kakan där sylten ska ner.
Smält chokladen till krämen över vattenbad och låt svalna till rumstemperatur. 
Vispa smöret på medelhastighet med elvisp till det är ljust och krämigt. 
Tillsätt den smälta chokladen och fortsätt att vispa i ett par minuter. 
Sänk hastigheten och tillsätt florsocker och vaniljsocker, lite åt gången 
tills du får en bredbar kräm. Fyll krämen i en spritspåse med stort valfritt tyll. 
Fyll hålet i kakan med 1–2 tsk sylt.
Spritsa en krumelur av chokladkräm över hålet. Vispa grädden och fyll en annan 
spritspåse med grädden. Spritsa ut en liten dutt överst på muffinsen. 
Avsluta med ett körsbär och strö över lite rostade mandel.

korsbar 3 Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!Recept och foto: Cecilia Vikbladh, ur ”Sju sorters sommarkakor”, ICA bokförlag

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Syndiga schwartzwaldmuffins med körsbär – indulge yourself!

Kommentarfunktionen är avstängd.