Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

pin it button Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

 

Varldens godaste lussebullar 2 Det som slog mig var att det faktiskt snart är adventlussse 31 Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

Det som verkligen slog mig var att det faktiskt snart är advent, och det om bara två veckor! Jag vet inte om det bara var ljudanläggningen som skulle testas med hjälp av Bing Crosby och bjällerklang, men butiken jag besökte idag var ”all in” vad gäller julkänsla. Juldekorationer, adventskalendrar, ljus och lyktor. Och det var faktiskt ganska mysigt, detta trots att jag inte alls är en stor julfantast. Plötsligt var det helt omöjligt att motstå impulsen att fylla kundvagnen med saffran, vetemjöl, jäst och mjölk. Därför står jag nu här med mjöl upp över armbågarna och bråkar med en jättedeg som om en stund ska förvandlas till världens godaste lussebullar. En bulle ska jag njuta av tillsammans med en kopp hett kaffe. Resten ska jag frysa in till advent och Lucia. Framförhållning brukar det kallas eller kanske är det bara ett exempel på dålig impulskontroll. Strunt samma vilket. Det doftar härligt i huset och snart är första plåten färdig.

 

lusse 5 Det som slog mig var att det faktiskt snart är adventRecept och bilder: Cecilia Vikbladh ur Sju sorters julkakor – ICA bokförlag

 

Saffransbullar
Trots alla fantastiska nymodigheter på kakfronten så bara måste jag tipsa om de här extra goda saffransbullarna. 
De bakas med två olika degar och tar lite längre tid att baka än ”vanliga” saffransbullar. 
Men det är värt besväret. Saftiga och luftigare lussebullar är svåra att hitta.
60–70 lussebullar
Deg 1
5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
1g (2 paket) saffran

Deg 2
4 dl mjölk
2 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
6 äggulor
½ tsk salt
2 l vetemjöl
ägg att pensla med
russin och pärlsocker

Värm mjölken till den första degen fingervarm och häll den i en bunke/degblandare. 
Blanda ner jäst, socker, mjöl och saffran. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa i 1 timme.
Värm mjölken till den andra degen fingervarm. Häll mjölk, socker, smör, gulor, salt och mjöl i bunken. 
Arbeta samman de båda degarna i minst 10 minuter. Låt jäsa i 1½ timme. 
Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. 
Sätt ugnen på 175 grader. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorera med russin och pärlsocker. 
Grädda i 8–12 minuter, beroende på storlek.


 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Det som slog mig var att det faktiskt snart är advent

Kommentarfunktionen är avstängd.