Kanelbrownie med saffransglasyr

pin it button Kanelbrownie med saffransglasyr

saffranns rutor Kanelbrownie med saffransglasyr

Choklad, ja det kan vi ju bara inte vara utan och framförallt inte under julhelgen. Den här kakan är en av de som jag fått flest positiva inlägg om. Alla bara älskar de krämiga, lite kryddiga chokladkakorna med sitt saffransgräddiga täcke av vit choklad. Du kan utesluta kanel och nötter om du känner för det. Men då blir de lite mindre juliga. I Sverige kallar vi en riktig mjuk och kletig chokladkaka för kladdkaka, men i USA kallas kakorna för brownies. Många amerikanska barn startar juldagsmorgonen med en härligt kladdig chokladbrownie. Kanske en tradition att ta efter? När jag ändå är igång kan jag inte låta bli att lägga ut mitt recept på de sprödaste och godaste saffransskorporna. Satsen är stor, så skorporna räcker över hela julhelgen.

 

Ca 12 bitar
Chokladsmet:
150 g mörk choklad (70 %)
200 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 msk kanel
2 dl vetemjöl
100 g skalade pistaschnötter
Saffransglasyr:
½ kuvert saffran
1 dl vispgrädde
200 g vitchoklad
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Hacka chokladen
och smält den på svag värme i en kastrull tillsammans med smöret. Vispa socker, ägg
och kanel till en ljus och luftig smet. Häll ner den smälta chokladen och blanda.
Sikta ner mjölet och rör tills smeten är jämn. Hacka pistaschnötterna och rör ner även dem.
Häll smeten i formen och grädda i ca 25 minuter. Den ska vara kladdig inuti men fast på ytan. Låt svalna.
Låt saffran koka upp med grädden. Dra kastrullen från plattan. Låt stå och dra i en halvtimme.
 Koka upp igen och dra åt sidan. Hacka chokladen och rör ner den i saffransgrädden.
Låt glasyren stelna något innan du brer den över den kalla kakan.
saffransskorpor MG 5936 1024x682 Kanelbrownie med saffransglasyr

SPRÖDA SAFFRANSSKORPOR

Härligt gyllene skorpor som smälter i munnen. De här skorporna innehåller rikligt med smör, vilket gör dem möra och spröda. De italienska cantucciskorporna innehåller inget matfett, därför är de hårdare och knaprigare.


Ca 80 skorpor
4 msk vatten
1 g (2 pkt) saffran
200 g rumstempererat smör
2 dl rårörsocker
4 ägg
1 tsk salt
1 l vetemjöl
1 ägg till pensling
Koka upp vattnet. Rör ut saffranet i det. Blanda samman smör och socker tills 
det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffransvattnet. Rör ner ett ägg åt gången. 
Tillsätt salt. Rör ner mjölet och blanda tills degen blir mjuk och kan formas. 
Låt degen vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut degen på bakbordet. 
Forma degen till fyra längder, ca 1 centimeter höga. Lägg längderna på 
bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med ägget. Grädda i 10–12 minuter. 
Ta ut längderna och skär dem i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda, 
medan de fortfarande är varma. Höj ugnsvärmen till 250 grader. 
Lägg skorporna på sidan på plåten. Rosta skorporna så att de får fin färg i ca 5 minuter, 
kolla noga så de inte bränns vid. Sänk ugnsvärmen till 50 grader och låt skorporna 
torka i ett par timmar. Ha ugnen lite öppen, med en glipa på ungefär tre centimeter, 
sätt en tresked eller liknande emellan. Förvara skorporna i plåtburk i rumstemperatur.

saffransskorpor 1024x682 Kanelbrownie med saffransglasyr

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Kanelbrownie med saffransglasyr

Kommentarfunktionen är avstängd.