Sicilianska mandelkakor med Amaretto

pin it button Sicilianska mandelkakor med Amaretto

bvbvbv Sicilianska mandelkakor med Amaretto

Oj, vilken seg och mörk dag det är idag och jag som hade så mycket att fixa. Fast förmodligen är den här slappa söndagen något jag behöver. Ska det bli något bakat idag så måste det gå snabbt och enkelt. Jag gillar nöt- och mandelkakor och därför har jag valt den här lilla enkla kakan med Amarettosmak. En liten lyxbiskvi, knaprig men seg i mitten. I Italien är den självklar till en kopp espresso. Bakverk och desserter från Sicilien är ofta inspirerade av den nordafrikanska matkulturen med mandel, nötter eller torkad frukt. Det blir ganska många kakor av den här satsen, så den går naturligtvis att halvera. Om du inte har Amaretto hemma, vilket de flesta inte har, så kan du byta ut likören mot något liknande i spritväg eller helt enkel använda färskpressad citronsaft istället.

Ca 50 kakor

6oo g sötmandel eller köp motsvarande mängd mandelmjöl
4 dl strösocker
4 äggvitor, stora ägg
½ dl Amaretto (mandellikör)
2 droppar bittermandelessens
1 dl florsocker
Skålla och skala mandlarna. Torka med handduk eller lägg dem i en braspanna 
i ugnen, ca 100 grader, en liten stund. De ska absolut inte rostas, bara torka. 
Mal mandeln i en nötkvarn eller kör i matberedaren. Var noggrann så att de 
verkligen finfördelas. Häll strösockret i matberedaren och blanda till ett 
fint mjöl. Häll mandel- och sockerblandningen i en skål och blanda ner äggvitor, 
likör och bittermandelessens. Rör till en jämn smet. Sätt ugnen på 175 grader. 
Forma 40 valnötsstora bollar. Rulla försiktigt i florsocker och forma till en kaka 
med rund topp. Lägg kakorna på två smörade bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 
i ca 15 minuter. Pudra över rikligt med florsocker och låt svalna. Förvara svalt och torrt.

nnn Sicilianska mandelkakor med Amaretto





Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Sicilianska mandelkakor med Amaretto

Kommentarfunktionen är avstängd.