Spenatpajen är forfarande ljummen

pin it button Spenatpajen är forfarande ljummen

Tänkte bara göra en liten paus framför spisen. För jag har precis smakat den här spenat- och Parmesanpajen. Den är fortfarande ljummen och den är bara så otroligt god. Du som inte har koll på vad du ska äta ikväll och har gott om tid. Gör pajen och servera en maffig grönsallad till med rostade pinjenötter. Ja, och så en god vinägrett på det. Vill du ha kött så köp lite blandat kallskuret. Receptet på pajen finns inte med i VEGGIVORE boken, utan är en del av ett reportage som jag jobbar med just nu, en italiensk grön buffé. Det här blir bra! Nej nu måste jag fortsätta jobba, här är receptet.

spenat paj Spenatpajen är forfarande ljummen

deg 1024x682 Spenatpajen är forfarande ljummen

spenatpress 682x1024 Spenatpajen är forfarande ljummenagg 682x1024 Spenatpajen är forfarande ljummenagg 2 682x1024 Spenatpajen är forfarande ljummen

Spenatpaj med parmesanost

4–6 personer
Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
50 g smör
1 dl Kesella
1 msk vatten

Fyllning:
500 g frusen eller förvälld färsk spenat
5 ägg
5 dl crème fraiche, helst inte light
2 tsk flingsalt
1 msk strösocker
2 dl parmesanost, grovt riven

Använd färsk spenat om du har möjlighet. Skölj och rensa bladen. Lägg dem i en kastrull 
och häll i ett par matskedar vatten. Låt spenaten bli mjuk och följsam på svag värme. 
Häll spenaten i ett durkslag. Tryck och krama ur så mycket vätska som möjligt. Om du köpt 
fryst spenat, måste den tina, ta hjälp av en mikron eller lägg klumparna i en kastrull på 
svag värme, med lite vatten. Krama ur vattnet väl. Detta är avgörande för pajen konsistens.
Sätt ugnen på 225 grader.

Häll mjölet i matberedaren med kniven isatt. Dela smöret i kuber 
och kör i ett par sekunder. Blanda sedan ner Kesella och vatten. 
Kör tills en deg tar form.Du kan naturligtvis även knåda för hand.
Smöra en springform 24–26 cm i diameter. Kavla ut degen. Picka degen och förbaka    
i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 175 grader.
Blanda alla ingredienserna till fyllningen.
Häll fyllningen i det förbakade pajskalet.
Baka pajen i ca 40–60 minuter eller tills den ser färdig ut. När du petar på den 
ska den ha ”stannat”. Låt pajen svalna något innan du skär i den.

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Spenatpajen är forfarande ljummen

Kommentarfunktionen är avstängd.