Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

pin it button Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

 

pumpisar 1 682x1024 Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

Fluffiga pannkakor med en perfekt sötma. Pumpa är en magisk grönsak som kan förvandlas till i stort sett vad du vill. Pumporna är ofta ganska stora och därför är ett bra tips att göra lite extra pumpamos. Smart att förvara i förpackningar i frysen. Enkelt att ta fram när du känner för att göra soppa, paj, kakor, bullar eller pastasås med pumpa som bas.

Om du kokar ditt mos ska du skala pumpan först, skär pumpaköttet i mindre, lika stora bitar och täck med vatten. Koka tills köttet är mjukt, ca 30 minuter. Häll av vattnet och låt bitarna ånga av något innan du kör dem i mixern eller mosar med en potatisstöt. Om du istället bakar pumpan i ugnen, så bör skalet vara på. Ugnsbakad pumpa blir något sötare i köttet.

 

pumpisar 682x1024 Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

 

16–20 pannkakor
Naturellt pumpamos:
ca 500 g pumpa, gärna hokkado, muscat, eller buttercup
smör eller olja till plåten

Söt vaniljpumpa
ca 500 g pumpa
2 dl strösocker
½ dl vatten
1 vaniljstång
1 tsk finrivet citronzest

Pankisar
5 ägg
5 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
250 g ricotta
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl pumpamos
smör till stekning
Servera med vispad grädde

Börja med det naturella pumpamoset först. Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra eller olja en plåt med oliv- eller rapsolja.
Halvera pumpan och skrapa ur kärnorna. Lägg pumpan med köttsidan nedåt. 
Grädda tills pumpan är mjuk, 30–40 minuter.
Skär bort skalet och mosa eller kör pumpaköttet i en mixer.

Gör sedan den söta vaniljpumpan. Skär resten av den råa pumpan i små kuber, 
ca 1x1 cm, ta bort skalet. Lägg bitarna i en kastrull med tjock botten, 
annars kan det lätt brännas vid. Häll strösocker och vatten. 
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. 
Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme tills bitarna är möra och vätskan 
blivit simmig, ca 15 minuter. Riv eventuellt ner ½ tsk citronskal.

Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker till pannkakorna. 
Rör sedan ner ricotta tills allt blir en homogen smet. 
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner mjölblandningen i smeten. 
Rör till sist ner pumpamoset. Smält rikligt med smör i en stekpanna 
och skeda upp ett par matskedar smet i 3–4 högar. Stek tills smeten stannat på båda sidor. 
Servera med iskall grädde och den söta vaniljpumpan.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Guldpankisar och vaniljkokt pumpa till helgens Halloweenbruch

Kommentarfunktionen är avstängd.