Nu börjar tiden bli knapp, men än finns det tid att laga din egen Branteviksill. Kryddor och massvis av lök smaksätter den här skåningen från Brantevik. Följ receptet även om du tycker att mängden socker verkar för stor. Det här är en inläggning med gamla anor och trots att det finns massvis av sillinläggning att köpa så är den här varianten verkligen värd att göra själv.
Sill och strömming är samma art, vad som avgör fiskens namn är helt enkelt var den fiskas. Den fisk som fångas norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas strömming. Fisk som fångas längre söderut och på västkusten kallas sill.
Branteviksill Ca 10 portioner
Lag 1
1 kg sill/strömmingsfiléer
2 dl ättikssprit (12 %)
6 dl vatten
3 msk salt (inte Seltin eller liknande)
Lag 2
2 gula lökar
2 röda lökar
1 stor bunta dill
5 dl strösocker
40 vitpepparkorn, krossade
40 svartpepparkorn, krossade
20 kryddpepparkorn, krossade
4 lagerblad
1 citron, rivet skal
Dra skinnet av filéerna. Rör samman ingredienserna till den första lagen tills saltet löser sig. Lägg filéerna i lagen och låt stå i kylen i 12-24 timmar.
Ta upp filéerna och låt dem rinna av. Skala och hacka lökarna mycket fint. Tvätta och torka citronen. Riv skalet fint och hacka dillen. Blanda ingredienserna med socker, vit- och svartpeppar, kryddpeppar, lagerblad och citron. Varva den torra marinaden med filéerna. Ställ burken kallt i kylen. Vänd på krukan då och då. Sillen är färdig att servera efter 1 dygn i kylen. Servera på fullkornsbröd, kavring eller knäckebröd med skivat ägg. Sillen håller sig en vecka i kylen.