Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzor

pin it button Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzor

grön gaz 1024x682 Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzor

Det verkar bli hett i ytterligare ett par dagar. I morgon funderat jag på att bjuda mina gäster på den här gröna gazpachosoppan och småpizzor som är så fantastiskt goda att det aldrig blir ens en smula över.

grön gazpacho 4 Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzor

Vad gäller soppan så  ligger hemligheten i att hitta den perfekta balansen mellan syra, sötma och sälta. Det är bara att prova sig fram. Servera soppan kylskåpskall gärna med de nybakade och fluffiga minipizzorna. När jag inte känner för att smaksätta pizzorna gör jag ibland pizzor som påminner om focacciabröd. När degen jäst färdigt andra gången så häller jag bara över lite extra olivolja, strör över flingsalt, rosmarin eller kanske lite salvia. På sommaren passar jag på att som ögonfröjd plocka lite kronblad av ringblommor och pizzorna blir som små konstverk.

En annan lite lyxigare variant dessutom en av mina absoluta pizzafavoriter måste du bara testa. Efter andra jäsningen lägger du på en skiva getost, ett par bitar smörstekta päronbitar, hackade dadlar och grovt smulade pekannötter. Getostpizzorna är helt ljuvliga, varför inte på stående fot, som välkomstsnacks, gärna med ett glas iskall italiensk spumante eller prosecco.

grön gazpacho 3 Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzorOm du hittar riktigt goda kapris inlagda i salt, glöm då inte att skölja av saltet innan du använder dem.

Recept och bild kommer från Veggivore – med kärlek till grönt. Text och bild Cecilia Vikbladh

 

Soppa
ca 4 port
1 hel urkärnad och finhackad slanggurka
3–4 salladslökar, tunt skivade
2 gröna paprikor, urkärnade och tärnade
1 grön chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 dl finhackad bladpersilja
2 msk kapris
2 pressade vitlökar
50 g rostade pinjenötter
1 tsk socker eller agavesirap
1–2 tsk salt
1/2 dl äpplecidervinäger
1 liter kall grönsaksbuljong, gärna lantbuljong
1 dl olivolja
Koka upp buljongen och kyl den väl. Hacka grönsakerna men spara sammanlagt 2 dl finhackade 
grönsaker till garnering. Häll resten i en mixer. Kör tills allt är finfördelat men ändå 
inte helt sönderkört som en puré.Häll sedan ner grönsaksblandningen i den kalla buljongen. 
Låt soppan stå i kylen i minst en timme. Smaka av och krydda med salt och eventuellt 
citronsaft eller socker. Servera med isbitar, lite av grönsakshacket och nybakade minipizzor.
Fluffiga minipizzor med tomatsås och mozzarella
10 minipizzor 
 25 g jäst
 1 dl olivolja
 ½ l ljummet vatten
 1 l vetemjöl special
 ½ msk flingsalt
 1 msk hackad färsk rosmarin eller ½ msk torkad
Tomatsås till pizza:
 1 gul lök
 1 vitlöksklyfta
 2 msk olivolja
 1 burk krossade tomater
 2 msk tomatpuré
 2 tsk strösocker
 2 krm salt
 Blanda ner jäst och ½ dl olivolja i vattnet. Rör sedan ner mjöl och salt, degen ska vara lös. 
Låt jäsa övertäckt i 1 timme. Medan degen jäser kan du passa på att göra tomatsåsen. 
Skala och hacka löken och pressa vitlöken. Fräs mjukt i oljan. Tillsätt de övriga 
ingredienserna och sjud i ca 15 minuter utan lock. Ställ åt sidan.
Knåda samman degen på lätt mjölat bakbord. Tillsätt extra mjöl om degen känns 
lite för kletig för att du ska kunna forma runda bollar. Dela degen i 10 bitar. 
(Här kan du om du vill styckfrysa bullarna och ta fram dem vid ett senare tillfälle för att 
fortsätta bakprocessen.)
Pensla rikligt med olivolja på 2–3 ugnsplåtar. Platta till bullarna och lägg dem på plåten. 
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.Sätt ugnen på högsta värme. Platta till bullarna, gärna 
med fingertopparna så att det bildas små gropar som såsen kan gotta ner sig i. Lägg 1–2 msk 
pizzasås på vardera pizza.
Smula sönder mozzarellabollarna i stora klumpar och fördela osten mellan pizzorna. 
Strö till sist över pyttelite torkad oregano.
När pizzorna varit i ugnen i 5 minuter sänker du värmen till 200 grader och 
bakar färdigt pizzorna i ytterligare 3–5 minuter. 
Avsluta med att lägga ett stort basilikablad på den smälta osten.
ingblommor till minipizza Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzor
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Grön gazpachosoppa med nybakade pizzette – minipizzor

Kommentarfunktionen är avstängd.