Vinbär, vinbär, vinbär… i massor!

pin it button Vinbär, vinbär, vinbär… i massor!

Nu har jag frysen full av nyttiga och smakrika svarta vinbär. Den goda intensiva smaken gör att jag gärna äter svarta vinbär på min frukostgröt. Fulla av antioxidanter och C-vitamin känns det dessutom extra bra att äta dem på vintern. Då brukar jag plocka jag ut ett par matskedar ur frysen och strö dem frysta över gröten eller så blandar ner dem i viltgrytor, smothies eller i sallader. Nästan överallt där du behöver en syrlig och mustig smak passar de fint.

vinbar inst Vinbär, vinbär, vinbär… i massor!

Bulla upp med fika

I helgen ska vi fira att sonen kommer hem från New York i ett par dagar. Då gäller det att bulla upp med fika. Släktingar och vänner kommer på besök och vi måste ha något gott att bjuda på. Det var länge sedan jag gjorde en äkta fransk chokladkaka. Medan vinbären fortfarande hänger i stora klasar på buskarna så tänker jag göra en syrlig och god vinbärssirap till kakan. Chokladkakan är kompakt, nästan som tryffel. Så en pytteliten bit brukar vara nog, och därför räcker den till många. Ju mindre diameter din kakform har desto längre tid behöver kakan i ugnen. Tänk på att inte grädda den för länge, då blir den inte kladdig och krämig. När du pillar på kakan ska den vara lite ”vobblig”. Det är viktigt att du låter den svalna eller kallna helt innan du skär i den. Det kommer fler vinbärsrecept om ett litet tag. Bland annat en superfräsch råkostsallad med vinbär och vinbärsdressing.

vinbar pa cc 8a blogg Vinbär, vinbär, vinbär… i massor!

 

Fransk chokladkaka med kall vispad grädde och svartvinbärssirap
Ca 10 portioner
200 g smör
6 dl strösocker, jo, det stämmer, men du äter den inte varje dag!
4 ägg
2 ¾ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 dl kakao
10 cl riktigt starkt kaffe eller espresso
2 dl vispgrädde
Vinbärssirap:
2 dl svarta vinbär
2 dl strösocker
2 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på svag värme. Rör, INTE vispa smör, 
socker, ägg och mjöl till en jämn smet. Blanda ner vaniljsocker, kakao och kaffe. 
Smöra och mjöla eller bröa en springform, ca 24–26 cm i diameter. Häll smeten i formen. 
Grädda i ca 20 minuter. Koka alla ingredienserna till sirapen i en kastrull 
i ett par minuter. Tryck sönder bären med en sked och låt dem rinna i en liten sil eller 
ett durkslag. Koka ner sirapen till lämplig konsistens. Förvara sirapen i 
rumstemperatur, annars kan den stelna allt för mycket.  
Servera kakan med vinbärirap och lättvispad grädde.

http://bokrecensionernu.blogspot.se/2012/10/sju-sorters-sommarkakor-cecilia-vikbladh.html

http://boktokig.blogspot.se/2012/06/sju-sorters-sommarkakor-av-cecilia.html

http://spralligast.blogspot.se/2012/06/tigerkaka-med-apelsinchoklad.html

http://www.boktjuven.com/2012/05/boken-som-salde-4-miljoner-ex-i-sverige.html

http://bookisblogg.blogspot.se/2012/04/sju-sorters-sommarkakor-cecilia.html

www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153437586&gclid=CND9kfPy6rgCFUZ8cAoduAoAJA

 

 

Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Vinbär, vinbär, vinbär… i massor!

Kommentarfunktionen är avstängd.