Retro revieval – fruktig waldorfsallad

pin it button Retro revieval – fruktig waldorfsallad

 

 

Waldorf blogg Retro revieval – fruktig waldorfsallad

Den lite bortglömda waldorfsalladen är en krispig delikatess som bör få en ny och ärlig chans att visa vad den går för. Mitt i högsommarvärmen sitter den som en smäck. Den klassiska amerikanska salladen är allt för god för att falla i glömska. Salladen härstammar från Waldorf-Astoria i New York, där den första gången serverades i slutet av 1800-talet. Fin som alternativ till coleslaw eller ät den som den är. Perfekt som tillbehör till kallskuret kött, rökt renkött eller annat viltkött, rostbiff, skinka, rökt kalkon eller kyckling, stekt eller grillad lax. Du kan enkelt variera smaken på din sallad, tillsätt 1 tsk currypulver för en kryddigare variant. Servera salladen kylskåpskall. Friskt, fräscht och somrigt.

4 portioner
Sallad:
100-200 g rotselleri
1 stjälk blekselleri
2 syrliga äpplen
4 skivor färsk ananas
en näve blå druvor
1 dl rostade valnöt- eller hasselnötskärnor
Majonnäs:
färdigköpt eller
1 äggula
1 tsk Dijonsenap
1 tsk citronsaft
salt och peppar
ca 2 dl raps-, solrosolja eller en blandning av oliv- och rapsolja
Dressing:
1 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
1 msk färskpressad citronsaft
1–2 tsk finrivet citronzest
flingsalt och nymald svartpeppar

Börja med majonnäsen om du väljer hemmagjord. Samtliga ingredienserna ska ha samma temperatur, 
annars är det lätt att majonnäsen skär sig. Vispa samman alla ingredienser utom oljan. 
Droppa sedan i oljan under omrörning och häll sedan med en kraftigare stråle när du märker 
att såsen börjar tjockna. Allt under ständig omrörning.
Blanda sedan samman ingredienserna till dressingen. Ställ kallt.
Skär bort det tjocka tråkiga skalet på sellerin. Skär sellerin i tunna skivor 4–5 mm som du sedan 
skär i tunna stavar, 4–5 mm. Lägg strimlorna i en skål och häll kokande vatten över. 
Låt stå i ett par minuter. Skölj med iskallt vatten eller lägg en stund i isvatten. 
Låt rinna av ordentligt i ett durkslag. Dela äpplena och ta ur kärnhuset, 
skär sedan som du skurit sellerin. Strimla ananasen och låt den rinna av väl,
annars kan salladen bli blaskig. Skiva stjälksellerin fint. 
Dela vindruvorna och kärna ur dem. Rör samman samtliga ingredienser och blanda med citronsåsen. 
Smaka av med salt och peppar. Lägg gärna salladen på en bädd av krispiga gröna salladsblad.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Retro revieval – fruktig waldorfsallad

Kommentarfunktionen är avstängd.