Bönhörd

bön-och-betsallad
pin it button Bönhörd

En riktigt bra gårdsbutik för dig som älskar grönsaker.

annedal 679x1024 Bönhörd

Ett underbart sommarregn smattrar just nu mot fönsterrutorna, så välbehövligt och skönt. Till och med njutbart när man att vet att helgen kommer att bli solig och fin. I går var jag och handlade på Annedals gårdsbutik http://www.annedalsgard.se i Räng utanför Höllviken. Ett enormt stort urval av deras egna odlade grönsaker, bär och ibland en massa fina italienska produkter som till exempel citroner, aprikoser och borlottibönor. Kryddor, ägg och hembakat trängs med gårdens egenproducerade inläggningar, saft och marmelader.

k Bönhörd

Böntid

Bondbönor, sockerärtor, skärbönor och de bleka, späda ljusgula vaxbönorna, tunna gröna haricots verts eller svartlila purpurbönor. Nu är det böntid och missa därför inte tillfället att njuta av dem, helst nykokta. Men du kan även blanda ner dem i en god vinägrett, förvara i kylen och äta dem som kallt tillbehör till kött eller fisk.

4 786x1024 Bönhörd

krondill Bönhörd

Dagens middagssallad blev en härligt färgrik bön- och betsallad med krondillskräm. Förutom bönorna så blev gul-, polka- och rödbetor basen i salladen. Du kan om du vill nöja dig med vinägretten nedan eller så kan du röra samman en enkel chèvrekräm med bara créme fraiche, lite honung och smulad getost. Eller så kan du nu när krondillen är som präktigast göra min krondillskräm, med eller utan pepparrot. Jag tyckte till sist att något fattades på tallriken så jag rostade lite valnötter och smulade ner över salladen. Det kan du tyvärr inte se på bilden, för du var kameran redan nerpackad. Ät salladen precis som den är eller servera till grillat kött eller fisk.

RECEPT
4–6 pers
Sallad:
Ca 500 g betor
Ca 500 g blandade bönor eller ärtor
1 schalottenlök eller rödlök, finhackad
2 msk sherryvinäger, eller annan god vit vinäger
6 msk valnötsolja, eller annan god olja
flingsalt och nymald svartpeppar
blandad grönsallad eller spenat
Krondillskräm:
3 dl crème fraiche
2 små dillkronor, finhackade
1 msk finriven pepparrot, valfritt
finrivet skal av en halv citron
salt och svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till dillkrämen och låt stå kallt fram till servering.
Koka betorna i rikligt med vatten tills de känns färdiga, testa med en gaffel. 
Koktiden varierar beroende på betornas storlek, allt från 15 minuter till upp till en timme. 
Skölj betorna under kallt rinnande vatten och gnugga bort skalet. Skär i mindre bitar. 
Samtliga bönor bör kokas i 2–4 minuter i rikligt med saltat vatten. 
Lägg ner bönorna i kokande vatten, absolut inte för längre, då blir de saggiga, jag vill ha mina bönor krispiga och spänstiga.
Häll dem sedan genast i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. 
På så sätt förblir de krispig och färgen på de gröna bönorna förstärks. Låt rinna av. 
När bönorna runnit av kan du använda dem som de är eller slunga dem i lite smör innan du serverar dem. Smaka av med salt och peppar.
Finhacka schalottenlöken och blanda med olja, vinäger salt och peppar. Rosta nötterna i ett stekjärn utan olja.
Blanda samman allt till sommarens godaste bönsallad.
Vad tycker du om receptet? Skulle du gjort det annorlunda? Skriv en kommentar!

pin it button Bönhörd

Kommentarfunktionen är avstängd.