PEPPARKAKSRUTA MED FÄRSKOST OCH LINGON

pin it button PEPPARKAKSRUTA MED FÄRSKOST OCH LINGON

Idag har jag valt en kaka som går relativt snabbt att baka. Jag bakade en kaka som jag skar i portionsbitar. men om du har lust så funkar det fint att även göra  muffins. Minska i så fall gräddningstiden, testa med en sticka.

Pepparkaksruta med lingon 2 1024x682 PEPPARKAKSRUTA MED FÄRSKOST OCH LINGON

Exotiska kryddor som kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika skapar en av våra mest svenska kakor, nämligen mjuk pepparkaka. Den syrliga toppingen av färskost gör kakan frisk i smaken. Gillar du inte pepparkakskryddor kan du i stället tillsätta rivet skal av en citron och en matsked vaniljsocker. Kakan passar precis lika bra på sommaren men då kan du byta ut lingon mot stora fina färska hallon. Bikarbonat passar bäst i smet med sur tillsats, som gräddfil. Det kan i ”vanlig” sockerkaka ge en brungrön missfärgning. Bikarbonat används därför främst i kakor med brunaktig färg som mjuk pepparkaka och morotskaka.


Pepparkaksruta

ca 16 rutor
200 g rumstempererat smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
2–3 msk pepparkakskrydda
2 tsk bikarbonat
Glasyr:
200 g Färskost, typ Philadelphia
50 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2–3 dl frysta lingon som dekoration
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. 
Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt gräddfilen. Blanda samman 
pepparkakskrydda och bikarbonat. Rör sedan ihop allt till en jämn smet. 
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt med höga kanter ca 30x40 cm. 
(eller en stor springform) Häll i smeten. Grädda i ca 30 minuter. 
Rör samman ingredienser till glasyren. Låt kakan svalna helt och bred 
sedan på glasyren. Skär upp kakan i rutor och strö över lingon.

Pepparkaksruta med lingon 0909090 PEPPARKAKSRUTA MED FÄRSKOST OCH LINGON

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button PEPPARKAKSRUTA MED FÄRSKOST OCH LINGON

Kommentarfunktionen är avstängd.