Len och het pumpasoppa med kokos och chili

pin it button Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Pumpasoppa 5 682x1024 Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Innan frosten kommer kan man utmed landsvägen där jag bor se pumpor uppstaplade på bord. Det är bara att ta för sig och lägga pengar i skrinet. Pumpan är en kameleont – det är du som bestämmer hur den ska smaka. Jag skulle kunna ägna pumpan en hel bok. Men idag jag nöjer mig med en favoritsoppa som värmer fint nu när kylan närmar sig. Det här blir det sista pumpareceptet på ett tag.

vid vägen Len och het pumpasoppa med kokos och chili

6–8 portioner
1 ½ kg pumpa, gärna butternut-, muscat- eller hokkaidopumpa
1 röd chili
2 stjälkar citrongräs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
3–4 dl kokosmjölk
8 dl vatten
2 grönsaks- eller hönsbuljongtärningar
1 nypa cayennepeppar
1 msk kokos-, palm- eller farinsocker
rivet skal och saft av 1 apelsin eller 1 citron
salt och svartpeppar, en nypa socker
koriander
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Pensla snittytorna med olivolja och lägg halvorna med 
snittytan nedåt på en plåt. Ugnsbaka i 200 grader i 45–60 minuter eller tills pumpan är mjuk. 
Gröp ur köttet.
Halvera chilin och ta bort kärnorna, skär i mindre bitar. Ansa citrongräset och banka till den 
knubbiga vita delen av stjälken. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta upp oljan i en panna och bryn 
chili, citrongräs, lök och vitlök på medelstark värme i ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk, 
vatten och buljongtärningar. Låt sjuda i 10 minuter. Blanda ner pumpaköttet och låt det bli varmt. 
Mixa soppan slät. Rör ner citrusjuice och -skal. Smaka av med salt, peppar och socker.  
Servera med färsk koriander och färsk chili.

Pumpasoppa 8 Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Len och het pumpasoppa med kokos och chili

Kommentarfunktionen är avstängd.